sen i jawa

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

luckyluke
zaufany użytkownik

sen i jawa

Post autor: luckyluke »

Hejka, dawno mnie nie było, postanowiłem wpaść i coś napisać.

Kiedyś napisałem na forum, że pojmować życie jako ciągły sen to dobre rozwiązanie bo rodzi jakiś dystans i pozwala znaleźć wytchnienie. Ale od jakiegoś czasu jestem przeciwnego zdania, wrecz absolutnie przeciwnego. Dlaczego? Ponieważ przez ostatnie 3 miesiące treść snu zaczyna mi się przeplatać z jawą tak dalece, że zaczynam tracić pamięć rzeczy, które miały miejsce dawno temu i w miejsce pamięci zaczyna przesączać się to co wyśniłem przez ostatni rok.

Np: gdy pojawiłem się ostatnio w mojej dawnej szkole podstawowej, to zupełnie nic, ale to nic nie mogłem sobie przypomnieć z tamtych czasów co byłoby bardziej realne od moich snów... Sen stał się moją przekłamaną pamięcią. Musze dodać, że nie tyle nie pamiętałem co się działo kiedy uczęszczałem do niej, ale cała ta skarnica pamięci straciła posmak, pozostały tylko i wyłącznie suche fakty... Nawet nie wiecie jak mi z tym źle... :(
luckyluke
zaufany użytkownik

Właśnie nic nie biore i mam wrażenie, że jak nie zaczne czegoś brać to się ten stan pogorszy :(
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

lucky, ja mam podobnie.

..ale póki co źle mi z tym nie jest aż tak, choć bywa to trochę męczące, kiedy zamiast wspomnień rzeczywistości pojawiają się wspomnienia snów i nie wiadomo co jest jawą a co snem.

mnie to się wydaje, że tu nie leki powinny działać, a odpowiednia psychoterapia.
tylko, że musisz bardzo chcieć to zmienić.

ja też kiedyś liczyłem, że leki mi pomogą, uspokoją myśli, będę miał bliższy kontakt z rzeczywistością... a gdzie tam! dopiero praca nad sobą daje efekty. leki niczego za nas nie załatwią, trzeba pracować, pracować i jeszcze raz pracować nad sobą. nauczyć się siebie. od nowa...

ja cały czas się siebie uczę.. i póki co jest coraz lepiej.

moim zdaniem nie należy blokować żadnych funkcji swoich organizmów, swoich mózgów - należy się ich jedynie nauczyć i wypracować sobie taką samoświadomość, żeby spokojnie żyć. po swojemu..
henio
bywalec

Post autor: henio »

Mam podobne wrazenia co Ty, Lucky, nie czuje zadnego zwiazku miedzy tym co robilem i czym bylem jeszcze 2-3 lata temu a tym co jest teraz, nie mowiac o wczesniejszych zdarzeniach, jak cos wspominam to to sa tylko tak jak u Ciebie suche fakty, jakby wyczytane w ksiazce, czy w biografii jakiejs innej osoby, moze masz tez wrazenie ze wrociles z jakiejs dlugiej podrozy czy cos w tym rodzaju? ja mam takie dziwne wrazenie, poza tym wydaje mi sie ze zyje juz _naprawde_ dlugo, takie zludzenie... moze masz tez cos podobnego? albo ze rozne wydarzenia historyczne sie mieszaja, nakladaja na siebie, albo jak jest z czytaniem ksiazek, czy interesuja Cie czy masz wrazenie ze nie dotycza tego swiata w ktorym zyjesz (w swojej glowie)? czesto wspominasz? napisz czy miales ostatnio jakies pogorszenie (chodzi o jakis konkretny moment), nie wiem czy to co piszesz to nie jest znak ze juz za daleko to idzie... zebys sie nie pograzyl w nieswiadomosci co do swojej osoby tylko mial poczucie integralnosci...pozdro!
bbb
zaufany użytkownik

Post autor: bbb »

Dla mnie całe moje życie jest snem.
luckyluke
zaufany użytkownik

Re: sen i jawa

No cóż w piątek ide do psychiatry i będę starał sie przekonać kobiete o konieczności przepisania mi jakiegoś leku na to (hmm... nie wiem czy to nie czyste marzenia, że coś pomoże). Ale przynajmniej spróbuje, bo to tak dłużej być nie może, ja po prostu czuje oragniczne zmiany w moim umyśle, które bez leku nie da się powstrzymać, a tym bardziej cofnąć...
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”