chora czy nadwrażliwa?

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

nino

chora czy nadwrażliwa?

Post autor: nino »

mam 24 lata i od dwóch lat choruję na schizofrenię paranoidalną(zaczęło się to po urodzeniu dziecka), choć już dużo wcześniej miałam niektóre objawy.zwłaszcza tzw. negatywne.
Staram się odbierać jak najmniej bodźców ze świata zewnętrznego i wyciszać wewnętrznie, nie prowokować żadnych gwałtownych i masowych zmian w życiorysie-to naprawdę pomaga!
Być może nie jestem chora, tylko po prostu nadwrażliwa? gdzie przebiega granica pomiędzy nadwrażliwością(także artystyczną), a chorobą??????
proszę o kontakt!
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

w idelnym przypadku granica zależy od ciebie, od tego co ty sama chcesz kwalifikować jako coś co ci przeszkadza i chciałabyś to wyleczyć, a co chcesz pielęgnować jako twoją wrażliwość, za którą chcesz też płacić.
jednak w schizofrenii możesz nieprawidłowo oceniać sprawy.

w sumie bądź dumna i przyznaj się do swojej indywidualności, a jednocześcnie słuchaj innych, co mówią, czy nie popełniasz grubego błędu w samoocenie.
Aniaz
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Aniaz »

Nino !
Mam podobny przypadek w rodzinie. Dziewczyna w ciazy prezentowala patologiczne zachowanie: agresja, urojenia itp. Czy mozesz opisac jakie mialas objawy choroby i jaka byla twoja droga do diagnozy i leczenia ? Czy udalas sie sama do lekarza czy ktos cie zaprowadzil ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”