Psychiatra - mężczyzna czy kobieta?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
oak
zarejestrowany użytkownik

Psychiatra - mężczyzna czy kobieta?

Post autor: oak »

Jakiej płci lekarz będzie lepszy dla pacjenta? Do lekarza mężczyzny będę czuł dystans i być może nie będę się chciał opowiadać o szczegółach. Natomiast w przypadku kobiety to nie wiem hmm, mam średnie doświadczenia z jednym psychiatrą (chłopem), ale generalnie to on akurat jest taki średni wg opinii z internetu. Miałem też kontakt z dwoma kobietami psychiatrami - jedna w szpitalu jeszcze na dziecięcym oddziale (a taka średnia, wydawało mi się że nie czerpie satysfakcji ze swojej pracy, że nie jest lekarzem z powołania), a u drugiej kontynuowałem leczenie - prywatnie poświęcila mi dosyć dużo czasu bo prawie 1,5h, a publicznie to wizyty 1-5 minut (spytała jak sie czuje, w miedzyczasie przepisywała mi leki; no ale to też moja wina bo jestem mało otwarty, dosyc mocno aspoleczny i niewiele mówię).
Potem przerwałem na dlugi czas leczenie.
I teraz umówiłem sie z psychiatrą - chłopem. Zastanawiam sie czy nie lepiej iść do kobity.
hipoManka
bywalec
Kontakt:

Re: Psychiatra - mężczyzna czy kobieta?

Post autor: hipoManka »

oak pisze:Jakiej płci lekarz będzie lepszy dla pacjenta? Do lekarza mężczyzny będę czuł dystans i być może nie będę się chciał opowiadać o szczegółach.
Czy chcesz połączyć psychiatrę z psychoterapeutą?
Psychiatra to myślę, że powinien być tej płci, z którą masz lepszy kontakt.
Natomiast psychoterapeuta niekoniecznie. Podobno dobrze jest wybierać psychoterapeutę tej płci, której Twój rodzic nie spełnił dobrze swej roli, czyli, jeśli miałeś problemy z matką, wybierasz babeczkę, a jak z ojcem, to faceta.
Co prawda u mnie to nie do końca się sprawdziło: mam fajnego tatę, a mój psychoterapeuta i jednocześnie psychiatra jest facetem. Nie zamieniłabym go na żadną kobietę ani tez na innego lekarza :)
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Re: Psychiatra - mężczyzna czy kobieta?

Post autor: jojo »

Mnie po wyjściu ze szpitala leczyli faceci. Poszłam z dwa razy do jednej babki, ale nie przypadła mi do gustu. Wolę facetów psychiatrów.

Oak, płeć chyba nie ma znaczenia, ale to jak lekarz działa na pacjenta.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”