Jak radzicie sobie z chorobą w małym mieście???
Moderator: moderatorzy
Jak radzicie sobie z chorobą w małym mieście???
Witam odkąd dostałem diagnoze że choruje na schizofrenie nie wyszedłem z domu boję się reakcji ludzi,gdyż mieszkam w małym mieście i prawie tutaj każdy każdego zna jak sobie radzicie w małych miastach z chorobą bo ja planuje wyprowadzke do większego gdzie będe anonimowy. A jak wygląda wasza sytuacja w takich małych miastach???
- Catastrophique
- bywalec
Re: Jak radzicie sobie z chorobą w małym mieście???
Mieszkałem w malym, 20tys miescie. Wszyscy wiedzieli, ze jestem chory, nikt mnie zle nie traktowal. Ale takze dlatego, ze i ja bylem mily i zyczliwy. Oczywiscie, w czasie psychoz zdarzalo mi sie dziwnie zachowywac.
Do wiekszego miasta warto sie wyprowadzic ze wzgledu na wieksze możliwości.
Do wiekszego miasta warto sie wyprowadzic ze wzgledu na wieksze możliwości.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Staraj się prowadzić normalne życie jeśli się tylko da,jeśli nie masz powodów by się zamykać w domu ,to w to więzienie się sam nie wpędzaj.Mictru pisze: ↑czw kwie 01, 2021 8:18 pm Witam odkąd dostałem diagnoze że choruje na schizofrenie nie wyszedłem z domu boję się reakcji ludzi,gdyż mieszkam w małym mieście i prawie tutaj każdy każdego zna jak sobie radzicie w małych miastach z chorobą bo ja planuje wyprowadzke do większego gdzie będe anonimowy. A jak wygląda wasza sytuacja w takich małych miastach???
-
- zaufany użytkownik
Mieszkam na wsi. maks 50 osób. Szczerze nikogo nie obchodzi czy masz diagnozę czy jej nie masz. To tylko Twoje przekonanie. Na czole nie masz wypisanej diagnozy. Powodzenia w powrocie do zdrowia. ciao.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Mieszkam w małym mieście i prawie nikt nie wie na co choruję. Pewnie niektórzy mogą się domyślać. Nie mam żadnych problemów z wychodzeniem do ludzi, wręcz to lubię
Nie masz napisane na czole, że jesteś chory i nie musisz się obawiać ludzi. Ty znasz innych chorych psychicznie w Twoim mieście? Przecież musisz ich mijać na ulicy prawie codziennie.

Nie masz napisane na czole, że jesteś chory i nie musisz się obawiać ludzi. Ty znasz innych chorych psychicznie w Twoim mieście? Przecież musisz ich mijać na ulicy prawie codziennie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
Sam mieszkam w małej miejscowości, trochę się cykam, jakby się ktoś dowiedział na co jestem chory. Rozumiem Cię, między innymi nie odnawiam znajomości szkolnych, trzymam się trochę z ludźmi na dystans.
sąsiedzi mówili "nie chcemy tu takich"
a jak poszedłem na cmentarz to mówili, "jak on może stąpać po tej świętej ziemi" :/
a jak poszedłem na cmentarz to mówili, "jak on może stąpać po tej świętej ziemi" :/
- Catastrophique
- bywalec
Jedno i drugie zapewne przez pozytywy.
Bierz leki.
Bierz leki.
Tik tak tik tak

