Papierosy i leki
Moderator: moderatorzy
Papierosy i leki
Jestem ciekawy jakie macie doświadczenia z wpływu papierosów na naszą chorobę.
Ja raz rzuciłem palenie i nie paliłem przez cztery lata. Po czterech latach zapaliłem jednego, później kupiłem sobie paczkę, a teraz palę z kilkudniowymi przerwami. Wydaje mi się, że papierosy źle wpływają na mnie. Czasami palę w ukryciu przed żoną i synem. Mam lęki przed tym, że żona się dowie, że palę w tak dużych ilościach. Wydaje mi się, że znajomi mnie zauważą i będą się ze mnie śmiać, że znowu palę. W pracy nie palę i nie wiedzą, że wróciłem do nałogu. Wczoraj w ulotce Clopixolu przeczytałem:
"Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując Clopixol Depot:
• jeśli u pacjenta występują czynniki ryzyka udaru (np. palenie papierosów, nadciśnienie);"
Teraz boję się, że objawy choroby mogą się nasilić, a i tak się zwiększyły po moim ostatnim doświadczeniu z alkoholem.
PALĘ OSTATNIĄ PACZKĘ, PÓŹNIEJ TYLKO SPORADYCZNIE, A MOŻE CAŁKIEM RZUCĘ JESZCZE RAZ?
Ja raz rzuciłem palenie i nie paliłem przez cztery lata. Po czterech latach zapaliłem jednego, później kupiłem sobie paczkę, a teraz palę z kilkudniowymi przerwami. Wydaje mi się, że papierosy źle wpływają na mnie. Czasami palę w ukryciu przed żoną i synem. Mam lęki przed tym, że żona się dowie, że palę w tak dużych ilościach. Wydaje mi się, że znajomi mnie zauważą i będą się ze mnie śmiać, że znowu palę. W pracy nie palę i nie wiedzą, że wróciłem do nałogu. Wczoraj w ulotce Clopixolu przeczytałem:
"Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując Clopixol Depot:
• jeśli u pacjenta występują czynniki ryzyka udaru (np. palenie papierosów, nadciśnienie);"
Teraz boję się, że objawy choroby mogą się nasilić, a i tak się zwiększyły po moim ostatnim doświadczeniu z alkoholem.
PALĘ OSTATNIĄ PACZKĘ, PÓŹNIEJ TYLKO SPORADYCZNIE, A MOŻE CAŁKIEM RZUCĘ JESZCZE RAZ?
Re: Papierosy i leki
Rzuć palenie w cholerę zanim się na całego nie "rozpalisz"!!!
Palacz przepala średnio jedną wycieczkę zagraniczną rocznie,
czy na przykład nowy komputer! Palenie służy tylko koncernom tytoniowym!!!
(Ja czuję temat, bo paliłem, rzuciłem, znowu paliłem, a obecnie od kilku lat nie palę)
Palacz przepala średnio jedną wycieczkę zagraniczną rocznie,
czy na przykład nowy komputer! Palenie służy tylko koncernom tytoniowym!!!
(Ja czuję temat, bo paliłem, rzuciłem, znowu paliłem, a obecnie od kilku lat nie palę)
25 lat paliłem od 2 lat NIE PALĘ mimo choroby jestem dumny ,że nie palę . Życzę ci powodu do dumy .
Ja palę to mnie uspokaja! Nawet psycholog w szpitalu mówiła że jak ktoś pali to podczas choryby lepiej zeby nie rzucał! Ale w związku z podwyżkami cen papierosów sama się zastanawiam czy nie rzucić!
To się bierze z gwiazd i zapada w serce!
Gdzieś w necie przeczytałem, że palenie fajek wspomaga metabolizm psychotropów(wątroba, czy coś), dlatego w szpitalach tyle schizofreników pali fajki.
Jest to, podobno, biologiczna obrona organizmu przed psychotrpami, faktem jest, że palenie uspokaja. Osobiście preferuję inne stymulanty...
Jest to, podobno, biologiczna obrona organizmu przed psychotrpami, faktem jest, że palenie uspokaja. Osobiście preferuję inne stymulanty...
Ogniu, krocz za mną...
Odczuwam podobną presję co Nowy. U mnie obawy mają trochę inne podłoże. Mój ojczulek mimo iż palił wiele lat, uznał, że tylko jemu należał się ten przywilej. Obecnie palę bo lubię. Nie piję, nie używam dragów.
Odnośnie tego Clopixolu, to w ulotce mowa o skłonności do zawału.
