Ile można dorobić do renty socjalnej?

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Gorylcio
bywalec

Ile można dorobić do renty socjalnej?

Post autor: Gorylcio »

Jeśli zarabiam najniższą krajową i pobieram rentę socjalną, to ile mogę bezpiecznie zarobić, by ZUS nie zaczął zmniejszać świadczenia?
meehoo
zaufany użytkownik

Re: Ile można dorobić do renty socjalnej?

Post autor: meehoo »

Piotrek44
bywalec

Post autor: Piotrek44 »

Najlepiej to najpierw spytać lekarza czy możemy pracować. Sam byłem święcie przekonany, że mogę pracować, a rzeczywistość okazała się inna.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Piotrek44 pisze: pt lis 08, 2024 11:36 am Najlepiej to najpierw spytać lekarza czy możemy pracować. Sam byłem święcie przekonany, że mogę pracować, a rzeczywistość okazała się inna.
Co masz przez to na myśli?
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

zdrowy pisze: pt lis 08, 2024 4:29 pm
Piotrek44 pisze: pt lis 08, 2024 11:36 am Najlepiej to najpierw spytać lekarza czy możemy pracować. Sam byłem święcie przekonany, że mogę pracować, a rzeczywistość okazała się inna.
Co masz przez to na myśli?
Pewnie to, że praca to stres i konieczność ciągłych interakcji z ludźmi. Ludzie w pracy niekoniecznie są przyjaźnie nastawieni, bywają złośliwi, obgadują za plecami i cały czas testują nasze granice. Dasz sobie wejść dwa, trzy razy na łeb - jesteś skończony. A schizofrenikowi niestety bardzo łatwo wejść na łeb, mało kto z nas potrafi się bronić i stawiać granice...

Także w pracy łatwo o nawrót. Miałam to samo co Piotrek44
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Tyle że praca i to jak sobie w niej radzimy w relacjach z innymi ludźmi jest odźwierciedleniem tego jak funkcjonujemy poza nią i dopóki mamy jakąkolwiek nadzieję na normalne funkcjonowanie praca jest chyba najlepszym miejscem na walkę z chorobą.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

To tak jak z nauką jazdy samochodem.Można przejść przez szkolenie i stres który towarzyszy pierwszym jazdom a potem jeszcze niejednemu niezdanemu egzaminowi by w końcu dojść do momentu kiedy prowadzimy własne auto i czerpiemy z tego mnóstwo satysfakcji.Można też nigdy nie zdecydować się na naukę z obawy na stres który jest na początku nieunikniony i całe życie jeździć autobusami :D
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Jak ktoś się czuje na siłach to niech pracuje, jak najbardziej. :)
Tylko chodzi mi o to, że jak ktoś nigdy nie pracował, to może się mocno nadziać. Mnie też się po szkole wydawało, że praca to nic takiego, a wpadłam w gnojowisko z mobbingiem i miałam przez to problemy. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale po prostu czasem wyobrażenia to jedno, a brutalna rzeczywistość drugie. :P
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

GagatkA pisze: sob lis 09, 2024 11:32 am Jak ktoś się czuje na siłach to niech pracuje, jak najbardziej. :)
Tylko chodzi mi o to, że jak ktoś nigdy nie pracował, to może się mocno nadziać. Mnie też się po szkole wydawało, że praca to nic takiego, a wpadłam w gnojowisko z mobbingiem i miałam przez to problemy. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale po prostu czasem wyobrażenia to jedno, a brutalna rzeczywistość drugie. :P
Czasami tak też niestety bywa.Ja dzięki pracy przestałem bać się ludzi i żyć we własnym świecie.Najprościej rzecz ujmując przestałem cierpieć.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Na pewno byłoby inaczej gdybym w tej pierwszej pracy trafiła na lepszych ludzi... Ale ogólnie w żadnej pracy nie czułam się dobrze i w żadnej ludzie nie traktowali mnie dobrze.
Piotrek44
bywalec

No to mamy inne doświadczenie, bo według mnie to schizofrenicy są o wiele lepszymi pracownikami niż nie schizofrenicy, a takie obgadywanie to chyba rzadkość. Ja przynajmniej się nie spotkałem z takimi ludźmi. Druga sprawa to sprawa o co mi chodziło, a chodziło mi o to, że po lekach jesteś jak to by powiedzieć trochę spowolniony no i lekarz może nie kazać Tobie pracować np. na produkcji przy maszynach.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Piotrek44 pisze: sob lis 09, 2024 7:30 pm No to mamy inne doświadczenie, bo według mnie to schizofrenicy są o wiele lepszymi pracownikami niż nie schizofrenicy, a takie obgadywanie to chyba rzadkość. Ja przynajmniej się nie spotkałem z takimi ludźmi. Druga sprawa to sprawa o co mi chodziło, a chodziło mi o to, że po lekach jesteś jak to by powiedzieć trochę spowolniony no i lekarz może nie kazać Tobie pracować np. na produkcji przy maszynach.
Pisałem już o tym wcześniej. Pomimo, że nie ma listy zakazanych zawodów dla osób chorych na schizofrenie to okazuje się, że nie wszędzie nas dopuszczą... Sam doświadczyłem tego. Chciałem robić na stolarni.. i lekarz medycyny pracy nie podbił kwitów.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

