Zolafren (swift) + abilify
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Zolafren (swift) + abilify
Witam serdecznie
Od pol roku bralem olzapine (przytylem na niej 30 kg - masakra) potem zmieniono mi lek
na zolafren swift (to tez olzapina - podobno) - tylko ze rozpuscza sie w ustach (hehe jak emenems)
mialo to zachamowac tycie - i w sumie zachamowalo
Po przeczytaniu wielu postow z tego i innych forow dowiedzialem sie o abilify (ze sie chudnie)
Obecnie biore zolafren swift 5mg oraz abilify 7,5 mg
Lekarka powiedziala mi, zebym zolafren bral wieczorem, a abilify rano
Ale po abilify bylem kosmicznie senny tak,ze po prostu kladlem sie spac w stylu urwany film
Wiec samodzielnie postanowilem brac abilify wieczorem, a zolafren rano (czyli odwrotnie)
Przez pare dni fajnie sie zasypialo, ale pozniej wszystko wrocilo do normy
tzn, ze zasypia sie po jakims czasie a nawet lekka bezsennosc
( moze abilify zaczal dzialac? )
i tak sie wlasnie zastanawiam czy znowu nie odwrocic kolejnosci
bo wyczytalem ze abilify aktywizuje do dzialania i stad ta lekka bezsennosc
dodam tez, ze apetyt po abilify lekko zmalal, nie mam jadlowstretu (mysle ze to przez zolafren)
Czy abilify powinno sie ogolnie brac rano czy wieczorem? chodzi o te aktywizujace dzialanie....
Czy ktos bral taki zestaw (zolafren + abilify lub olzapina + abilify) i odstawil ten drugi lek
pozostajac tylko przy abilify?
docelowo chcialbym odstawic ten drugi lek i pozostac przy abilify....
chcialbym sie dowiedziec czy jest takie odstawienie skuteczne i czy abilify spelnia swoje zadanie
bez zolafrenu(olzapiny), czy ktos przechodzil z jakiegos innego leku na abilify i jakie ma doswiadczenia z tym zwiazane
Dodam,ze ja po abilify nie mam zadnych skutkow ubocznych, moze dlatego ze biore na noc
a moze dlatego, ze biore od ponad pol roku olzapine/zolafren
Od pol roku bralem olzapine (przytylem na niej 30 kg - masakra) potem zmieniono mi lek
na zolafren swift (to tez olzapina - podobno) - tylko ze rozpuscza sie w ustach (hehe jak emenems)
mialo to zachamowac tycie - i w sumie zachamowalo
Po przeczytaniu wielu postow z tego i innych forow dowiedzialem sie o abilify (ze sie chudnie)
Obecnie biore zolafren swift 5mg oraz abilify 7,5 mg
Lekarka powiedziala mi, zebym zolafren bral wieczorem, a abilify rano
Ale po abilify bylem kosmicznie senny tak,ze po prostu kladlem sie spac w stylu urwany film
Wiec samodzielnie postanowilem brac abilify wieczorem, a zolafren rano (czyli odwrotnie)
Przez pare dni fajnie sie zasypialo, ale pozniej wszystko wrocilo do normy
tzn, ze zasypia sie po jakims czasie a nawet lekka bezsennosc
( moze abilify zaczal dzialac? )
i tak sie wlasnie zastanawiam czy znowu nie odwrocic kolejnosci
bo wyczytalem ze abilify aktywizuje do dzialania i stad ta lekka bezsennosc
dodam tez, ze apetyt po abilify lekko zmalal, nie mam jadlowstretu (mysle ze to przez zolafren)
Czy abilify powinno sie ogolnie brac rano czy wieczorem? chodzi o te aktywizujace dzialanie....
Czy ktos bral taki zestaw (zolafren + abilify lub olzapina + abilify) i odstawil ten drugi lek
pozostajac tylko przy abilify?
docelowo chcialbym odstawic ten drugi lek i pozostac przy abilify....
chcialbym sie dowiedziec czy jest takie odstawienie skuteczne i czy abilify spelnia swoje zadanie
bez zolafrenu(olzapiny), czy ktos przechodzil z jakiegos innego leku na abilify i jakie ma doswiadczenia z tym zwiazane
Dodam,ze ja po abilify nie mam zadnych skutkow ubocznych, moze dlatego ze biore na noc
a moze dlatego, ze biore od ponad pol roku olzapine/zolafren
Re: Zolafren (swift) + abilify
powinienes brac rano abilify.
Ja biore na noc, musze dopiero sprobowac kolejnosc odwrocic poniewaz budze sie w nocy mam tez koszmary
Moj lekarz jednak od poczatku zalecal branie specyfiku rano.
Wczoraj wzielam 10 mg i myslalam ze dzisiaj na tylku nie usiade spokojnie. Najgorsze jest to ze czuje sie jak robot, ktory ma zacisnieta gume/pasek wokol glowy
Ja biore na noc, musze dopiero sprobowac kolejnosc odwrocic poniewaz budze sie w nocy mam tez koszmary

