dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

serwer

Postprzez Mort00s Tue Jul 13, 2010 11:28 pm

Na jakim serwerze jest założone forum (płatny?)? Zauważyłem, że czasami strona bardzo wolno się ładuje (bywa, że nie ładuje się wcale). Istnieje wiele (nawet darmowych!) szybkich i sprawnych serwerów - można by pomyśleć o zrobieniu kopii zapasowej forum i zainstalowaniu go na innym serwerze. Ewentualnie można usprawnić istniejący, czasem problemy techniczne są uciążliwe.
Chyba że to tylko u mnie coś się czasem wiesza, to przepraszam (ale mam bardzo szybkie połączenie z Internetem, więc nie sądzę)
"Gdy walczysz z potworami, uważaj, by nie stać się jednym z nich.
Kiedy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy i w ciebie."
Mort00s
zaufany użytkownik

Re: serwer

Postprzez zbyszek Thu Jul 15, 2010 5:40 am

Forum jest na prywatnym serwerze u mnie w mieszkaniu, który sam zmontowałem. To dobry serwer, u mnie nie ma opóźnień, jednak mamy czasami kłopoty z łączem internetowym. Ostatnio powtarzają się ataki DoS. Wtedy łącze jest przeciążone.
Wątpię, żebym dostał darmowy serwer na dobrym łączu i bez reklam odpowiadający jakością temu co już mam. Niestety jakość naszego forum to jakość neostrady. Lepsze łącze byłoby wiele droższe. To, co byłoby przydatne to serwer dedykowany za kilkaset zł miesięcznie. Gdy uzbieram trochę forsy poprawię jednak także własny hardware (drugi CPU).

Sprawa kopii jest trudna, bo musiałaby działać w obie strony. Powstaje problem timingu: Dwa różne posty nie mogą mieć tego samego post_id.
zbyszek
admin

Status: informatyk

Re: serwer

Postprzez zbyszek Tue Jul 20, 2010 3:27 pm

Miałeś rację Mort00s, mój serwer też wymaga wymiany na szybszy.
zbyszek
admin

Status: informatyk

Powrót do o tym forum