Wyznam, że...

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
lasta
bywalec
Kontakt:

Wyznam, że...

Post autor: lasta »

Bardzo dużo się uczę, nie ważne czego, ale czuję, że jeśli nie będę się uczył to będę nikim, po prostu moje życie do pewnego czasu było zdominowane przez coś, czego teraz nie umiem wykorzystać jako czegoś dzięki czemu można mieć chleb, dlatego wiem, że muszę się uczyć bardzo dużo, to sprawia, że jestem zmęczony, a kiedy wiem, że mimo zmęczenie jestem w dalekich początkach to czuję stres, że mało zrobiłem i muszę się uczyć dalej pomimo zmęczenia, więc szukam małych odskoczni jak kawa albo wejście na chwilę do Internetu, ale ten stres to taki jest właśnie, że on jednak jest, pomimo że się dużo uczę i bardzo rzadko mija, po tym jak przerobię jakich etap. Mało mam odskoczni, a chciałbym mieć więcej, ale za dużo też nie mogę mieć, bo nie przerobię tego materiału, który mam, prawie wcale. Smuci mnie to, że jestem nikim i nie mogę się rozwijać tak jak bym chciał, po prostu brakuje mi czasem motywacji.
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Re: Wyznam, że...

Post autor: Digital »

To czego się uczymy nie stanowi o tym kim się stajemy. Jesteśmy po prostu niezależnie od wszystkiego i nic tego nie zmieni. Możemy się łudzić, że jest inaczej ale to nieprawda. Co nie znaczy, że nie warto nad sobą pracować i robić postępy.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

Digital pisze: czw lut 07, 2019 1:12 pm To czego się uczymy nie stanowi o tym kim się stajemy.
Wydaje mi sie ze to jest totalny bzdet.W jakim kontekscie to mówisz?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

W takim, że jesteśmy kimś od urodzenia. Niezależnie od tego czy wykładamy na uniwerku czy pracujemy na budowie, czy studiujemy Koran jesteśmy kimś. Kimś żywym z samoświadomością, uczuciami, poglądami, dążeniami i marzeniami. Kimś wyjątkowym. To czego się uczymy może nas kształtować, mieć na nas wpływ, ale nie zmieni naszego wewnętrznego JA. Tacy się urodziliśmy i tacy żyjemy.
swtern
zaufany użytkownik

Digital pisze: pt lut 08, 2019 4:52 pm W takim, że jesteśmy kimś od urodzenia. Niezależnie od tego czy wykładamy na uniwerku czy pracujemy na budowie, czy studiujemy Koran jesteśmy kimś. Kimś żywym z samoświadomością, uczuciami, poglądami, dążeniami i marzeniami. Kimś wyjątkowym. To czego się uczymy może nas kształtować, mieć na nas wpływ, ale nie zmieni naszego wewnętrznego JA. Tacy się urodziliśmy i tacy żyjemy.
A czy kształtować nie oznacza mieć na nas bezpośredni wpływ tzn.zmieniać osobe i jej poglądy?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Można kształtować i nie ukształtować gdy coś ma kształt od samego początku. Możemy nauczyć się pisać, lecz to jak będziemy pisać jest w nas już wcześniej. Pewne rzeczy są i będą niezmienne zawsze.
swtern
zaufany użytkownik

Owszem charakter pisma może zostać niezmienny.Chociaz ja uważam że może .Ale wydawało mi sie ze rozmawiamy o czym innym.Czyli że człowiek od kołyski
może być (jest) ukształtowany a wszystkie bodzce są poza jego percepcją (skoro go nie kształtują) jak chyba twierdzisz.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Pewne rzeczy tak, inne nie. Te najważniejsze moim zdaniem są niezmienne.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Jest takie powiedzenie: "tylko glupiec sie nie zmienia".
Jak najbardziej, zmieniamy sie, jesli tego chcemy. Ja np zmienilem charakter niesmialego, zamkniętego w sobie introwertyka na ekstrawertyczna, bardzo otwarta na innych, osobowosc.
Zmieniaja sie takze nasza wiedza, umiejetnosci i doświadczenie. Jest to bardzo istotna czescia nas - tym sie wlasnie stajemy.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

oczywiście religia tutaj tłumaczy pięknie-wybierając dobro pomagamy sobie odkryć kim jestesmy naprawdę nasze JA odnajduje w duszy centralny punkt,najważniejszy czyli coś już z Góry przygotowane dla nas.Digital ma racje.
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
swtern
zaufany użytkownik

Digital pisze: sob lut 09, 2019 12:29 pm Pewne rzeczy tak, inne nie. Te najważniejsze moim zdaniem są niezmienne.
Które to te najważniejsze?
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Te stanowiące o twoim człowieczeństwie będące odbiciem Boga jedynego.
Awatar użytkownika
lasta
bywalec
Kontakt:

Chciałem po prostu znaleźć radę na moje wypalenie w stosunku do informatyki, pojęcia są dla mnie za trudne, jeszcze nie jestem na tym poziomie, żeby to ogarnąć, a coś w życiu muszę umieć, bo bez tego będę miał beznadziejną pracę, czego nie zdzierżę, bo dużo mnie to wszystko kosztowało, żeby żyć normalnie...
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Ważne by praca była w miarę przyjemna i dawała satysfakcję. Mi tam wszystko jedno czy to stróża nocnego czy przy kompie zdalnie. Oby tylko jako tako płacili jedna i druga jest wcale wcale. W stróżówce można się zdrzemnąć do rana a kaska leci, przy kompie się nie narobisz i też leci.
Awatar użytkownika
lasta
bywalec
Kontakt:

Niby się nie narobisz, ale materiału jest sporo do zrobienia.
maciolla1995
bywalec
Status: nikt

Post autor: maciolla1995 »

Fizycznie ludzie sie nie zmieniają, psychicznie bardzo rzadko, tak czy siak człowiek jest tym samym czym był zawsze, jego DNA jest to samo
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

maciolla1995 pisze: ndz wrz 22, 2019 9:19 am Fizycznie ludzie sie nie zmieniają, psychicznie bardzo rzadko, tak czy siak człowiek jest tym samym czym był zawsze, jego DNA jest to samo
Człowiek jest w stanie kształtować rzeczywistość wokół siebie, a siebie by nie potrafił zmienić? Człowiek brzmi dumnie, dlatego, że człowiek może wszystko, wystarczy tylko bardzo chcieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”