Dereizm
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Dereizm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dereizm
... zaburzenie myślenia polegające na nie liczeniu się z realiami rzeczywistości i życzeniowym przekształcaniu spostrzeżeń. U osób psychotycznych przejawia się w urojeniach
Zbyszku... a jak ktoś ma nadmiernie " pojechane w kosmos ", wygórowane, plany, dążenia i cele w życiu ( nie za bardzo realne, mogą być problemy w ich realizacji... ), to psychiatra może je także zakwalifikować jako dereizm ?.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
No, ale to musi być zaburzenie w myśleniu, a nie zwykłe fantazjowanie.
A czym to się różni ?. Chyba nawet co poniektóry psychiatra nie potrafi tego rozróżnić ?.zbyszek pisze:No, ale to musi być zaburzenie w myśleniu, a nie zwykłe fantazjowanie.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Fakt, trochę ciężko odróżnić, ale myślę, że fantazjowanie to fantazjowanie, a zaburzenie zaczyna się wtedy, gdy dana odjechana od rzeczywistości fantazja zaczyna wpływać na postępowanie człowieka. Kolejny problem. Bo czy to, co początkowo było nieziszczalną fantazją nie może się stać w końcu wskutek postępowania tego człowieka ziszczalną? Myślę, że dość silnie wiąże się to z pojęciem "motywacji", której już nic złego zarzucić nie można. 

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Fantazjować można przestać, a zaburzenia nie możesz "wyłączyć".
Czy na przykład plany zawodowe mogą być formułowane w sposób dereistyczny ??.
Ja chyba tak mam że planuję w sposób dereistyczny- czyli oderwany od rzeczywistości. Na przykład planuję żeby zostać tłumaczem przysięgłym a nie mam zdolności do języków obcych lub wina leży w tym, że uczę się zrywami a nie systematycznie. Planuję czy marzę ? Może to moje marzenie a nie dereizm... Planuję że będę codziennie jeździć rowerem, a gdy przychodzi ten konkretny dzień- nic nie robię. I tak ciągle. Planuję żeby zostać pisarzem i... nie piszę nic 

Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Bawisz się.Jeżyk pisze:... Planuję czy marzę ?..
- gold
- zaufany użytkownik
czy jest związek między zamykaniem się na ludzi i kompensowaniem swoich niedoskonałości myśleniem magicznym a dereizmem...czy to jest tak że on tylko w urojeniach występuje
bo załóżmy jest sobie osoba typowo odcięta od ludzi schizoidalna i nie ma urojeń,czy ona może mieć myślenie dereistyczne 

Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
A jak ktos funkcjonuje w miare narmalnie, stara sie nie odrywac od rzeczywistosci, spotyka sie z ludzmi, robi to, co inni, a w glowie ma "nasrane" , w wiekszosci po przebytych chorobach.
To juz jest myslenie magiczne, dereizm, urojrnia ?
To juz jest myslenie magiczne, dereizm, urojrnia ?

Dereizm może też wynikac z osobowości narcystycznej... osoba narcystyczna często żyje w świecie fantazji...
Myślę, że oprócz snucia nierealnych planów do dereizmu można zaliczyć nadawanie znaczeń różnym przedmiotom, jest to bardzo charakterystyczne dla schizofreników, którzy są obwieszeni biżuterią nawet kładąc się spać - bezkrytycznie wierzą w moc swoich "amuletów".
spacjalistka od własnych: F20, F20.4, hipomanii, traum i załamania nerwowego. interesuję się szamanizmem, buddyzmem.