Jaką dawkę abilify bierzecie i jakie skutki

aripiprazol

Moderator: moderatorzy

Nieaktualne
zaufany użytkownik

Jaką dawkę abilify bierzecie i jakie skutki

Post autor: Nieaktualne »

Jak w temacie.

Jaką dawkę leku abilify bierzecie i jakie są lub były skutki przy jakiej dawce.

Ja biorę 7,5 mg i zaczynam sie obawiac ze to za mala dawka.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Jaką dawkę abilify bierzecie i jakie skutki

Post autor: marcelinka »

Ja biorę 15 mg rano na początku kołatanie serca, osłabienie, a cały czas brak apetytu. Głosy ustąpiły mi tylko na nim, ale urojenia, myśli s i lęki zostały :(
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

powinnam brac 10 mg biore 5 mg. Wszystko ustalo leki glosy itp. Czuje sie tylko jak nacpana nic mi sie nie chce i jem slodycze.
Awatar użytkownika
mikka
zaufany użytkownik

Post autor: mikka »

biorę 15 mg i jest ogólnie spoko, największą wadą jest to że przytyłam 4 kg a podobno po tym leku się nie tyje, oprócz tego śpię 10 godzin a miał przecież aktywizować
mamuska
zaufany użytkownik

rosyjska ruletka z tymi lekami...
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Ja biore 15 mg abilify. Negatywy mi likwiduje natomiast urojenia są jeszcze większe.
mamuska
zaufany użytkownik

jestem juz 3 miesiace na abilify 5 mg . I nie wiem jak wy ale ja sie czuje okropnie nie mam zadnych urojen ani halucynacji itp. Jedyne co mam to depresje, ruszac mi sie nie chce moglabym calymi dniami przesiedziec przed tv w dodatku jadlabym ciagle. Mam tez bole glowy okropne i w uszach mi czasami szumi tak jakby cisnienie sie zmienialo. Zanikly mi tez uczucia jakiekolwiek i emocje jedyne co to chce mi sie ryczec ze nic nie moge:( Moje myslenie tez nie jest czyste czuje sie troche zacpana, tak okolo 5-6 popoludniu zaczynam sie lepiej czuc i myslec, a tak to caly dzien mam jak w jakiejs mgle bym bladzila.
Po wiekszej dawce jest nawet gorzej bo wtedy juz wogole ruszac sie nie moge jestem tak zacpana.

Za miesiac mam spotkanie z lekarzem nie wiem czy zmienic lek czy nadal to ciagnac ...., ale ogolnie to nie jestem zadowolona.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Dla mnie ,na mój organizm abilify to gówno. Ale są osoby czujące się bardzo dobrze na tym leku.
Awatar użytkownika
VoyageR
zaufany użytkownik

Post autor: VoyageR »

biorę rano 2X15mg
już od ponad roku i już nie wiem czy pomagają czy nie...
jak mówią - tęsknie za ciszą...
jak milczą - boje się tego...
RoBug
bywalec

Post autor: RoBug »

15 rano i 15 popoludniu
efekty?
jestem troszke zaktywizowany, nic wiecej.
mamuska
zaufany użytkownik

Jestem juz prawie 4 miesiace na abilify teraz mam dawke 5mg na noc i za namowa lekarza 2.5 mg rano.

Skutki uboczne sa takie:
- zle widze
- nie czuje siebie - to moze byc jeszcze przyczyna psychozy
- mam problemy z wyproznianiem moj metabolizm spowolnial przytylam 4 kg mam ochote na slodycze
- mam podwyzszona prolaktyne
- mam mysli samobojcze ze juz nigdy nie wyjde z tej choroby itp. - depresje
- duzo spie nawet w ciagu dnia ok. 13-14 godzin dzinnie (mial aktywizowac)
- poce sie
basia_wa
zarejestrowany użytkownik

Post autor: basia_wa »

