Szpital psychiatryczny to koszmar?

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Szpital psychiatryczny to koszmar?

Post autor: Stasiek »

Dla mnie tak , nawet oddziały rehabilitacji psychiatrycznej- kurde koszmar, nie nawidze i sie ich boje
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Re: Szpital psychiatryczny to koszmar?

Post autor: amigo »

U mnie szpitale psychiatryczne sa na wysokim poziomie.Czysto, dobre jedzenie oraz mila opieka. :auto-ambulance:
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

To wszystko zależy w jakim stanie pacjent trafia do szpitala.Jak jest w psychozie lub nie potrafi się odnaleźć wśród innych ludzi to może to być ciężkie przeżycie.Ja wszystkie swoje trzy pobyty wspominam dobrze,ale trafiałem tam w miarę dobrym stanie psychicznym i np. na spartańskie warunki mogłem przymknąć oko.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Szpitale są OK, trafiałem na bardzo miły personel, w większości "w porządku" pacjentów, niestety jedzenie tam to był dramat. Niektóre "dania" nie do przełknięcia.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: sob paź 02, 2021 7:33 pm niestety jedzenie tam to był dramat. Niektóre "dania" nie do przełknięcia.
No niestety w Polskich szpitalach jedzenie wlasnie sie nie do przelkniecia.Na dodatek pacjenci po psychotropach maja zwiekszony apetyt a ilosc posilkow jak na lekarstwo.O tyle dobrze, ze mozna miec... chyba wlasne jedzenie ; typu slodycze, kosnerwy, etc.
Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Post autor: Stasiek »

Dla mnie to koszmar kazdy szpital nie usmiecham sie nawet jak ide na rehabilitacje a wrecz placze drźè ze strachu spotykaja mnie tam nie mile sytuacje cierpie. Ostatni szpital 7 miesiecy wiadro lekow na raz nie nawidze rezydentow lekrzy w trakcie specjaliacji stazystow , oni to potrafia zrobic krzywde swoim leczeniem wiem bo albo zle zdjagnozuja albo podadza leki w takiej dawce ze oczy wyjda na wierz, usztywni itd , mialem elektrowstrzasy bardzo sie balem nic nie pomogly pielegniarki przyglupie nie mile
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Byłem 8 razy.Teraz mam ustawione leki.Chociaż nie jestem całkiem zdrowy,to nigdy więcej szpitala.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Ja za każdym razem muszę przyzwyczajać personel, że kąpię się tylko wieczorem, a nigdy rano czy w ciągu dnia. No ewentualnie bardzo późnym popołudniem. Nie muszę brać codziennie prysznica, bo zmywa się wtedy potrzebny mikrobiom, ale co trzy dni kąpiel z wodą do połowy wanny, bo lordoza szyjna zniesiona i niedociśnienie ortostatyczne sprawiają, że nie umyję włosów pochylona nad wanną, tylko leżąc w wannie. A korek od wanny w polskich psychiatrykach zabierają....
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Psychoza to koszmar. W szpitalu pomagają sie z niego wybudzić.
Awatar użytkownika
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Malujemy wszystkie ściany w psychiatrykach na zielono..? Bo niebieski kojarzy mi się z Haloperidolem, na szczęście nie było u mnie konieczności jego podawania i przepisywania, ale niebieski to taki kolor psycho-trans. Są w szpitalach też kolory różowy i szary, to dopiero pomysł..!
einsam
zaufany użytkownik

Post autor: einsam »

Klinika Psychiatrii młodzieży w Krakowie na Kopernika.1996 rok kwiecień.W salach chorych ściany popisane.Najczęstrze rysunki to 666,a obok krzyże z Panem Jezusem.Istny dom wariatów.Za to w Kobierzynie na 6A,żadnych złych rysunków,ani napisów.Trzeba było odrazu tam jechać.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