Ja mieszkam w małym mieście i też obawiam się żeby ludzie się nie dowiedzieli że mam schizofrenie ale niektórzy mogą coś podejrzewać bo kilka lat temu zrobiłem taki numer że przyjechała policja po mnie bo ktoś zgłosił z jednego forum że chcę wiecie co zrobić ale dobrze że mnie nie było wtedy w domu do psychiatryka i tak mnie zawieźli przyjechali do mnie do pracy po miesiącu mnie wypuścili.
- Catastrophique
- bywalec
Ja pier...
Ja w srodku dnia wparowalem do pełnego ludzi marketu i probowalem wyciagnac dane osobowe ekspedientki w ktorej sie wtedy zadurzylem wiec wezwano Straz Miejska, ktora wyprowadzila mnie ze sklepu przy wszystkich. Widzieli to sasiedzi i nie tylko.
Nikt po tym ataku psychozy, gdy juz zachowywalem sie normalnie (bez wizyty w szpitalu sie nie obyło) nie potraktowal mnie w jakikolwiek sposob negatywnie, ale zaraz pewnie ktos napisze, ze mialem szczescie, ze mnie nie poznali czy inne bzdury.
Stygmatyzacja siedzi w Was.
Ja w srodku dnia wparowalem do pełnego ludzi marketu i probowalem wyciagnac dane osobowe ekspedientki w ktorej sie wtedy zadurzylem wiec wezwano Straz Miejska, ktora wyprowadzila mnie ze sklepu przy wszystkich. Widzieli to sasiedzi i nie tylko.
Nikt po tym ataku psychozy, gdy juz zachowywalem sie normalnie (bez wizyty w szpitalu sie nie obyło) nie potraktowal mnie w jakikolwiek sposob negatywnie, ale zaraz pewnie ktos napisze, ze mialem szczescie, ze mnie nie poznali czy inne bzdury.
Tik tak tik tak

-
- zaufany użytkownik
Jesteś tą Jadzią, jak pisałeś gdzie indziej, czy nie, gorzej niż grow up.Catastrophique pisze: ↑ndz kwie 04, 2021 10:48 am Ja pier...
- Catastrophique
- bywalec
Jestem kiedy chcę. Co Ci do tego?
Porownanie mnie z GrowUpem jest ewidentna przesadą.
Porownanie mnie z GrowUpem jest ewidentna przesadą.
Tik tak tik tak

Ciężko jest w małym mieście
Też się z tym zgadzam że ciężko się żyje w małym mieście.
- hole
- zaufany użytkownik
- Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.
Po mojej próbie samobójczej i ostrej psychozie stałam się dość "znana" w moim miasteczku i ludzie, których nie znam, a którzy mnie znają zaczepiają mnie na ulicy i pytają o zdrowie, lub, gdy długo mnie nie ma i po moim powrocie pytają "znów byłaś w szpitalu?".
Niby większość jest miła i uprzejma, ja jednak wolałabym mieć normalną reputację wśród ludzi z miasteczka, w którym mieszkam. Chcę się wyrwać z tego miejsca i żyć z czystą kartą jako ktoś anonimowy. Może kiedyś uda mi się wyrwać z tego miejsca.
Niby większość jest miła i uprzejma, ja jednak wolałabym mieć normalną reputację wśród ludzi z miasteczka, w którym mieszkam. Chcę się wyrwać z tego miejsca i żyć z czystą kartą jako ktoś anonimowy. Może kiedyś uda mi się wyrwać z tego miejsca.
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
próbuję choć trochę odpocząć od tych wszystkich głosów
nienarodzonych kurczaków w mojej głowie
- Słonecznik1
- bywalec
Boże czemu taki avatar? straszny jest
- Słonecznik1
- bywalec
a w jakim mieście mieszkasz?
- Słonecznik1
- bywalec
mowisz że cię nie lubią u ciebie? może coś nawywijałaś i trzeba też przeprosić i normalnie porozmawiać, a czasem ludzie są rzeczywiście do odstrzału w cudzysłowie
- hole
- zaufany użytkownik
- Status: Umrzyj młodo, a trup twój będzie piękny.
Teraz lepiej? kwiatek porastający groby.

Nie chcę pisać publicznie skąd jestem. I nie powiedziałam nic, że mnie nie lubią, wręcz przeciwnie, większość jest uprzejma. Ale sam fakt, że ludzie wiedzą o twoim największym sekrecie jest dobijający.
proszę, czy możesz uciszyć ten zgiełk,
U mnie chyba coś "wyciekło",bo ludzie nie odpowiadają mi dzien dobry i pogardliwie sie uśmiechają.