Religia - to nie dla mnie
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Religia - to nie dla mnie
jak chcesz wierzyć eden i co ci nie pozwala?
ja na przykład jestem katolikiem niepraktykującym- wierze w boga, ale nie chodzę do kościoła:). Chodzi mi o to, ze trzeba przyjąć taką opcję, aby być dobrym człowiekiem- wyznawać jakieś wartości i być im wierny, a nie tylko ślepo wierzyć we wszystko co dana religia naucza, bo większość rzeczy jest już nie aktualna.
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
A nic i tak załatwi nas powagą sytuacji.
Możemy sobie wierzyć, nie wierzyć, ale i tak nie wychodzi to poza nas. Spróbujmy naprawdę odczuć rzeczywistość drugiej istoty, powagę sytuacji, w jakiej znalazł się Jezus, Mojżesz, Mahomet, Budda czy inni. To przeminęło obok nas i wcale nie wiadomo dlaczego i po co. Jest wiele tajemnic.
Czy potrafimy poza intelektualną igraszką albo statystyką matematyczną ogarnąć na przykład rzeczywistość dowolnego bliźniego, który w tym momencie dowiedział się, że ma raka, albo uległ wypadkowi?
W realnych sytuacjach inaczej byśmy śpiewali.

Możemy sobie wierzyć, nie wierzyć, ale i tak nie wychodzi to poza nas. Spróbujmy naprawdę odczuć rzeczywistość drugiej istoty, powagę sytuacji, w jakiej znalazł się Jezus, Mojżesz, Mahomet, Budda czy inni. To przeminęło obok nas i wcale nie wiadomo dlaczego i po co. Jest wiele tajemnic.
Czy potrafimy poza intelektualną igraszką albo statystyką matematyczną ogarnąć na przykład rzeczywistość dowolnego bliźniego, który w tym momencie dowiedział się, że ma raka, albo uległ wypadkowi?
W realnych sytuacjach inaczej byśmy śpiewali.