Otylość - MAM DOŚĆ ! Latuda ratunek?
Moderator: moderatorzy
Otylość - MAM DOŚĆ ! Latuda ratunek?
Mam dość!
Mam 30 lat waga ok 135kg, od kiedy zaczalem sie leczyć czyli w wieku 25 lat miałem wage 90kg. Naprawdę już nie wiem czy to przez leki czy przez co. Jem dużo i niezdrowo, podjadam słodkości. Nie mogę zapanować nad głodem, mam bardzo słabą wole, ale bardzo często czuje się głodny. Choruje na schizofrenie i mam niedoczynność tarczycy. Biore 300mg solianu, 1,25mg olanzapiny. Na tarczyce lektrox 75mg. Nie wiem gdzie się udać i gdzie szukać pomocy aby wkońcu troche schudnąć. Od 5 lat szukam dziewczyny, znikoma ilość dziewczyn do mnie zagaduje, ale czemu tu się dziwić patrzą na zdjęcie i widzą. Dziewczyny tylko mnie widzą na tinderze czy innej aplikacji i juz mnie olewają. Kto bierze latude, czy można na niej schudnąć? Brałem już olanzapine, kwetiapine, perazyne, apriprazol. Na solianie czuje się najlepiej i mam remisję.
Mam 30 lat waga ok 135kg, od kiedy zaczalem sie leczyć czyli w wieku 25 lat miałem wage 90kg. Naprawdę już nie wiem czy to przez leki czy przez co. Jem dużo i niezdrowo, podjadam słodkości. Nie mogę zapanować nad głodem, mam bardzo słabą wole, ale bardzo często czuje się głodny. Choruje na schizofrenie i mam niedoczynność tarczycy. Biore 300mg solianu, 1,25mg olanzapiny. Na tarczyce lektrox 75mg. Nie wiem gdzie się udać i gdzie szukać pomocy aby wkońcu troche schudnąć. Od 5 lat szukam dziewczyny, znikoma ilość dziewczyn do mnie zagaduje, ale czemu tu się dziwić patrzą na zdjęcie i widzą. Dziewczyny tylko mnie widzą na tinderze czy innej aplikacji i juz mnie olewają. Kto bierze latude, czy można na niej schudnąć? Brałem już olanzapine, kwetiapine, perazyne, apriprazol. Na solianie czuje się najlepiej i mam remisję.
- Sportowiec
- bywalec
- Status: Student
Re: Otylość - MAM DOŚĆ ! Latuda ratunek?
Warzywa und owoce and sport! Polecam!
ZUS to hajs! Bølmo und Northampton and Torquay są znane!

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!

Erling Braut Håland to będzie bardzo dobry piłkarz! New æra of evolusjon? Hjernescan! Min real navn er død råtten drømmer! Morbus mortalis + amentia!
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Idź do profesjonalisty, czyli dietetyka. Ja bym zaczął od zdrowego odżywiania i rezygnacji ze słodyczy. Słodycze zastąpić słodkimi owocami na początek. Na początku mógłbyś jeść, aby się najeść, ale zdrowo. Też dużo ruchu, jakieś sporty, w Twoim przypadku to chyba najlepsze byłoby pływanie, aby nie przeciążać stawów. Gimnastyka przynajmniej codziennie, a najlepiej 2 razy dziennie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Aktualnie pracuje po 10h dziennie i naprawdę nie mam ochoty na sport po pracy. Warzywa jem. Bylem juz u kilku dietetykow. Nie chce mi sie przygotowywac posilkow jestem leniem. Bylem na kilku dietach raz mi sie udalo schudnac po czym znowu przytylem. Zastanawiam sie czy miana leku moze cos zmienic, bo zaznaczam ze zaczalem tyc jak zaczalem sie leczyc.
"Jem dużo i niezdrowo, podjadam słodkości."- tu masz powód super tycia. Ja dobre jedzenie jem i nie tyje.
Wszystko zależy od objętości miski i jej kaloryczności ,a więc wszystko zaczyna się i kończy w kuchni.
Nie przeskoczysz tego,nawet jak byś chciał trenować bardzo długo a masz kaloryczność na kilku tysiącach kalorii to byś musiał mieć ostry kilkugodzinny trening by móc to spalić.Określ BMI - Wskaźnik masy ciała i CPM - Całkowite dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i będziesz wiedzieć na ile możesz sobie pozwolić .Jak będziesz chciał chudnąć to będziesz potrzebować mniejszej liczby kalorii niż Twoje dzienne zapotrzebowanie.Masz wybór,to albo bycie grubasem.Nik Ci niczego innego nie powie.
Pozdrawiam
Nie przeskoczysz tego,nawet jak byś chciał trenować bardzo długo a masz kaloryczność na kilku tysiącach kalorii to byś musiał mieć ostry kilkugodzinny trening by móc to spalić.Określ BMI - Wskaźnik masy ciała i CPM - Całkowite dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i będziesz wiedzieć na ile możesz sobie pozwolić .Jak będziesz chciał chudnąć to będziesz potrzebować mniejszej liczby kalorii niż Twoje dzienne zapotrzebowanie.Masz wybór,to albo bycie grubasem.Nik Ci niczego innego nie powie.
