Schizofrenia Paranoidalna i Urojenia
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Schizofrenia Paranoidalna i Urojenia
Witam. Piszę z pewnym problemem. Mam schizofrenię zdiagnozowana od 2015 roku. Od tamtego czasu chorobą jakoś się rozwijała i to może nawet na własne życzenie trochę teraz mam tak jak mam. Odstawialam leki i byłam trochę hulaj dusza. Teraz mam efekty. Pojawiły się jakiś czas temu u Mnie urojenia. Jestem na ulicy i wydaje Mi się że wszyscy jakoś dziwnie patrzą. Albo słyszę głosy różne na ulicy również. Miałam do niedawna ataki czyli napady wejrzeniowe z czym zostałam skierowana do Neurologa. Przepisała mi Akineton i ustąpiły te napady wejrzeniowe ale urojenia nadal mam. Głosów mniej ale jednak są i utrudniają życie. Czy jak powiem o tym Psychiatrze to mi zmieni Lek? Nadmienie że teraz biorę Olpinat raz dziennie 20mg wieczorem. I ten Akineton po połówce dwa razy dziennie. Już mam dość tych urojeń bo w takim wypadku czuje że wszyscy są do Mnie wrogo nastawieni. Bardzo mi to utrudnia Życie. Pomocy. Niedługo zaczynam Terapię ale wcześniej zapisałam się do Psychiatry bo to już jest nie do wytrzymania. Ps. Muszę opiekować się Córka a sama mam takie problemy.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Schizofrenia Paranoidalna i Urojenia
Jak długo bierzesz leki? I jak długo masz te objawy? Potrzeba trochę czasu (w naszej chorobie to oznacza dużo czasu), aby objawy minęły i zaczęła się remisja.
Zazwyczaj potrzeba ok. 3 miesięcy na złagodzenie silnych objawów i jako takie dojście do siebie. I potem ok. kilkunastu miesięcy, aby rozpoczęła się remisja i zaczęło się zdrowienie.
Zazwyczaj potrzeba ok. 3 miesięcy na złagodzenie silnych objawów i jako takie dojście do siebie. I potem ok. kilkunastu miesięcy, aby rozpoczęła się remisja i zaczęło się zdrowienie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Witam. Olpinat biorę od 2019 roku. W tym czasie było odstawianie i ponowne rozpoczęcie. Już nigdy nie odstawie leków. Urojenia już trwają jakis czas. Ale najgorzej było przez Akinetonem jak miałam napady wejrzeniowe. Szłam ulica i cały czas musiałam patrzeć w górę. I rozmazany obraz jak patrzyłam na ekran telefonu. I potem cały czas głosy.
Poczytaj ulotkę Akinetonu. Mi przez 6 lat lekarze przepisywali sympramol, który mi powodował omamy pomimo brania neurleptyków.
Witam. Już dużo czytałam o Akinetonie i to na pewno nie przez niego mam te urojenia. Wręcz mam mniej głosów ale i tak są. Wydaje mi się że to przez to moje odstawienie Leków ( pod kontrolą Lekarza ) właśnie się tego dorobiłam. No i ten Olpinat co biorę nie działa w ogóle już. Mam nadzieję że mi zmieni Lek jak pójdę nie długo do Psychiatry. Bardzo się mecze z tym bo mam coś takiego że mówię zawsze na te głosy "zamknij się" a na urojenia nic nie mogę poradzić i tylko się zastanawiam na ulicy albo w Autobusie czemu ktoś się dziwnie patrzy. I sobie mówię w Głowie "nie patrz się tak" i wtedy myślę że ta Osoba albo to słyszy albo faktycznie się patrzy na Mnie z jakimś zamysłem.
Witaj lepiej wróć do leków bo szkoda się męczyć ja też odstawiałem leki i niestety były nawroty i to samo nie przejdzie tylko będą się te urojenia nasilać.
- piotrs
- zaufany użytkownik
bierzesz zolafren na dobe 20mg?
olanzapine czy tak sie to nazywa
powinno wystarczyc
jak nie to solian skuteczny jego zamiennik amisan
a ile lat bralas leki ze odstawilas za zgoda lekarza i nawrot
olanzapine czy tak sie to nazywa
powinno wystarczyc
jak nie to solian skuteczny jego zamiennik amisan
a ile lat bralas leki ze odstawilas za zgoda lekarza i nawrot
Samo to poczucie niszczy jeśli uwierzysz w to. A na pewno tutaj nikt tak nie mysli. Witaj, sorki za brak porady, za chwilę szykuję się do pracy.
Ale witaj u nas serdecznie.

Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Witam. Teraz aktualnie biorę Olpinat 20mg na dobę. Odstawialam bo czułam się dobrze a potem znów bo chciałam być w ciąży ale nie wyszło nic. I teraz non stop prawie mam głosy. Biorę dodatkowo ten Akineton tak jak napisałam wyżej. Napady wejrzeniowe się skończyły. Ale są urojenia i Mnie to bardzo denerwuje.
Choruje od 2015 roku.
Choruje od 2015 roku.
Musisz isc do lekarza i dolozyc jakis lek aby ustapily objawy.
- Constantius
- zaufany użytkownik
akinaton nie powoduje urojeń. działa rozpręzajaco na mięśnie, by likwidować skutki parkinsonizmu polekowego. Działa tylko na muskaryne.
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Witam. No Lekarza mam już w Marcu także wytrzymam do tej pory. Wiem. Akineton na Mnie działa i nie mam napadów jak idę ulicą. Wcześniej było tak że miałam napad wejrzeniowy plus więcej głosów.
Hej @palkawipa

Czy masz kogoś kto Cię wspiera, abyś nie czuła się sama w tym stanie ?
Życzę miłego dnia i miło Ciebie czytać z rana.

