Psychotropy a cholesterol

Moderator: moderatorzy

radek007
zarejestrowany użytkownik

Psychotropy a cholesterol

Post autor: radek007 »

Drodzy Forumowicze,
Mam bardzo wysoki cholesterol i trójglicerydy we krwi.
Przez 6 lat brałem 20 mg olanzapiny.
Na chwilę obecną biorę:
- Latuda 74 mg
- Alventa 300 mg
- Hydroksyzyna 100 mg
- pregabalina 300 mg
- rispolept 4 mg
- akineton 2 mg

Wydaje mi się, że to zabójcze dla mojej wątroby przyjmować w sumie 10 tabletek na wieczór.

Miał ktoś z Was podobny problem z cholesterolem?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Psychotropy a cholesterol

Post autor: Dobro »

Nie znam się zbytnio ale to co. Masz może wynikać ze złej diety, otyłości, genów .

Na wątrobę są inne wskaźniki z krwi. Co nie zmienia faktu, że sobie ją pewno osłabiasz. lepiej alkoholu unikać tutaj na pewno też .

Sam mam złe wyniki z cholesterolu i wątrobowe.. ale lepiej już jest
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Zmień lekarza . Pomyśl jak szkodliwe to jest dla mózgu a nie dla wątroby.

Przedawkowywanie leków tak się kończy.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Od 10 lat biorę różnej maści leki i nie miałem ani razu podwyższonego/zanizonego cholesterolu.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

W każdej chwili może ci wyskoczyć. A tomografię głowy sobie robiłeś? Przede wszystkim w kość dostaje od leków mózg.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Amannn pisze: wt paź 18, 2022 2:18 am W każdej chwili może ci wyskoczyć.
Tak samo zdrowym, tym co nie chorują psychicznie oraz co biorą lęki może wyskoczyć cholesterol.
Nie ma reguły - zdrowe odżywianie, sport na pewno pomoże a nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Nie tak samo. Leki powodują uszkodzenia wątroby i dewastują metabolizm . Przez te leki będziesz żył 25 lat krócej. I tu żadnych żartów nie ma.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Amannn pisze: wt paź 18, 2022 7:13 pm Przez te leki będziesz żył 25 lat krócej.
To jakiś bełkot. Na moim oddziale dziennym są osoby +65 i dobrze się trzymają a biorą leki pół swojego życia.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

„Schizofrenia często współwystępuje z innymi schorzeniami, w tym psychozą, cukrzycą i chorobami serca. Z tego powodu osoby chore na schizofrenię mają średnią długość życia od 15 do 25 lat krótszą niż osoby w populacji ogólnej. Osoby ze schizofrenią są dwa do trzech razy bardziej narażone na przedwczesną śmierć niż ogół populacji.”