Kobieta, którą trudno uznać za dobrego lekarza, która początkowo mnie konsultowała, wpędziła mnie w poważny dołek psychiczny. Zakazała mi pić herbaty, kawy, palić papierosy.. także pewnie podczas kolejnych konsultacji zakazała by mi oddychać. Jeśli uważasz, że Twoja żona nie jest w stanie na chłodno przyjać tego, że palisz (do czego nie namawiam) to staraj się robić to dyskretnie. Mój ojciec zrobił mi takie pranie mózgu na temat palenia, że oprócz spadku samooceny, zacząłem mieć paranoiczny lęk przed paleniem. Miewam dni, kiedy najchętniej pozbył bym się tego nałogu, ale coś do cholery mi się od życia należy. Jeśli masz wrażenie, że palenie bardzo Cię osłabia kupuj R1. Dopóki nie rzucisz, albo nie zaakceptujesz u siebie palenia, nie będziesz tak roztrząsał kwestii zdrowotnych. I... jak to powiedziała moja pani psycholog: każdy ma jakieś nałogi![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Odnośnie tego Clopixolu, to w ulotce mowa o skłonności do zawału.
Kobieta, którą trudno uznać za dobrego lekarza, która początkowo mnie konsultowała, wpędziła mnie w poważny dołek psychiczny. Zakazała mi pić herbaty, kawy, palić papierosy.. także pewnie podczas kolejnych konsultacji zakazała by mi oddychać. Jeśli uważasz, że Twoja żona nie jest w stanie na chłodno przyjać tego, że palisz (do czego nie namawiam) to staraj się robić to dyskretnie. Mój ojciec zrobił mi takie pranie mózgu na temat palenia, że oprócz spadku samooceny, zacząłem mieć paranoiczny lęk przed paleniem. Miewam dni, kiedy najchętniej pozbył bym się tego nałogu, ale coś do cholery mi się od życia należy. Jeśli masz wrażenie, że palenie bardzo Cię osłabia kupuj R1. Dopóki nie rzucisz, albo nie zaakceptujesz u siebie palenia, nie będziesz tak roztrząsał kwestii zdrowotnych. I... jak to powiedziała moja pani psycholog: każdy ma jakieś nałogi
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ja mam tak kiedy pale papierosa to mnie razi prad w konczynach i nie moge przesto sie koncetrowac na tym co mowi znajomy bo caly czas mnie to tak boli ze odwraca mnie od sensu rozmowy.Albo jeszcze bardziej zaczynam sie koncetrowac nad swoim cialem jakby dopamina spadla po paleniu do takiego poziomu ze mi sie wszystkiego odechciewa po 2 godzinach od spalenia fajki dopiero czuje ze te objawy ustapily rowniez do tych objawow nalezy ze gdy spale i ktos np czasnie drzwiami to zamiast odczuc te wrazenie takiego jakby strachu na wlasnej skórze to prad mnie jeszcze bardziej kopie glownie w nogach jeszcze mam tak ze gubie watek nie moge dokonczyc tego co mialem zamiar powiedzec lub pomyslec albo gdy jestem np pod wplywem dajmy na to pigulki ekstazy i ona juz sie rozkrecila i spale na to fajke to momentalnie czuje przygnebienie 1 glupia fajke spale i mam takie objawy zdrowi ludzie nie majacy problemow moga spalic kilka papierosow i nic im nie jest nie maja zadnych problemow takich jak Ja wiec wychodzi z tego ze moja zawartosc dopaminy jest tak mala i nei potrafi sie szybko zredukowac i gdy jestem pod wplywem stymulantu ktory dziala na dopamine spale na to paperosa to rowniez zaczynam dostawac takie objawy i musze poprawic zeby dopamina sie wyrownala i wtedy szybko dopamina wzrasta i objawy usepuja. Przezto moge nadal sie koncetrowac na innych rzeczach dokola mnie a nie skupiac sie na tych uporczywych objawach ktore mi uniemozliwiaja funkcjonowanie.
Teraz po dlugim oczekiwaniu jade po lek z gupy tlpd z ktorych nie korzystalem z niewiadomego powodu a przezarlem wszystkie prawie leki SSRI SNRI NDRI oraz valdoxan i SSRE i nie dzialaly tak jak by sie tego oczekiwalo powod ? Bo te nowe leki sa jakby slabe dzialaja zaledwie na gora 2 neuroprzekazniki a te stare owiele silniejsze oczywiscie lekarze je stosowali nadal jakby te stare wogole nie istniały.Wiec jesli taki lek na mndzie zadziala o co sie modle i mam ku temu powody zeby tak sadzic on odbuduje ta dopamine i jesli zapale paperosa to ona spadnie zaledwie troszeczke a pozniej ten lek na ktorym bede sprawi ze ona sie szybko zredukuje albo lek sprawi ze inny neuroprzekaznik bedzie funkcjonowal dajmy na to noradrenalina to jesli spadnie dopamina to on bedzie napedzal mnie dalej i bedzie jagby wspraciem dla dopaminy ktoa sie odbudowuje w tym czasie mysle ze w tym jest sensie kiedy nie bralem zadnych lekow i palilem paperosa to zeby go spalic musialem cos robic ok spalilem paperosa jednego na 2 juz nie mialem sil a gdy chcialem go spalic to nie moglem sie zaciagnac jakby we mnei nei bylo zycia ok spalilem tego papierosa to nie mialem wogole sil zeby cokolwiek robic.
