czy mogę mieć borderline

Moderator: moderatorzy

Paweł30
zarejestrowany użytkownik

czy mogę mieć borderline

Post autor: Paweł30 »

Witam wszystkich mam taki problem kilka lat temu zacząłem się leczyć psychiatrycznie i lekarze nie wiedzieli co mi jest mój pierwszy lekarz rozpoznał tylko depresje psychotyczną nie powiedziałem mu jednak o wszystkich objawach jakie u mnie wystąpiły w przeszłości po roku czasu gdy odstawiłem leki bardzo mi się pogorszyło i musiałem pojechać do szpitala i tam rozpoznali schizofrenie paranoidalną jednak nie mogę się z tym zgodzić bo już od bardzo dawna nie miałem żadnych urojeń omamów wzrokowych i słuchowych mam za to zupełnie inne objawy często zmienia mi się w ciągu dnia nastrój bardzo szybko się denerwuje mam niekontrolowane wybuchy gniewu bez wyraźnego powodu często przeklinam na innych domowników mam też często lęk przed na przykład wyjściem z domu do sklepu czy załatwieniem jakiś spraw mam też zaburzenia w relacjach z innymi ludźmi mam wiele objawów które pasują do rozpoznania borderline jednak lekarze uparcie chcą mnie leczyć na schizofrenie bo tak mi wpisano w papierach ze szpitala czy powinni mnie jeszcze raz zbadać ?
leonidas
zaufany użytkownik

Re: czy mogę mieć borderline

Post autor: leonidas »

Na borderline masz te same leki co na schize tyle, że chyba nie wszystkie i w mniejszych dawkach. Też u siebie widziałem długo borderline, ale u mnie jest schizoafekt, czyli też zaburzenia nastroju. Borderowcy łatwiej dostrzegają u siebie urojenia są rzadsze i mają większy dystans do nich gdy ustaną. W schizoafekcie urojenia są prawie ciagle jest mniejszy dystans i trudniej dostrzec krytycyzm w nich.
Chad
bywalec

Post autor: Chad »

Dokładnie
Ostatnio zmieniony pn maja 16, 2022 4:44 pm przez Chad, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Tego nawet sam Kępiński nie wie. :lol:
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Każdy ma swój borderline.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Moniko02
zaufany użytkownik
Status: niezdolna do pracy
Gadu-Gadu: 47147715

Post autor: Moniko02 »

amigo pisze: pt kwie 29, 2022 8:30 pm Tego nawet sam Kępiński nie wie. :lol:
Czytałeś jakąś publikację Kępińskiego?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

U mnie objawy psychotyczne pojawiały się jak piłem alkohol. Chlałem i to ostro.
Przestałem pic, zniknęły omamy, głosy etc Lecz lekarzom nie przyznałem się, że mam problem z alkoholem, stąd błędna diagnoza.
Awatar użytkownika
Trener
bywalec
Status: F41.2

Post autor: Trener »

Paweł30 pisze: wt kwie 06, 2021 2:44 pm Witam wszystkich mam taki problem kilka lat temu zacząłem się leczyć psychiatrycznie i lekarze nie wiedzieli co mi jest mój pierwszy lekarz rozpoznał tylko depresje psychotyczną nie powiedziałem mu jednak o wszystkich objawach jakie u mnie wystąpiły w przeszłości po roku czasu gdy odstawiłem leki bardzo mi się pogorszyło i musiałem pojechać do szpitala i tam rozpoznali schizofrenie paranoidalną jednak nie mogę się z tym zgodzić bo już od bardzo dawna nie miałem żadnych urojeń omamów wzrokowych i słuchowych mam za to zupełnie inne objawy często zmienia mi się w ciągu dnia nastrój bardzo szybko się denerwuje mam niekontrolowane wybuchy gniewu bez wyraźnego powodu często przeklinam na innych domowników mam też często lęk przed na przykład wyjściem z domu do sklepu czy załatwieniem jakiś spraw mam też zaburzenia w relacjach z innymi ludźmi mam wiele objawów które pasują do rozpoznania borderline jednak lekarze uparcie chcą mnie leczyć na schizofrenie bo tak mi wpisano w papierach ze szpitala czy powinni mnie jeszcze raz zbadać ?
To nie jest sprawa dla psychiatrów jak widzisz
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

Diagnoza nie zawsze jest trafna, nie należy się nią przejmować. Jak funkcjonujemy w życiu, społeczeństwie jest istotne. Ja już teraz jak komuś, mówię, że choruję to nie mówię na co, mówię tylko, że biorę leki bo mi pomagają, ludziom zaufanym mówię, że chodzę do psychiatry.
Mirelage
bywalec

Post autor: Mirelage »

Często nie wystarczy jedna diagnoza i trzeba wygbrać się na kilka wizyt. Bwa ze objawy borderline nie są książkowe. A same schorzenie może mieć wiele stopni zaawansowania.
Nie jest wcale rzadkie i wiele osób się z tym boryka.

Świetne rezultaty leczenia daje psychoterapia:
https://dobrewiadomosci.net.pl/69302-ja ... ia-online/

Na ktorą można zapisać się też w formie online :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „borderline”