Ja biorę od dwóch lat 15 mg abilify na rano i oprócz tego depakine 500 i czuję się świetnie. Żadnych głosów ,żadnych urojeń, mogę normalnie spać, nie przytyłam ani kilograma. Chodzę do pracy i założę się, że nikt tam nie podejrzewa ,że mam F20. W moim przypadku ten lek się sprawdził i tylko się boję, że lekarz prędzej czy później będzie chciał mi go odstawić. Pozdrawiam.
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

Ja przyjmuję obecnie jedynie 7,5 mg rano, co drugi dzień. Jestem na takiej dawce już kilka miesięcy. Jest to jednak stan przejściowy, gdyż będę miała zmieniony lek. A szkoda, bo nie odczuwam żadnych skutków ubocznych.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

basia_wa pisze: W moim przypadku ten lek się sprawdził i tylko się boję, że lekarz prędzej czy później będzie chciał mi go odstawić.
Myślę, że lekarze nie odstawiają leku który działa dobrze i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Brałam Fluanxol przez 5 lat i pewnie brałabym go nadal jednak pojawiły się dyskinezy wczesne (uciekanie oczu do góry) i musiałam zmienić lek. Był najpierw Solian, po którym uciekanie oczu nie ustało a teraz abilify właśnie (15 mg). Na razie uciekania oczu nie miałam ale biorę ten lek krótko - niecały miesiąc więc jeszcze nic nie wiadomo. Nastrój mam trochę ciężkawy, lekkie trudności z zasypianiem ale nic poza tym. Mam nadzieję że to się jakoś unormuje i że ten lek też będzie mi służył dobrze. Byłoby kiepsko gdyby się okazało że to nie lek dla mnie - lekarka wtedy wlepiłaby mi Olanzapinę po której się tyje :?
Melisa
Awatar użytkownika
gold
zaufany użytkownik

Post autor: gold »

22,5mg boje się że to za mało na moje urojenia.mam brać od piątku 30mg.Oprócz tego biore 5mg olanzapiny na noc.Z tego ostatniego leku zejde do 0.Oprócz tego wenlafaksyna 75mg.Jeśli chodzi o objawy negatywne schizofreni to te leki słabo rozkręcają.Wycofany jestem i apatyczny i nic mi się nie chce...
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
marta1974
zarejestrowany użytkownik

Post autor: marta1974 »

Ja biorę 15 mg. rano i czuję się świetnie.
zawilinski
zaufany użytkownik

Post autor: zawilinski »

1/4 tabletki tzn. 3,25mg chyba w ogole nie dziala. musze potestowac 1/2 tabletki czyli 7,5mg, bo chyba 15mg to dla mnie za duzo. zobaczymy.
Awatar użytkownika
Alexa22
zaufany użytkownik

Post autor: Alexa22 »

Ja obecnie biorę 15 mg już chyba od roku i mam się w miarę dobrze, choć pojawiły się zaparcia i słabo odczuwam zainteresowania. Może zejdę do 7,5 jeśli lekarz się zgodzi...zobaczę.
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Po kilku dniach stosowania tego leku dostałem silne skurcze (prawdopodobnie były to te dyskinezy ostre), musiał mnie ktoś zawieść na izbę przyjęć i dostałem Akineton w zastrzyku, po którym mi to przeszło. Miewam nieraz w ciągu dnia napady takiego pobudzenia, akatyzję, drżenia dłoni, oby to przeszło po jakimś czasie bo jak nie to trzeba będzie zrezygnować z tego leku. A co do aktywizacji, mnie zaktywizował po kilku dniach i to aż za bardzo, a wcześniej potrafiłem leżeć całymi dniami i nic nie robić (przez jakiś czas tak miałem).
fruzia
zaufany użytkownik

Post autor: fruzia »

ja biorę 15mg rano i nie mam żadnych skutków ubocznych.Aktywizuje mnie,jak przez miesiąc nie brałam to niechciało mi się nic robić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „abilify”