To jest stereotyp, ze szpital psychiatryczny to koszmar.To nie 30-40 lat temu jak wszyscy byli wiazani w pasy za byle co.Kaftany bezpieczenstwa na kazdym kroku.Agresywni chorzy.
Teraz w szpitalach psychiatrycznych - agresywnych szybko sie pacyfikuje czyt. pasy + haloperidol, opieka pielegniarek jest na wysokim poziomi ( Chca pomoc, pocieszaja jak zle sie czujemy, w kazdej chwili gdy mamy odlot nie zapinaja od razu w pasy a zaczyna sie procedura ) ;
1.Podac leki.
2.Przebywac z chorym w celu odwrocenia uwagi od naszych jazd.
3.Rozmowa z psychiatra jak najszybciej jest to mozliwe.
Tak jest na oddzialach w Hiszpanii. :auto-ambulance:
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Catastrophique pisze: pn paź 25, 2021 11:47 pm Psychoza to koszmar. W szpitalu pomagają sie z niego wybudzić.
Ta, raczej wyjechać pomagają i to nogami do przodu :lol:
Unikać jak ognia i nigdy tam nie trafiać tego życzę sobie i wam z całego serca :D
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Inaczej postrzega się pobyt w szpitalu jak jest się zmuszonym tam iść prawie siłą, najczęściej przez rodzinę, a inaczej jak idziemy tam bardziej z własnej woli, bo widzimy, że z nami nie jest najlepiej.
Jak się idzie tam bardziej z własnej woli, to jest nawet fajnie w szpitalu. Można poznać fajnych ludzi, trochę odmienić sobie otoczenie. Skorzystać z terapii, czegoś się nauczyć.
A jak trafiamy do nawet najlepszego szpitala siłą, to postrzegamy personel jako wrogów. Jest brak chęci do uczestniczenia w zajęciach. Nie wykorzystujemy jego żadnych zalet.
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2021 10:40 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Z własnej woli to można iść co najwyżej na oddział dzienny i wtedy faktycznie zgadza się z tym co piszesz. Ale żeby iść do szpitala poznawać ludzi :shock: o czymś takim jeszcze nie słyszałem. To chyba jakiś kompletny akt desperacji bo inaczej bym tego nie nazwał.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Digital pisze: czw paź 28, 2021 10:22 pm Z własnej woli to można iść co najwyżej na oddział dzienny i wtedy faktycznie zgadza się z tym co piszesz. Ale żeby iść do szpitala poznawać ludzi :shock: o czymś takim jeszcze nie słyszałem. To chyba jakiś kompletny akt desperacji bo inaczej bym tego nie nazwał.
Nie rozumiesz. Nie idzie się do szpitala, aby poznawać nowych ludzi. Chodzi tylko o to, że jak już tam jesteś, to dostrzegasz pewne zalety. Bo poznawanie fajnych ludzi, to jest niewątpliwie jedna z większych zalet szpitala. I wielka szkoda by była nie wykorzystać tego. Lepiej nie zmarnować sobie tego czasu w 100%, tylko przynajmniej coś z tego mieć.
Ludzie inteligentni wykorzystują swój czas na rozwój w nawet więzieniu czy innych skrajnie niekorzystnych miejscach. Tak samo nikt nie idzie do więzienia, aby zapewnić sobie samorozwój, ale jak już tam są, to nie chcą zmarnować tego czasu totalnie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Zgadzam się z Angelem. Ja będąc na oddziale psychiatrycznym pracowałem nad sobą, aby pozbyć się fobii społecznej. Zagadywałem personel i pacjentów. Poza tym, że dało mi to więcej pewności siebie i poznałem fajnych ludzi, zostałem wcześniej ze szpitala zwolniony ponieważ miałem tam opinię osoby bardzo komunikatywnej i towarzyskiej, a to jest jedna z najważniejszych oznak zdrowienia.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Nie zgadzam się :doh: , ale szanuje to że macie inną opinię od mojej. Dla mnie szpital ma sens wyłącznie w przypadku zagrożenia życia. W każdym innym przypadku lepiej spokojnie łykać pastylki w zaciszu domowym i być względnie bezpiecznym i świadomym, nie składając swojego życia w ręce innych. To moja subiektywna ocena i nikogo tutaj do niej nie namawiam. Każdy ma swój rozum którym powinien się kierować w swoich działaniach.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Gdy powiesili do sufitu 2 metrowego Gabrysia J. nad łóżkiem Dariusza Z. kapało na niebiesko.
Okazało się okazało, że krew zmieniła kolor, bo na piętrze było malowanie.
Nie dbali i o Gabrysia i o Dariusza.

W tej sprawie wypowiedziała się Monika A.

Chcieliśmy jak najlepiej dla tych jednostek, ale nasi pracownicy powoli chorują na choroby psychiczne. Wiemy, że nie jest to usprawiedliwienie i obiecujemy sprzątać i traktować nasze jednostki na równi.
Neverforget
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Neverforget »

Przykro to słyszeć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”