Kiedy rodzina przeszkadza w zdrowieniu
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: pracujący
Kiedy rodzina przeszkadza w zdrowieniu
Zastanawiam się czy są tu osoby, które wbrew wiodącej narracji psychiatrów i psychologów tak jak ja odcięły się tak jak to tylko możliwe od rodziny i to im pomogło w zdrowieniu. I też nad tym czy ktoś was nie tylko się odciął ale podczas nawrotu w wyniku złego traktowania przez rodzinę odmówił odwiedzin przez nich. Czy jacyś lekarze w ogóle biorą pod uwagę, że kontakt z rodziną może pacjentowi szkodzić. To chyba bardziej siła przyzwyczajenie psychiatrów i psychologów, że automatycznie zakładają, że rodzina pomoże pacjentowi. Mimo że i jedni i drudzy są świadomi istnienia czarnych owiec w każdej rodzinie. W moim przypadku było to podejrzenie o homoseksualizm, ponieważ stroniłem od dziewczyn, które od dziecka nade mną się znęcały i mnie wyśmiewały. Wiem, że tam gdzieś w Polsce są mocniejsze przypadki, jak dzieci ze zdrady, dzieci adoptowane, dzieci z gwałtu czy dzieci księży. Bo zawsze jest jakiś ukryty powód dla którego danej osoby nie będzie się lubiło w rodzinie.
Re: Kiedy rodzina przeszkadza w zdrowieniu
No ale taka racja że rodzina zazwyczaj jest zła nie ma prawa bytu i jest jakaś strasznie lewa i chyba 1 na tysiąc przypadków szkodzi. Rodzina jest po to żeby wspierać. A mi właśnie psycholożki wmówiły inną narracje, że to oni są źli, że to oni szkodzą. A potem to już tylko psychoza i paranoja. Nie idźmy w te strony.
-
Czy ty mi właśnie zarzuciłeś kłamstwo tylko na tej podstawie, że miałeś inaczej i to bez podawania jakichkolwiek szczegółów?
Nom rodzina zazwyczaj wspiera i ma pozytywny wpływ na pacjenta. NIe wiem może u ciebie było inaczej, ale to rzadko się zdarza.
-
Czyli nie masz nic przeciwko żebym też ocenił cię jako kłamcę no bo przecież mój jeden przypadek tak jak twój jest równy tysiącowi przypadków i mogę uważać że przeważnie rodzina nie wspiera tylko pogłębia chorobę?
No to jesteś w błędzie bo zwykle rodzina wspiera, nawet jeśli twój przypadek był inny. No ale myśl sobie co chcesz to nie moja sprawa.
-
Jeśli nie twoja sprawa to nie zarzucaj mi kłamstwa tylko idź swoją drogą