Pomocy

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Natalii
zarejestrowany użytkownik

Pomocy

Post autor: Natalii »

Mam 20 lat i widze u siebie symptomy choroby, co robić?
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Re: Pomocy

Post autor: Petruccio »

Witaj. Bardzo mało napisałaś o tym, co Cię niepokoi. Ale jeżeli masz jakieś podejrzenia, to chyba najrozsądniej jest się udać do najbliższej Poradni Zdrowia Psychicznego. Najlepiej udać się z kimś bliskim, zaufanym, żeby było raźniej i jak najbardziej bezstresowo. Jakie to symptomy?
Obrazek
Natalii

Mam dziwne myśli,również samobójcze, czuję jakbym żyła w innym swiecie. Nie umiem się na niczym skupić. Wykonywanie czynności, które nie stanowiły dla mnie problemu stały się trudniejsze... Nie chce z nikim na ten temat rozmawiac, brakuje mi odwagi. Najchętniej odizolowałabym się od wszystkiego i wszystkich
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Natalii pisze:Nie chce z nikim na ten temat rozmawiac, brakuje mi odwagi. Najchętniej odizolowałabym się od wszystkiego i wszystkich
Daj sobie pomóc. Porozmawiać jest bardzo ciężko, jednak jak przełamiesz tę barierę, to poczujesz się lepiej, bo będziesz wiedziała, że nie jesteś z problemem sama. Tylko mówiąc o tym komuś możesz sobie pomóc - najlepiej specjaliście, a jak nie masz odwagi, to zwróć się do psychologa. Oni będą bardziej wiedzieli, co Ci jest. Im wcześniej to zrobisz, tym lepiej dla Ciebie.

Ps: to nie musi być schizofrenia.

Pozdrawiam.
Obrazek
Natalii

Najgorsze jest to, żę mam ciężką sytuację rodzinną i nie mam oparcia w moich bliskich, zerwałam równiez kontakty ze znajomymi. Czuję, że nie poradzę sobie nawet z pomocą specjalisty. Czy opieka psychatryczna jest płatna?
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Opieka psychiatryczna jest refundowana przez NFZ.
Lekarz to jedyna kompetentna osoba, która może Ci pomóc. Do psychiatry możesz się udać sama z dowodem osobistym i legitymacją ubezpieczeniową (do Poradni Zdrowia Psychicznego oczywiście).
Symptomy, które opisujesz, wyglądają na depresję. A z tego można wyjść.
Obrazek
Natalii

Na początku też wydawało mi się, że to depresja, ale czytałam o schizofrenii i prawie wszystkie objawy się zgadzają. Na szczeście nie mam żadnych omamów słuchowych itp Ale czasem wydaje mi się, żę wszyscy wokół mnie spiskują, rozmawiają o mnie, a nawet śledzą, chociaż to nie prawda...
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

Może masz schizę prostą. Ale nikt na forum nie da Ci dobrej diagnozy, musisz jak najszybciej udać się do lekarza! Nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie chyba najlepszy jest szpital na Sobieskiego.
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”