Wczoraj wzielam 10 mg i myslalam ze dzisiaj na tylku nie usiade spokojnie. Najgorsze jest to ze czuje sie jak robot, ktory ma zacisnieta gume/pasek wokol glowy

- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Mi lekarz też kazał brać abilify rano - ale żeby mnei aktywizował lub coś w tym stylu to nie - jedynie to to mam jadłowstręt
Ale z tego to akurat się cieszę 

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

-
- zaufany użytkownik
ok, no to wezme rano abilify. Dzisiaj wzialem rano abilify i mialem lot samolotem do polski
masakra - czulem sie jak robot, taki troche bez oleju w glowie i wszystko robione na autopilocie
boje sie ze w pracy bedzie cos nie tak albo beda na mnie dziwnie patrzec
ale niestety trzeba sprobowac
Ja budzilem sie w nocy na olanzapinie i zolafrenie i duzo wody pilem,ale przez pierwsze dni mialem
tak kosmiczne sny jak nigdy...potem wszystko zniknelo
tylko to przybieranie na wadze....wazylem sie 94 kg....miesiac pozniej 108, obecnie 110
a moja normalna waga to 80 kg przy 180 cm wzrostu
abilify jest moim ratunkiem, ale niestety nie mam jadlowstretu ;(
moze to przez zolafren, ktory dodaje apetytu eh
licze na to, ze w koncu robotycznosc sie skonczy jak bede to brac rano
i ze skoncze z zolafrenem (powinni uprzedzac jak bardzo sie od tego tyje)
masakra - czulem sie jak robot, taki troche bez oleju w glowie i wszystko robione na autopilocie
boje sie ze w pracy bedzie cos nie tak albo beda na mnie dziwnie patrzec
ale niestety trzeba sprobowac
Ja budzilem sie w nocy na olanzapinie i zolafrenie i duzo wody pilem,ale przez pierwsze dni mialem
tak kosmiczne sny jak nigdy...potem wszystko zniknelo
tylko to przybieranie na wadze....wazylem sie 94 kg....miesiac pozniej 108, obecnie 110
a moja normalna waga to 80 kg przy 180 cm wzrostu
abilify jest moim ratunkiem, ale niestety nie mam jadlowstretu ;(
moze to przez zolafren, ktory dodaje apetytu eh
licze na to, ze w koncu robotycznosc sie skonczy jak bede to brac rano
i ze skoncze z zolafrenem (powinni uprzedzac jak bardzo sie od tego tyje)
-
- zaufany użytkownik
Wiec moze to komus pomoze.
Przytylem na olzapinie 30 kg - do wagi 110 kg...
Zaczalem brac olzapine z abilify. waga 110.
Odstawilem olzapine.
1 dzien - waga 108 kg
obecnie waze 106 kg wiec waga leci w dol i nie ma apetytu.
Budzie sie w nocy kilkakrotnie ale da sie przezyc
Przytylem na olzapinie 30 kg - do wagi 110 kg...
Zaczalem brac olzapine z abilify. waga 110.
Odstawilem olzapine.
1 dzien - waga 108 kg
obecnie waze 106 kg wiec waga leci w dol i nie ma apetytu.
Budzie sie w nocy kilkakrotnie ale da sie przezyc

- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja po abilify śpię jak zabita i trochę wcześniej chodzę spać nie o 1-2 tylko o 23-24
WIęc jest postęp
NO i wszystkie objawy ustąpiły oprócz lęków.

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

U mnie juz prawie 4 tyg. na abilify. Musze przyznac ze dziala Ok na mnie. Chodze spac o 22.00, a budze sie o ok. 7-8 rano przy czym mam min. jedna pobudke w nocy przez sny. Nadal biore dawke 5mg, bo po 10 moge odleciec. Mozliwe ze organizm powoli musi sie przyzwyczaic do wiekszej dawki.