Pozdrawiam
Latuda należy się osobom którym inne leki nie pomogły lub dawały za dużo skutków ubocznych.
Zgłoś się od strony skutków ubocznych że otyłość.
Ja na 20mg olanzy schudłem 18kg, kupiłem Huela I codziennie 3 razy po 2 miarki. To około 3000kcal.
Żołądek się skurczy i z czasem można wrócić do tradycyjnej diety.
Na start polecam z rana 3 miarki, początkowo możesz być osłabiony, ale z czasem zacznie spadać waga i samopoczucie się wyrówna.
Zgłoś się od strony skutków ubocznych że otyłość.
Ja na 20mg olanzy schudłem 18kg, kupiłem Huela I codziennie 3 razy po 2 miarki. To około 3000kcal.
Żołądek się skurczy i z czasem można wrócić do tradycyjnej diety.
Na start polecam z rana 3 miarki, początkowo możesz być osłabiony, ale z czasem zacznie spadać waga i samopoczucie się wyrówna.
E ?= m + (*c²)
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Przytyłam na olanzapine prawie 30kg, ale obżerałam się płatkami na mleku, które są super kaloryczne. To prawda, że kwestia diety jest kluczowa. Mimo wszystko rozumiem, że komuś się diety nie chce pilnować i dlatego chce zmienić leki. Jak chce to niech zmienia.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Jak jest możliwość zmiany leków to oczywiście że warto to zrobić,ale nawyki żywieniowe i tak zostaną .
Mówi że jest ustawiony na tych lekach,więc nie wiem czy warto to burzyć.
Wszystko zależy od niego,musi to sobie dobrze przemyśleć.
Mówi że jest ustawiony na tych lekach,więc nie wiem czy warto to burzyć.
Wszystko zależy od niego,musi to sobie dobrze przemyśleć.
-
- zaufany użytkownik
A kto nie ma dość...
Myślę, że przede wszystkim musisz włączyć sposób patrzenia na to czego potrzebuje Twoje ciało, abyś był zdrowy, a w dalszej kolejności szczuplejszy. I przez ten pryzmat komponować posiłki.
To określona ilość kalorii, których musisz pilnować jak niepodległości. Najlepiej jeść 5 małych niskokalorycznych posiłków rozłożonych równomiernie w ciągu dnia. Nie wolno szybko chudnąć, bo efekt jojo murowany. Najlepiej chudnąć ok 1 kg tygodniowo. Warzywa, owoce, kiełki, białko (kefir, jogurt naturalny, chudy ser biały, gotowane mięso), minimum węglowodanów (owsianka, chleb razowy, otręby) i tłuszczu (kilka orzeszków laskowych lub pistacjowych).
U mnie to działa. Jestem od 9 lat na olanzapinie, obecnie 15 mg. Obecnie ważę 59 kg, a chcę zejść do 57kg. Wiem, że mi się to uda, i Tobie też się uda zeszczupleć, tylko musisz się zaprzeć. Powodzenia!
To określona ilość kalorii, których musisz pilnować jak niepodległości. Najlepiej jeść 5 małych niskokalorycznych posiłków rozłożonych równomiernie w ciągu dnia. Nie wolno szybko chudnąć, bo efekt jojo murowany. Najlepiej chudnąć ok 1 kg tygodniowo. Warzywa, owoce, kiełki, białko (kefir, jogurt naturalny, chudy ser biały, gotowane mięso), minimum węglowodanów (owsianka, chleb razowy, otręby) i tłuszczu (kilka orzeszków laskowych lub pistacjowych).
U mnie to działa. Jestem od 9 lat na olanzapinie, obecnie 15 mg. Obecnie ważę 59 kg, a chcę zejść do 57kg. Wiem, że mi się to uda, i Tobie też się uda zeszczupleć, tylko musisz się zaprzeć. Powodzenia!
Melisa
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ludzie chcieliby na wszystko leki, nie chce im się nawet ruszyć tyłka sprzed telewizora. Tylko myślą, że łykną pigułę i będą zdrowi, szczupli i piękni. Ale tak na szczęście nie jest. Praca, praca i jeszcze raz praca nad sobą.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Też mam otyłość lecze się tylko trzy lata a już waże 117 kg a kiedyś byłem bardzo szczupły wiem że to przez leki bo nigdy wcześniej nie miałem takich problemów jak teraz nie wiem co z tym zrobić chyba na każdych lekach psychotropowych się tyje oprócz arypiprazol ja biorę olanzapine 5 mg i nadal tyje mam zamiar odstawić całkowicie ten lek ale to nie jest takie proste, też mam niedoczynność tarczycy brałem leki też letrox, kiedyś szukałem tak jak ty dziewczynę ale niestety nie udało mi się znaleźć i już nie szukam od dwóch lat.AdamSchibi pisze: ↑śr gru 30, 2020 5:23 pm Mam dość!