słyszałem że mogą zabrać rente jak ktos pracuje ale na ile to prawda nie wiem
przeważnie za cieci nas borą albo sprzatanie ?
nie wiem ja nie jestem wstanie pracować za duża nasenność
powodzenia
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

piotrs pisze: sob lis 09, 2024 10:14 pm przeważnie za cieci nas borą albo sprzatanie ?
Ta, do tego schizofrenik się najlepiej nadaje :)
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Piszecie z pogardą o pracy na portierniach czy sprzątaniu i równocześnie boicie się stracić rentę a właśnie taka praca gwarantuje że nie przekroczycie limitu.Mieć 1600zł renty a 5000-6000zł to różnica między samodzielnością a byciem na garnuszku rodziny.Wielu twierdzi że nie pracuje bo nie radzi sobie ze stresem i w relacjach z innymi ludźmi.Prace można dowolnie zmieniać i znaleźć taką w której da się radę pracować.Niby jak chcecie nauczyć się radzenia ze swoimi ułomnościami ? siedząc bezpiecznie w domu tylko będziecie pielęgnować swoje nieprzystosowanie do życia w społeczeństwie.Odbieracie sobie szansę na szczęśliwe życie bez walki o siebie.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Piotrek007 pisze: ndz lis 10, 2024 4:57 am Piszecie z pogardą o pracy na portierniach czy sprzątaniu i równocześnie boicie się stracić rentę a właśnie taka praca gwarantuje że nie przekroczycie limitu.Mieć 1600zł renty a 5000-6000zł to różnica między samodzielnością a byciem na garnuszku rodziny.Wielu twierdzi że nie pracuje bo nie radzi sobie ze stresem i w relacjach z innymi ludźmi.Prace można dowolnie zmieniać i znaleźć taką w której da się radę pracować.Niby jak chcecie nauczyć się radzenia ze swoimi ułomnościami ? siedząc bezpiecznie w domu tylko będziecie pielęgnować swoje nieprzystosowanie do życia w społeczeństwie.Odbieracie sobie szansę na szczęśliwe życie bez walki o siebie.
Nie wypowiadam się z pogardą o tej pracy. Szanuję każdego człowieka, który uczciwie pracuje.
Po prostu miałam trochę inne aspiracje, skończyłam dla tego marzenia studia na uniwersytecie, a okazało się że nie dla psa kiełbasa. No ale żyćko.

To, że komuś odpowiada bycie na rencie, nie oznacza że jest zahukanym biedakiem na skraju psychozy, który boi się wyjść do najbliższego sklepu po bułki i musi prosić mamę, żeby pilnowała jego leków i gotowała mu obiadki. Są różne przypadki. Jeden choruje tak, drugi inaczej. :)
Każdy z nas ma swoje przeżycia i traumy. Schiza nie bierze się w końcu z powietrza. Każdy człowiek ma inne potrzeby i priorytety i nie można mierzyć wszystkich jedną miarą.

Jeśli ktoś chce pracować i odnajdzie się w tym, to super. :)
Piotrek44
bywalec

U mnie w okolicy nie ma zbyt wiele ogłoszeń pracy na portierni czy sprzątaniu, dlatego nie pozostaje mi nic ponad odkładanie pieniędzy z renty. Takie są realia pracy przy schizofrenii. Raczej staram się skupić na swoim zdrowiu bo to jest ważniejsze. Co z tego, że będę miał super pracę skoro dostanę psychozy.
Ostatnio zmieniony ndz lis 10, 2024 10:43 am przez Piotrek44, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Piotrek44 pisze: ndz lis 10, 2024 10:32 am U mnie w okolicy nie ma zbyt wiele ogłoszeń pracy na portierni czy sprzątaniu, dlatego nie pozostaje mi nic ponad odkładanie pieniędzy z renty. Takie są realia pracy przy schizofrenii.
Nie wiem skąd jesteś, ale są jeszcze zakłady aktywności zawodowej, tam też można poszukać.
Piotrek44
bywalec

GagatkA pisze: ndz lis 10, 2024 10:37 am
Piotrek44 pisze: ndz lis 10, 2024 10:32 am U mnie w okolicy nie ma zbyt wiele ogłoszeń pracy na portierni czy sprzątaniu, dlatego nie pozostaje mi nic ponad odkładanie pieniędzy z renty. Takie są realia pracy przy schizofrenii.
Nie wiem skąd jesteś, ale są jeszcze zakłady aktywności zawodowej, tam też można poszukać.
akurat nie poszukują nowych pracowników
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Piotrek44 pisze: ndz lis 10, 2024 10:44 am akurat nie poszukują nowych pracowników
Warto zostawić cv czy podanie czy co oni tam potrzebują, bo czasem się zdarza, że są jakieś programy aktywizacji albo po prostu kogoś szukają i wtedy bywa, że ktoś się odezwie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”