Dodam ze cierpie na shizofrenie prosta.Biore lek klozapol obecnie.
Pozdrawiam i zycze kazdemu szybkiego powrotu do zdrowia![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
Teraz po dlugim oczekiwaniu jade po lek z gupy tlpd z ktorych nie korzystalem z niewiadomego powodu a przezarlem wszystkie prawie leki SSRI SNRI NDRI oraz valdoxan i SSRE i nie dzialaly tak jak by sie tego oczekiwalo powod ? Bo te nowe leki sa jakby slabe dzialaja zaledwie na gora 2 neuroprzekazniki a te stare owiele silniejsze oczywiscie lekarze je stosowali nadal jakby te stare wogole nie istniały.Wiec jesli taki lek na mndzie zadziala o co sie modle i mam ku temu powody zeby tak sadzic on odbuduje ta dopamine i jesli zapale paperosa to ona spadnie zaledwie troszeczke a pozniej ten lek na ktorym bede sprawi ze ona sie szybko zredukuje albo lek sprawi ze inny neuroprzekaznik bedzie funkcjonowal dajmy na to noradrenalina to jesli spadnie dopamina to on bedzie napedzal mnie dalej i bedzie jagby wspraciem dla dopaminy ktoa sie odbudowuje w tym czasie mysle ze w tym jest sensie kiedy nie bralem zadnych lekow i palilem paperosa to zeby go spalic musialem cos robic ok spalilem paperosa jednego na 2 juz nie mialem sil a gdy chcialem go spalic to nie moglem sie zaciagnac jakby we mnei nei bylo zycia ok spalilem tego papierosa to nie mialem wogole sil zeby cokolwiek robic.
Dodam ze cierpie na shizofrenie prosta.Biore lek klozapol obecnie.
Pozdrawiam i zycze kazdemu szybkiego powrotu do zdrowia
![Very Happy :D](./images/smilies/icon/biggrin.gif)
- amigo
- zaufany użytkownik
moj lekarz mowi, ze jak rzuca fajki to lepiej bedzie dzialac klozapina tzn. mocniej i jest mi na reke wtedy obnizyc klozapine. Cos w tym jest, jak trafiam do psychiatryka i tam nie mozna jarac szlugow i wychodze bardziej zmulony, sedatywny niz jak jestem w domu i jaram faje.
Metabolizm cloranxenu jest przyspieszony u osób palących papierosy, a więc krócej działa.
LaDopamina
-
- bywalec
Palę nałogowo 23 lata.
Wcześniej przez dwa lata popalałem.
Kiedy chciałem rzucić lekarka przestrzegła mnie, że może dojść do nasilenia objawów schizofrenii.
Biorę latudę.
Czy ktoś doświadczył wzmożonych objawów podczas rzucania palenia?
Wcześniej przez dwa lata popalałem.
Kiedy chciałem rzucić lekarka przestrzegła mnie, że może dojść do nasilenia objawów schizofrenii.
Biorę latudę.
Czy ktoś doświadczył wzmożonych objawów podczas rzucania palenia?
- amigo
- zaufany użytkownik
moja psychiatra mowi, ze palenie obniza dzialanie lekow i jak rzuce fajki to zmniejszy mi dawke klozapiny.
- amigo
- zaufany użytkownik
odkad pale mniej, czuje po prostu ze lepiej dzialaja leki psychotropowe. jestem spokojniejszy, lepiej spie, mniej nerwowy jestem, tez mam mniej objawow pozytywnych.
Czułem się lepiej w momencie palenia, bo nikotyna trochę poprawiała nastrój.
Ale dobrze, że rzuciłem, bo teraz nie byłoby mnie na to stać – jak paczka kosztuje już 20 zł
Ale dobrze, że rzuciłem, bo teraz nie byłoby mnie na to stać – jak paczka kosztuje już 20 zł
80-90 % osób cierpiących na schizofrenie pali papierosy tak przynajmniej mówią badania.
Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat.
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/new ... renii.html
Ja ze względów finansowych ograniczyłem fajki o połowę. Ale nie wyobrażam sobie całkiem rzucić.
Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat.
https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/new ... renii.html
Ja ze względów finansowych ograniczyłem fajki o połowę. Ale nie wyobrażam sobie całkiem rzucić.