Ja też zmagam się z otyłością ,gdybym wiele lat nie ćwiczył siłowo to nie wyglądał bym znośnie przy wadze 120 i 178 wzrostu.
W tym roku będę ważyć 95,tyle ile potrzebuję by być w najlepszej dyspozycji.Mam własny sprzęt i motywację by sobie z tym poradzić.Od niedawna zwracam uwagę na objętość i kaloryczność miski,co jest podstawą. Przytyłem bo dałem sobie wolne od reżimu jaki musiałem mieć przy lekach,po wielu latach byłem tym zmęczony.Mam nadzieję że sami poradzicie sobie ze zwoją wagą i wydolnością.Życzę Wam tego w nowym roku.
W tym roku będę ważyć 95,tyle ile potrzebuję by być w najlepszej dyspozycji.Mam własny sprzęt i motywację by sobie z tym poradzić.Od niedawna zwracam uwagę na objętość i kaloryczność miski,co jest podstawą. Przytyłem bo dałem sobie wolne od reżimu jaki musiałem mieć przy lekach,po wielu latach byłem tym zmęczony.Mam nadzieję że sami poradzicie sobie ze zwoją wagą i wydolnością.Życzę Wam tego w nowym roku.
na temat skuteczności latudy zdania są dość mocno podzielone, wielu twierdzi, że okazała się słabym lekiem ....ja nie zażywałam , więc nic w tej materii nie pomogę, ale sama jestem zarejestrowana na stronie NFZ diety , tylko trzeba przejść zupełnie darmowy proces rejestracji i można skorzystać z darmowch miesięcznych jadłospisów z listą składników , listą zakupów , sposobem wykonania danej potrawy oraz zamianą posiłków na inny jeśli nie lubimy , wylicza też ona BMI oraz całkowite zapotrzebowanie kaloryczne oraz podstawową przemianę materii, do wyboru jest chyba z 10 różnych miesięcznych jadłospisów, dash, wege, przy profilaktyce cukrzycy , nadciśnienia czy hashimoto ja osobiście bardzo polecam tą stronkę zwłaszcza , że tak jak wspomniałam na początku póki co jest zupełnie darmowa 

Dziękuje za tak liczne komentarze. Sprawa jest trudna ponieważ miewam bardzo często napady głodu i wtedy zapycham się słodkościami. Jadam 3-4 posiłki dziennie, robie codziennie ok 10000 kroków. Ale problem jest z tym, że bardzo często czuje się po prostu głodny i dojadam. Kiedyś tak nie miałem, jadłem bardzo mało słodyczy i przękasek. Nie wiem jak się pozbyć tego ciągłego uczucia łaknienia i właśnie dlatego zastanawiałem się nad zmianą leku, ponieważ wydaje mi się, że to właśnie przez leki mam to uczucie łaknienia. Co do diety na razie, żadnej nie będę wprowadzał pracuje po 10h dziennie i naprawdę po pracy nie mam ochoty na przygotowywanie posiłków.
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
Jeśli chodzi o mnie, to przy napadach głodu koniecznie musiałam jeść coś słodkiego. Ale owoce mnie nie zadowalały, to było łaknienie czysto na niezdrowy cukier w płatkach, batonach i tym podobnych. Potrafiłam zjeść trzy pączki pod rząd, aż rodzice zabraniali mi jeść więcej. Trzymaj się, nie ma takiej sytuacji, z której nie ma wyjścia.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Jedna taka starsza Pani w pracy mi powiedziała ,że gdy mamy pełną lodówkę ,to ciężko nie podjadać .Niby oczywista prawda i ja też raczej nie kupuje ileś tam słodyczy, jedzenia i nie robię z tego zapasów dużych. Ja często odczuwam głód ,ale ja nie lubię dużo jeść .Ważę z połowę tego co Ty. A biorę dużo więcej czasu niż Ty leki ,bo prawie 20 lat. Wiesz, że Twoja waga już zagraża życiu ?To powinna być motywacja ,bo bez chęci nie schudniesz ,nikt tyle kg nie zrzuci bez wysiłku .Lek może osłabić łaknienie, ale całkiem ono nie zniknie ,bo masz duży żołądek ,złe nawyki żywnościowe. Wydaje się ,że stres zajadasz i depresje.
wiesz niektóre z tych przepisów na NFZ diety to 5, 10 czasem 15 minut pracy, są takie i dłuższe owszem ale można trzymać się tylko tych krótszych co do hamowania uczucia głodu to dobrze się sprawdzają tabletki błonnik z ananasem ja staram się regularnie zażywać 2 x dziennie po 5 tabletek popijając sporą ilością wody, ogólnie trzeba pić dużo wody mineralnej albo przefiltrowanej poza tym siemię lniane do posiłków bo pęcznieje w żołądku oraz otręby gryczane, owsiane czy żytnie do posypywania potraw i koktaji, próbuj żuć gumę albo tik - taki drażetki w chwilach kryzysu miętówki czy coś podobnego...