Czy należy się renta socjalna?
Moderator: moderatorzy
Czy należy się renta socjalna?
Witam. Mój brat w wieku 25 lat dostał diagnozę schizofrenii paranoidalnej. Jest w tej chwili po 5 tygodniowym pobycie w szpitalu. Dostał do domu 4 różne rodzaje lekow w tabletkach plus zastrzyk raz w miesiącu. Jego stan obiektywnie patrząc jest zły. Póki co nie ma szans na żadna pracę, bo ledwo funkcjonuje w domu. Chcieliśmy złożyć dokumenty o rentę socjalna i teraz moje pytanie. W tamtym roku skończył studia, natomiast udokumentowane leczenie u dwóch różnych lekarzy psychiatrów ma od około 5 lat. Z tym, że ta diagnoza została mu postawiona dopiero teraz. Wcześniej, w trakcie studiow były to.rozne lęki, nerwica itp. Czy jest szansa, że lekarze orzecznicy uznają to jako powstanie choroby w trakcie nauki?
Re: Czy należy się renta socjalna?
Nalezy sie zarejestrowac na stronie Zus:
https://www.zus.pl/pue
Po czym mozna przez te strone zadac pytanie albo polaczyc sie z konsultantem. Nie ma sensu szukac po forach odpowiedzi gdyz kazdy przypadek jest indywidualny. Tam uzyskasz odpowiedzi z pierwszej reki, wlasciwe, pewne oraz rzetelne. Jest takze aplikacja na telefon mZUS, takze mozna tam zadac pytanie ale i tak trzeba bedzie sie zalogowac za pomoca powyzszej strony Zus
https://www.zus.pl/pue
Po czym mozna przez te strone zadac pytanie albo polaczyc sie z konsultantem. Nie ma sensu szukac po forach odpowiedzi gdyz kazdy przypadek jest indywidualny. Tam uzyskasz odpowiedzi z pierwszej reki, wlasciwe, pewne oraz rzetelne. Jest takze aplikacja na telefon mZUS, takze mozna tam zadac pytanie ale i tak trzeba bedzie sie zalogowac za pomoca powyzszej strony Zus
A czy obsługa w ZUS stacjonarnie udzieli nam takich informacji. Niestety brat w chwili obecnej nie zaloguje się do ZUS?
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Oczywiście, że udzieli ci, wam informacji. Przeczytaj co jest na stronie zus odnośnie renty socjalnej. Musi spełnić warunki formalne. Jednym z nich jest całkowita niezdolność do pracy. Brat potrzebuje: dobrego kwitu od lekarza psychiatry prowadzącego, i musi wypaść słabo na komisji lekarskiej tzn udowodnić swoją "całkowitą niezdolność do pracy". Teraz tak jeśli skończył studia to ma zawód.. musi wykazać że choroba tak na niego wpływa, że w zawodzie nie jest w stanie pracować.. Z doświadczenia wiem, że im szybciej po wyjściu ze szpitala trafi na komisje do orzecznika ZUS, tym większe szanse na rentę. Czy spełnia wymóg zachorowania podczas nauki na studiach? Tego nie wiem. Może jakieś kwity ma że się leczył już wtedy?
Ma dokumentacje medyczną od dwóch psychiatrów, tylko wtedy nie było jeszcze diagnozy schizofrenii
Może spytajcie psychiatry, który wypisze zaświadczenie o stanie zdrowia potrzebne do renty.
a czemu nie mozesz tego zrobic za niego? to serio bardzo prosta sprawa. stacjonarnie owszem uzyskasz odpowiedzi ale trzeba dojechac, czasem sa kolejki i nie jest zbyt kameralnie, panie zapracowane, ciezko cos wyjasnic rzetelnie i nalezycie gdy wokol jest tlum ludzi. jednak jak wolisz
jak bardzo nie chcesz sie logowac choc to jest rzecz potrzebna, to tu jest numer kontaktowy na infolinie Zus: 225601600. czesto jest zajety wiec trzeba probowac o roznych porach ale da sie dodzwonic
- piotrs
- zaufany użytkownik
ciężko trzeba ustalić
ale zawsze może iśc do mops u i ustalić sobie musi
stopień niepełnosprawności
dostanie jakieś zasiłki i ubezpieczenie zdrowotne
ale zawsze może iśc do mops u i ustalić sobie musi
stopień niepełnosprawności
dostanie jakieś zasiłki i ubezpieczenie zdrowotne
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Po kolei. By iść do mopsu potrzebuje co najmniej umiarkowanego stopnia niepełnosprawności- co daje równoznaczność z całkowitą niezdolnością do pracy. Na orzeczenie ma jeszcze szanse. Niestety na zasiłek pielęgnacyjny już nie.. Bo niepełnosprawność musi powstać do któregoś roku oraz musi to być minimum umiarkowany stopień. O ile drugie prawdopodobnie uda się spełnić to co do pierwszego już nie bo czasu nie cofnie. Co do samego MOPSu to traktowałbym to jako wyjście awaryjne. Nie będzie miał zasiłku pielęgnacyjnego (215,84), ale miałby prawo do zasiłku stałego (do kwoty 1000zł).
Reasumując: Wyrabiajcie mu orzeczenie o stopniu niepełnosprawności ( równolegle do renty socjalnej), jak otrzyma umiarkowany, to do mops.
Nie można brać i renty socjalnej i zasiłku z mops.
Co do faktu czy podczas studiów czy już po.. mówić lekarzowi jak było że źle już się czuł podczas studiów. Może była jakaś wizyta lekarska która to potwierdzi? Dla ZUS całkowita niezdolność musi powstać zgodnie z przepisami w danym okresie czyli podczas studiów.
Byla, była, tak jak pisałam, w czasie studiów leczył się u dwóch psychiatrów, więc dokumentacja medyczna jest
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Składając dokumentację lekarską przed komisją trzeba też złożyć formularz który wypełnia lekarz prowadzący i chyba kluczowe jest aby tenże lekarz napisał od kiedy pacjent choruje.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
-
- bywalec
Powinno dać radę. Schiza to diagnoza nie pozostawiająca wątpliwości. Bo czasem na depresję czy inne choroby orzecznik może się krzywić. Jak jest dokumentacja, wypisy ze szpitala itp powinno być ok. I żeby okres nauki zazębiał się z rozpoczęciem leczenia czy pobytem w szpitalu.
Warto wcześniej zrobić orzeczenie to z mopr bo wtedy ZUS też patrzy przychylnie.
Warto wcześniej zrobić orzeczenie to z mopr bo wtedy ZUS też patrzy przychylnie.
Będziemy robić również tamto, ale równocześnie z wnioskiem o rentę. W czasie studiów nie było.pobytu w szpitalu tylko normalne leczenie na nerwice/zaburzenia osobowości itp. A diagnoza schizofrenii jest dopiero teraz.
-
- bywalec
Myślę że będzie ok. Najważniejsze że są kompletne papiery