....
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Jak odróżnić objawy negatywne od depresji?
Jantarek, na te pytania powinien odpowiedzieć Ci lekarz, bo na forum każdy przedstawi Ci swoją własną teorię i własny punkt widzenia na tę kwestię.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Depresja to jeden z objawów negatywnych.
Objawy negatywne polegają na braku normalnych cech obecnych u ludzi zdrowych. W wyniku ich występowania obraz osoby zostaje zubożony.
Przy depresji obecny jest smutek, pesymizm, negatywny obraz własnej osoby czy własnego życia.
Przy depresji obecny jest smutek, pesymizm, negatywny obraz własnej osoby czy własnego życia.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
ok, napisałem zbyt pochopnie.
To ja tego nie mamsmutek, pesymizm, negatywny obraz własnej osoby czy własnego życia.

Granica jest płynna i bardzo mała. Więc nie można jednoznacznie określić przy zbyt ogólnych sloganach. Potrzebna szersza konsultacja i to najlepiej z lekarzem , bo to on musi wybadać w jakim stopniu są objawy. Np: dla jednego będzie to błacha rzecz a dla drugiego powód do powieszenia się.
Biorę lek Abilyfy, który ma chyba też działanie antydepresyjne i nie kwapią się te objawy zniknąć. WIęc chyba to negatywy...
Nic mnie nie cieszy, nic mnie nie interesuje, apatia, brak potrzeby kontaktów z ludźmi, brak uczuć ehh.
Nic mnie nie cieszy, nic mnie nie interesuje, apatia, brak potrzeby kontaktów z ludźmi, brak uczuć ehh.
...
Ostatnio zmieniony pt paź 22, 2010 4:50 pm przez fernn, łącznie zmieniany 1 raz.
A wiecie co to znaczy "brak woli" bo ja czytam te definicje i nic nie rozumiem. I
...
Ostatnio zmieniony pt paź 22, 2010 4:59 pm przez fernn, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Ostatnio zmieniony pt paź 22, 2010 4:59 pm przez fernn, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli leki naprawdę mnie otępiły, że nie rozumiem takiej prostej definicji
Czyli to chyba mam bo nie mogę zię zabrać do wysiłku fizycznego, do wyjścia z domu, wcześniej do dbania o hiegnienę.

Czyli to chyba mam bo nie mogę zię zabrać do wysiłku fizycznego, do wyjścia z domu, wcześniej do dbania o hiegnienę.
...
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Po rozpoczęciu leczenie objawów wytwórczych rozpoczyna się depresja (poszpitalna). Objawia się często tzw. "brakiem napędu". Wywołuje ją na ile wiem obciążenie organizmu przez chorobę i leczenie. Mnie pomógł na tą depresję dopiero seronil.
Lecz to może być tylko mój punkt widzenie. Rację ma moi.
Lecz to może być tylko mój punkt widzenie. Rację ma moi.
Ja brałem seronil przez 2 tyg całą tabletkę i nic nie pomagał. I odstawił mi go.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Seronil zaczyna działać po kilku (trzech) tygodniach !
No właśnie, jak odróżnić?
Ja nie czuję smutku, nie mam obniżonego nastroju, raczej czuję pustkę, zobojętnienie, wypalenie. Jakby nic już mnie w życiu nie czekało.
Ja nie czuję smutku, nie mam obniżonego nastroju, raczej czuję pustkę, zobojętnienie, wypalenie. Jakby nic już mnie w życiu nie czekało.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Depresja to jest jeden z objawów negatywnych. Myślę, że tym słowem: depresja, obejmuje się wiele różnych symptomów. Poza obniżonym nastrojem jest ociężałość, niechęć lub wręcz trudność do działania, uczucie pustki i braku sensu, wycofanie z kontaktów. A to są wszystko "objawy negatywne" tzn. nie-wytwórcze.