https://www.neuraxpharm.com/pl/zaburzenia/schizofrenia
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Amannn siejesz dezinformacje. Chcesz banana?xd
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Chciałbym żeby to był bełkot ale to jest fakt naukowy. Przy klozapinie i olanzapinie zejdziesz dużo szybciej a obecni w szpitalu dziennym 60 latkowie pewnie nie biorą leków w ogóle, do czego się oczywiście nie przyznają.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Amannn pisze: wt paź 18, 2022 9:14 pm a obecni w szpitalu dziennym 60 latkowie pewnie nie biorą leków w ogóle, do czego się oczywiście nie przyznają.
Oczywiście wiesz lepiej niż ja. :roll: Bo chodzisz na moj dzienny.
Niby czemu mieli by kłamać, ? A po za to widzę, że biorą leki.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Kłamać by mieli dla własnego bezpieczeństwa. Większość tych co nie bierze leków kłamie że biorą. W przeciwnym razie tacy jak Katastrofa by na nich napadali a ludzi zawistnych jest sporo. Po drugie jakby się dobrze czuli , byli sprawni umysłowo to by do szpitala psychiatrycznego nie chodzili a leki biorą ale np na cukrzycę albo na cholesterol. Po trzecie to jest statystyka np było rocznikowo 10 60latków a zostało dwóch bo ośmiu zmarło przedeczesną śmiercią w wieku 50 lat. i 40 lat. I tych dwóch widziałeś . Digital ma chyba też ponad 60 lat ale jest od leków schorowany - pogadaj z nim ile skutków ubocznych dostał . Ja znam ludzi którzy mają 80 lat i do żadnego lekarza nie chodzą. Jedzą tłusto na spacery nie chodzą tyle co do kur ziarno nasypać i krowę na pole wyprowadzić.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Amannn pisze: pn paź 24, 2022 2:54 pm Kłamać by mieli dla własnego bezpieczeństwa. Większość tych co nie bierze leków kłamie że biorą. W przeciwnym razie tacy jak Katastrofa by na nich napadali a ludzi zawistnych jest sporo. Po drugie jakby się dobrze czuli , byli sprawni umysłowo to by do szpitala psychiatrycznego nie chodzili a leki biorą ale np na cukrzycę albo na cholesterol. Po trzecie to jest statystyka np było rocznikowo 10 60latków a zostało dwóch bo ośmiu zmarło przedeczesną śmiercią w wieku 50 lat. i 40 lat. I tych dwóch widziałeś . Digital ma chyba też ponad 60 lat ale jest od leków schorowany - pogadaj z nim ile skutków ubocznych dostał . Ja znam ludzi którzy mają 80 lat i do żadnego lekarza nie chodzą. Jedzą tłusto na spacery nie chodzą tyle co do kur ziarno nasypać i krowę na pole wyprowadzić.
Dlaczego za generowanie takich kosmicznych bzdur nie dostal jeszcze bana?
Pisze to z zawiści, ofkors ;).
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Amannn pisze: pn paź 24, 2022 2:54 pm Kłamać by mieli dla własnego bezpieczeństwa. Większość tych co nie bierze leków kłamie że biorą. W przeciwnym razie tacy jak Katastrofa by na nich napadali a ludzi zawistnych jest sporo. Po drugie jakby się dobrze czuli , byli sprawni umysłowo to by do szpitala psychiatrycznego nie chodzili a leki biorą ale np na cukrzycę albo na cholesterol. Po trzecie to jest statystyka np było rocznikowo 10 60latków a zostało dwóch bo ośmiu zmarło przedeczesną śmiercią w wieku 50 lat. i 40 lat. I tych dwóch widziałeś . Digital ma chyba też ponad 60 lat ale jest od leków schorowany - pogadaj z nim ile skutków ubocznych dostał . Ja znam ludzi którzy mają 80 lat i do żadnego lekarza nie chodzą. Jedzą tłusto na spacery nie chodzą tyle co do kur ziarno nasypać i krowę na pole wyprowadzić.
Ja biorę leki regularnie, przez całą chorobę i czuje się dobrze.... W większości to nie leki powodują śmierć schizofreników, a ich nie branie i targanie na swoje życie. Po za tym o tym w ogóle nie wspomniałeś większość leków zaburza nas metabolizm, czyli przez to tyjemy, nie wszyscy, ale większość- ale dieta, ruch w odpowiedniej formie temu zapobiega ;) A reszta to bzdury co napisałeś ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: pn paź 24, 2022 3:40 pm
Dlaczego za generowanie takich kosmicznych bzdur nie dostal jeszcze bana?
Pisze to z zawiści, ofkors ;).
Napisałem o bana dla ciebie za obrażanie do Zbyszka.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Trickster pisze: pn paź 24, 2022 4:00 pm
Ja biorę leki regularnie, przez całą chorobę i czuje się dobrze.... W większości to nie leki powodują śmierć schizofreników, a ich nie branie i targanie na swoje życie. Po za tym o tym w ogóle nie wspomniałeś większość leków zaburza nas metabolizm, czyli przez to tyjemy, nie wszyscy, ale większość- ale dieta, ruch w odpowiedniej formie temu zapobiega ;) A reszta to bzdury co napisałeś ;)
„ Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że osoby ze zdiagnozowanymi zaburzeniami psychicznymi tj. schizofrenia, ciężka i umiarkowana depresja czy choroba afektywna dwubiegunowa, które jednocześnie chorują na inne, uleczalne choroby np. nadciśnienie czy reumatyzm, żyją o 10-20 lat krócej niż ogół populacji.”

https://www.damian.pl/zdrowie-psychiczne/schizofrenia/
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

ten link to jakaś strona stworzona przez kogoś, nie potwierdzona itd, Daj link to wypowiedzi Światowej organizacji zdrowia w tym temacie ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Poszukaj sobie co to ja jestem wyszukiwarka?
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Amannn pisze: pn paź 24, 2022 4:12 pm Poszukaj sobie co to ja jestem wyszukiwarka?
ale podajesz nie sprawdzone informacje i podpierasz je nie sprawdzonymi informacjami- czyli to co piszesz to bzdury i tyle :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „dieta”