Alimenty

Moderator: moderatorzy

azja
bywalec
Status: rencista

Alimenty

Post autor: azja »

Czy rozważaliście taką ewentualność aby pozwać swoich najbliższych o alimenty?
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Re: Alimenty

Post autor: tylkoktoś »

Rodzic jest zobowiązany płacić alimenty tak długo, jak dorosłe dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Przy niepełnosprawności mogłoby to trwać aż do śmierci.Rodzice mogą jednak wystąpić do sądu z powództwem o zniesienie alimentów, sami będąc w niedostatku co doprowadzić by miało do ich znacznego uszczerbku ,więc ta myśl nie musi się powieść ,chyba że Twoi rodzice są dobrze sytuowani.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

a coś złego ci zrobili czy taką leniwą osobą jesteś i przewrotną że alimenty? mało ci renty? miałem znajomą co matkę pozwała o alimenty i średnio ciekawa osoba z psem wychodziła 2 rqzy dziennie . Niebęde się wypowiadał za dużo w temacie. Dla mnie to chore
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

no ale rodzice mogą być mocno nieciekawi czasem to prawda
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Ale od kogo alimenty?
azja
bywalec

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Malo, ze darmozjada utrzymują, to jeszcze alimentow mu sie zachciewa. Dno.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Catastrophique pisze: śr lut 24, 2021 10:01 pm Malo, ze darmozjada utrzymują, to jeszcze alimentow mu sie zachciewa. Dno.
Dno.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

A znacie sytuację użytkownika, że takie osądy tutaj padają?
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
azja
bywalec

Mnie akurat nikt nie utrzymuje sam się utrzymuję.
Awatar użytkownika
tylkoktoś
zaufany użytkownik

Post autor: tylkoktoś »

Ja tam z góry nie oceniam.Nie jestem sądem.
azja
bywalec

Mi tylko o to chodzi czy ktoś z Was miał taką sprawę i może się podzielić na forum.
cezary123
zaufany użytkownik

Nie wiem, tu każdy boi się, żeby sam nie musiał płacić komuś alimentów :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
Sportowiec
bywalec
Status: Student

Post autor: Sportowiec »

Najsłabszy organizm umiera!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane! :eusa-violin: :angelic-grayflying:
Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
Awatar użytkownika
milusia12
bywalec

Post autor: milusia12 »

Najlepsze przykłady są w Warszawie tam dość często ubiegają sie o alimenty od rodziców/ rodziny z powodu choroby.
Skoro to choroba psychiczna to raczej sama sie nie wywołała tylko zaistniała w otoczeniu/środowisku w którym przebywaliśmy/się wychowaliśmy. Można nijako obarczyć za podjudzanie(podżeganie) otoczenie, trzeba jednak mieć dowody jak np. nagrania, przedstawić dokładne zarzuty.
Problem w tym że rodzice sie potrafią wycwanić i brać chorą osobę, której się boją nijako pod swoje 'skrzydła' karmić płacić rachunki za tą osobę więc tez jakby nie umocowane ubezwłasnowolnienie.
Za nim podejmiesz decyzje o wniesieniu sprawy do sądu zastanów sie jaka kwota będzie potrzebna, a i obligatoryjnie po prostu usamodzielnij się, zrób wszystko co w twojej mocy by sie usamodzielnić/ żyć na swoim. ( ważne jakie masz wyjścia z długów, z biedy)
Może też poszukaj wyników orzeczenia sądów w podobnych przypadkach.

Odnosząc się do nieciekawych osób - my jako wrobieni w schizofrenię jesteśmy dla społeczeństwa i wszystkich niby to normalnych ludzi; nieciekawi - nawet niepewne prawa nam przysługują. Jesteśmy duszą bogatsi, a wyglądem, opinią, plotkami, brakiem zdrowia, oszpeceni!.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Zamiast alimentów lepiej po proście rodziców o wsparcie psychiczne.
Pieniędzmi nie załatamy dziury.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Alimenty jak najbardziej się należą. Wsparcie psychiczne nie nakarmi. Wypowiadają się wszyscy ci którym rodzice dają dobrowolnie pieniądze lub płaca za nich czynsz. Schizofrenia to bardzo poważna choroba i należą się w niej alimenty.
azja
bywalec

To już Wam powiem od kogo chciałem mieć te alimenty. Otóż po śmierci rodziców zostałem w mieszkaniu rodzinnym który nie jest całkowicie moją własnością. Ja mam połowę i dwóch moich braci ma drugą połówkę. I za to żebym mógł mieszkać tutaj bracia żądają ode mnie odstępnego około 90 tys. zł. Tym bardziej że wiedzą że się leczę na co choruję i jestem na rencie i pracę mam dorywczą. Otóż nie byłoby w tym nic dziwnego żeby byli biedni to bym im dał. Ale od ponad 30 lat mieszkają w Niemczech dobrze im się powodzi grają w golfa jeżdżą do po świecie na urlopy i nie potrzebują tych pieniędzy bo je mają. A ja mam się sprężyć i wytrzasnąć tyle kasy dla nich. Świństwo. I dlatego założyłem ten post powiedziałem że podam ich do sądu o alimenty. I tak chyba zrobię jak będą chcieli ode mnie kasę. Pozdrawiam
cezary123
zaufany użytkownik

azja pisze: czw paź 06, 2022 12:59 pm I za to żebym mógł mieszkać tutaj bracia żądają ode mnie odstępnego około 90 tys. zł.
Jeżeli Twoi bracia mają wolny wstęp do tego mieszkania, mogą przyjechać i korzystać ze swojej części, to nie mają dowodów na to, żeby uzyskać opłatę za bezumowne korzystanie czyli odstępne.
Prawo przewiduje alimenty od rodzeństwa, jeżeli ktoś jest w niedostatku a rodzeństwo ma duże środki ekonomiczne.
cezary123
zaufany użytkownik

Różnie to bywa jednak z tym dostępem. Był przypadek, że bogatszy brat, który miał już żonę i dzieci, wprawdzie pozwalał swojemu bratu staremu kawalerowi korzystać z nieruchomości po rodzicach, żeby uniknąć sądowania się i niby podzielili spadek, ale jak on przyjeżdżał, to mu pokazywał kąt w ganku, bo dzieci płaczą i nie mają gdzie hasać po całym domu, małżonka krzywo patrzyła i burczała albo wykorzystywała go do robót, a jeszcze żeby było lepiej, to pan domu, który rozsiadł się ma majątku lubił częste popijawy i sprowadzał towarzystwo, więc dla przyjeżdżającego brata korzystanie ze swojej części spadku było tylko teoretycznie możliwe.
Ale prawnie wszystko się zgadzało, był tam zameldowany i w ogóle.
Trzeba działać trochę intuicyjnie, co będzie najlepszym rozwiązaniem oplacalnym dla obu stron.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”