Witam. Mam. Rozmowa w Naszej Chorobie jest najważniejsza. I Terapia. Dziękuję i pozdrawiam.
Po prostu odstawiłaś lekarstwa i rzeczywistość cię przerosła, tak się zdarza jak człowiek bawi się w używki. Pomyśl o suplementacji CBD jako wsparcie terapii.
Jeżeli lekarstwo nie pomaga jak należy warto to zgłosić lekarzowi i on zadecyduje o zmianie na inne. Polecałbym Sulpiryd, bardzo skuteczny środek, a do tego ze znikomymi skutkami ubocznymi. Bo widzisz, jak zażywa się dużo lekarstwa mogą wystąpić skutki uboczne na które trzeba zażywać kolejne lekarstwo. Dlatego znacznie lepiej od zwiększania dawkowania sięgnąć po inny środek, których obecnie jest co niemiara do wyboru do koloru.
Głowa do góry, po woli to wszystko poznika i dalej będziesz mogła żyć normalnie. Jeżeli nie zniknie to nauczysz się z tym żyć i tyle. Wszystko to twoje sumienie i twoje lęki, problemy oraz obawy. Warto nad tym popracować. A ludzi wokół potraktuj miłością to odpowiedzą tobie tym samym. Jeżeli cię drażnią powinnaś łagodzić system nerwowy za pomocą głogu, melisy bądź waleriany. Przede wszystkim postarać się zmienić podejście. Lekarstwa to nie wszystko, sporo pracy przed tobą. Trzeba będzie powymiatać z zakamarków podświadomości śmiecie które tam spychałaś od lat.
Zdecydowanie odradzam sięgania po alkohol, znacznie pogorszy sprawę i dodatkowo działa bardzo toksycznie z lekarstwami.
Jeżeli lekarstwo nie pomaga jak należy warto to zgłosić lekarzowi i on zadecyduje o zmianie na inne. Polecałbym Sulpiryd, bardzo skuteczny środek, a do tego ze znikomymi skutkami ubocznymi. Bo widzisz, jak zażywa się dużo lekarstwa mogą wystąpić skutki uboczne na które trzeba zażywać kolejne lekarstwo. Dlatego znacznie lepiej od zwiększania dawkowania sięgnąć po inny środek, których obecnie jest co niemiara do wyboru do koloru.
Głowa do góry, po woli to wszystko poznika i dalej będziesz mogła żyć normalnie. Jeżeli nie zniknie to nauczysz się z tym żyć i tyle. Wszystko to twoje sumienie i twoje lęki, problemy oraz obawy. Warto nad tym popracować. A ludzi wokół potraktuj miłością to odpowiedzą tobie tym samym. Jeżeli cię drażnią powinnaś łagodzić system nerwowy za pomocą głogu, melisy bądź waleriany. Przede wszystkim postarać się zmienić podejście. Lekarstwa to nie wszystko, sporo pracy przed tobą. Trzeba będzie powymiatać z zakamarków podświadomości śmiecie które tam spychałaś od lat.
Zdecydowanie odradzam sięgania po alkohol, znacznie pogorszy sprawę i dodatkowo działa bardzo toksycznie z lekarstwami.
Kopę lat! Jeśli się nie mylę jesteś jednym z najstarszych użytkowników tego forum? Jak się masz, jak zdrowie?Constantius pisze: ↑czw lut 17, 2022 9:58 pm akinaton nie powoduje urojeń. działa rozpręzajaco na mięśnie, by likwidować skutki parkinsonizmu polekowego. Działa tylko na muskaryne.
Witam. Tak. Odstawialam i to niepotrzebnie. Mam nadzieję właśnie że Lekarz mi zmieni ten Lek i te Głosy znikną. Wczoraj znów miałam atak na ulicy i to jeszcze idąc z Dzieckiem. jakoś mi się udało do Domu dotrzeć. Wzięłam Akineton i z po czasie z Oczami przeszło ale Głosy są nadal. Moje życie krąży teraz wokół choroby. Ps. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
A może trochę wytchnienia ? Możesz poprosić o opiekę nad dzieckiem (jeśli to nie wnuk, tylko Twoje własne) i zaopiekować się sobą.
Jestem jednocześnie na innym Forum i tam bardzo się naciska na takie coś jak HALT . To Forum dla uzależnionych ale nie tylko taki człowiek powinien dbać o siebie , tam choroba i tu choroba. Jeśli się nasila nie lekceważyć objawów.
HALT to z angielskiego postój, zatrzymanie się, a poszczególne litery znaczą
H czyli Hungry, głodny, ,
A czyli Angry, rozgniewany
L czyli Lonely, samotny
T czyli Tired, i zmęczony
czyli Halt to potrzeba zadbania o takie sfery aby była równowaga w organizmie.
Witam. Ja Moja Córke niechętnie zostawiam gdziekolwiek sama oczywiście nie licząc jej Szkoły. Jesteśmy bardzo związane. Nie umiem sobie znaleźć innego zajęcia kiedy Jej nie ma.
ile lat ma córka?