Epizod psychotyczny u partenera, gdzie szukać pomocy?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Calineczka_0011
zarejestrowany użytkownik

Epizod psychotyczny u partenera, gdzie szukać pomocy?

Post autor: Calineczka_0011 »

Witam, podejrzewam u swojego partnera epizod psychotyczny, od kilku dni mówi o tym, że ktoś wkręca mu rzeczy przez ściany, słyszy groźby pod swoim i moim adresem, mówi że używają sztucznie wygenerowanych głosów jego rodziny, nagrywa to i nie może uwierzyć, że słyszę tylko szum, że mamy podsłuch w aucie, kamery w mieszkaniu, dziś dzwonił na 112 żeby zapytać czy nie mają informacji o grożącym nam niebezpieczeństwie. Trwa to od czwartku o różnym nasileniu, nie śpi przez dobę, a potem śpi 15h. Na codzień bierze leki na ADHD, medikinet, ale wiem że zdarza mu się jeść je jak cukierki, od czwartku mu wydzielam, dziś poprosił żebym mu nie dawała wcale przez miesiąc, przez kilka minionych miesięcy przyjmował też stymulanty różnego rodzaju, z różnym natężeniem, przeszedł terapię, która obejmowała 20 spotkań i myślę, że tam wyszło coś z jego przeszłości, ale nie zostało przepracowane. Dziś mi powiedział, że został skrzywdzony jako dziecko i będąc wczesnym nastolatkiem krzywdził brata. Że pod wpływem tej terapii go przeprosił (obaj są już dorośli), chciał mu jakoś zadość uczynić, ale tamten nie wykazał w ogóle zainteresowania tematem, miało to być jakieś 2 miesiące temu, no i właśnie przyznał, że "słyszy" te rzeczy od tego czasu mniej więcej. Jest przekonany, że to jego brat, za tym wszytskim stoi. Nie wiem w co wierzyć i co robić. Nie jest agresywny, ani autoagresywny. Nie wiem czy zostać przy odjęciu mu leków i obserwowaniu sytuacji czy szukać gdzieś pomocy. Z tego co wiem, jest to kolejna taka sytuacja, pierwsza miała miejsce jakieś 12 lat temu, też myślał (i nadal myśli, tak na codzień) że był hipnotyzowany, dręczony przez ściany, przez ludzi, którzy wiedzieli o tej krzywdzie, miał wtedy też paranoję, ale się przeprowadził i wyszedł z tego. Co mogę zrobić, gdzie szukać pomocy?
Karol87
bywalec

Re: Epizod psychotyczny u partenera, gdzie szukać pomocy?

Post autor: Karol87 »

Leki na adhd to przeważnie pochodne amfetaminy. Jak źle lekarz z nimi trafi mogą wywoływać psychozę. To chyba w tym co opisujesz ma miejsce.
Bóg Cię kocha!!!
Karol87
bywalec

Post autor: Karol87 »

Idź z nim na izbę przyjęć do szpitala albo umów go do psychiatry jak najszybciej się da. Jeśli nie zagraża komuś lub sobie to nie przyjmą go z miejsca na oddział.
Bóg Cię kocha!!!
Calineczka_0011

Aktualnie odsypia dobę czuwania, postaram się jutro namówić go na wizytę, mam nadzieję, że nie będzie problemu. Natomiast gdyby się zaparł i nie chciał iść? Czy jak zacznie nas barykadować w mieszkaniu np., da coś jął zadzwonię na policję, po kartkę?
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

nie mam czasu nie czytam takich dlugich
sa poradnie zdrowia psychicznego idz do najblizszej
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

przeczytalem jak uważa że kameruja go i słyszy głosy to znaczy
raczej że ma schizofrenie isć do psychiatry z czasem zmniejszą mu leki powiedz
jesli ma wyzuty sumienia to tez objaw
niech tu się zaloguje pomożemu mu
JAK BRAĆ LEKI JAKIE
my ja ty kilkanaście lat w chorobie za dużo przeszedłem i dużo wiem
Calineczka_0011

Dziękuję, na pewno go tutaj skieruję, jak dostaniemy jakąś diagnozę i zaczniemy leczenie.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

jeszcze z 10 innych typów zaburzeń może słyszeć rodzaje głosów . Jak spędzałem noce obok osoby co po nocach wyglądając jak Robinson Cruzoe gada całą noc ze sobą a w dzień nie spi to współczuję kazdemu kto ma to w domu
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

człowiek sam wariuje bo nie wie co ma zrobić
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

Calineczka_0011 pisze: pn cze 17, 2024 8:09 pm Aktualnie odsypia dobę czuwania, postaram się jutro namówić go na wizytę, mam nadzieję, że nie będzie problemu. Natomiast gdyby się zaparł i nie chciał iść? Czy jak zacznie nas barykadować w mieszkaniu np., da coś jął zadzwonię na policję, po kartkę?
obstawiam ze zadnych lekow nie nalezy odstawiac nagle bez wiedzy i zgody lekarza. nie lepiej skontaktowac sie z tym lekarzem co mu je zapisywal i opowiedziec co ma miejsce? jak funkcjonuje na co dzien? zyje normalnie, pracuje, wykonuje swoje obowiazki? w miedzy czasie moze jakies suplementy zastosuj, cos na uspokojenie melisa, cbd, glog, na sen melatonine
jak wmieszasz w to sluzby to bedziesz miala wroga juz na zawsze w nim ale z drugiej strony jak pojawi sie zagrozenie zycia jego lub twojego to nie bedzie wyjscia, dlatego lepiej dzialac zawczasu. zadzwon do lekarza jego prowadzacego
Awatar użytkownika
gratis
bywalec
Kontakt:

Post autor: gratis »

Calineczka_0011 pisze: pn cze 17, 2024 6:51 pm Witam, gdzie szukać pomocy?
U lekarza psychiatry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”