wplyw ASD i ADHD na diagnoze schizofrenii

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
000
zarejestrowany użytkownik
Status: Upośledzony

wplyw ASD i ADHD na diagnoze schizofrenii

Post autor: 000 »

czy posiadanie symptomow ASD i ADHD wplywa jakos na diagnoze schizofrenii? patrzac na DSM-5 to jest tam jedynie napisane cytujac

"Jeśli wywiad wskazuje na Zaburzenie należące do spektrum autyzmu lub Zaburzenie komunikacji z początkiem w okresie dzieciństwa, dodatkowe rozpoznanie Schizofrenii ustala się tylko wtedy, gdy przez co najmniej miesiąc (lub krócej, jeśli skutecznie leczone) występują również nasilone urojenia lub omamy."

z czego nie mam pojecia co wynika, byc moze jakis magik oswieci ciemnote moja
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

Re: wplyw ASD i ADHD na diagnoze schizofrenii

Post autor: mateus »

autyzm jest pV=nRT symbiot b(kwadrat) i wielomianem dwiema gumkami do włosów na rękach jedzzeniu drożdzy świadomością że wszystkie zdrapki w twoi miescie są skreslone nabrak wygranej

asparger jest zdziwiony i zaskoczony każdym pytaniem: czy to żart?

np. anna nie chce się ze mną umówić?
SERIO?

xD
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

000 pisze: ndz paź 06, 2024 7:51 am czy posiadanie symptomow ASD i ADHD wplywa jakos na diagnoze schizofrenii? patrzac na DSM-5 to jest tam jedynie napisane cytujac

"Jeśli wywiad wskazuje na Zaburzenie należące do spektrum autyzmu lub Zaburzenie komunikacji z początkiem w okresie dzieciństwa, dodatkowe rozpoznanie Schizofrenii ustala się tylko wtedy, gdy przez co najmniej miesiąc (lub krócej, jeśli skutecznie leczone) występują również nasilone urojenia lub omamy."

z czego nie mam pojecia co wynika, byc moze jakis magik oswieci ciemnote moja
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Awatar użytkownika
000
Status: Upośledzony

Post autor: 000 »

mateus pisze: ndz paź 06, 2024 5:17 pm autyzm jest pV=nRT symbiot b(kwadrat) i wielomianem dwiema gumkami do włosów na rękach jedzzeniu drożdzy świadomością że wszystkie zdrapki w twoi miescie są skreslone nabrak wygranej

SERIO?

xD
ten wpis wywolal we mnie niepokoj
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

000 pisze: ndz paź 06, 2024 10:40 pm
mateus pisze: ndz paź 06, 2024 5:17 pm autyzm jest pV=nRT symbiot b(kwadrat) i wielomianem dwiema gumkami do włosów na rękach jedzzeniu drożdzy świadomością że wszystkie zdrapki w twoi miescie są skreslone nabrak wygranej

SERIO?

xD
ten wpis wywolal we mnie niepokoj
https://rapfame.app/tracks/15811881

Iness0712

Post autor: Iness0712 »

Odpowiadając na pytanie w temacie zaburzenia neurorozwojowe zwłaszcza te ze spektrum autyzmu mogą szczególnie predysponować do rozwoju schizofrenii, jest o tym sporo w literaturze dotyczącej zaburzeń psychicznych, adhd rzadziej
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”