Różne problemy
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Grzegorz1991
- zaufany użytkownik
Różne problemy
Chciałem poruszyć pewien temat, bo może ktoś z Was miał tak samo.
Mam niestety cały czas lęki i boję się. Boję się nawet wyjść z domu.
Wyjście z domu gdzieś dalej to dla mnie udręka i ciężka sprawa.
Miewam też niechciane i natrętne myśli. Nie przyjemne najczęściej.
Często również czuję, że jestem śledzony i obserwowany.
I jeszcze mam jeden problem. Muszę wykonywać pewne czynności jakby przymusowo.
Muszę np. zamknąć drzwi określoną ilość razy, czy spojrzeć kilkakrotnie na okno. Co jest męczące.
Z powodu, że jeśli tego nie zrobię to może się stać coś złego.
Moja Pani Psychiatra nazywa to magicznym myśleniem.
Miał ktoś z Was podobne problemy? I jak z tego wyszliście? Jak pokonaliście swoje obawy i lęki?
Mam niestety cały czas lęki i boję się. Boję się nawet wyjść z domu.
Wyjście z domu gdzieś dalej to dla mnie udręka i ciężka sprawa.
Miewam też niechciane i natrętne myśli. Nie przyjemne najczęściej.
Często również czuję, że jestem śledzony i obserwowany.
I jeszcze mam jeden problem. Muszę wykonywać pewne czynności jakby przymusowo.
Muszę np. zamknąć drzwi określoną ilość razy, czy spojrzeć kilkakrotnie na okno. Co jest męczące.
Moja Pani Psychiatra nazywa to magicznym myśleniem.
Miał ktoś z Was podobne problemy? I jak z tego wyszliście? Jak pokonaliście swoje obawy i lęki?
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Różne problemy
Są to natręctwa typowe dla nerwicy natręctw.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
schizofrenia paranoidalna. Bierz neuroleptyk i coś przeciwlękowego np. pramolan.
edit: gdy zaczniesz brać leki to po jakimś czasie zacznij przełamywać się do tych czynności co wywołują u Ciebie te objawy.
edit: gdy zaczniesz brać leki to po jakimś czasie zacznij przełamywać się do tych czynności co wywołują u Ciebie te objawy.
Brałem promolan.Nie za wiele pomaga na takie objawy.Inne też nie zadziałały.Najlepiej jeśli jest taka możliwość, to wychodzić w towarzystwie.
Lęki można zwalczać malutkimi krokami, nic na siłę. Z natręctwami jest ciężej, ja np. sobie nie radzę. Oczywiście leki to podstawa, u mnie pomogły z uczuciem śledzenia, choć do dziś miewam różne paranoje.
Samotność.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Chyba w tych lękach społecznych jest ważna regularność wychodzenia z domu,takie musy,że trzeba coś załatwić lub cel wyjścia praca,szkoła,kursy,studia.Siedzenie w domu pogłębia lęki.Ważne też jest co myślimy o sobie.Z natręctwami to ja miałem większe jak sam mieszkałem z psem.To chyba też ma związek,że jak nie ma się remisji,te natręctwa mogą być większe.Ciężko się z tym walczy i leczy.Potrzeba trochę chyba luzu w tym.Najgorsze jak się człowiek ciągle zamartwia i przejmuje.
-
- bywalec
Spróbuj iść na jakąś grupę wsparcia. Mam podobne objawy i mi to doradzono.
To niech sie stanie!Grzegorz1991 pisze: ↑czw lip 16, 2020 2:04 pm
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.