Rodzina Jezusa
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
-
- zaufany użytkownik
Rodzina Jezusa
ew Jana 2;11,,,, Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. Objawił swoją chwałę i uwierzyli w Niego Jego uczniowie.
12 Następnie On, Jego Matka, bracia i uczniowie Jego udali się do Kafarnaum, gdzie pozostali kilka dni.
ew Jana 7;3 ,,,,, Rzekli więc Jego bracia do Niego: «Wyjdź stąd i idź do Judei, aby i uczniowie Twoi ujrzeli czyny, których dokonujesz. 4 Nikt bowiem nie dokonuje niczego w ukryciu, jeżeli chce się publicznie ujawnić. Skoro takich rzeczy dokonujesz, to okaż się światu!» 5 Bo nawet Jego bracia nie wierzyli w Niego.
ew Mateusza 13;,,,,,,
53 Gdy Jezus dokończył tych przypowieści, oddalił się stamtąd. 54 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: «Skąd u Niego ta mądrość i cuda? 55 Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Maria, a Jego braciom1 Jakub, Józef, Szymon i Juda? 56 Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?» 57 I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: «Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony». 58 I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.
FRAGMENTY Z BIBLII TYSIĄCLECIA
http://www.biblia.deon.pl/
12 Następnie On, Jego Matka, bracia i uczniowie Jego udali się do Kafarnaum, gdzie pozostali kilka dni.
ew Jana 7;3 ,,,,, Rzekli więc Jego bracia do Niego: «Wyjdź stąd i idź do Judei, aby i uczniowie Twoi ujrzeli czyny, których dokonujesz. 4 Nikt bowiem nie dokonuje niczego w ukryciu, jeżeli chce się publicznie ujawnić. Skoro takich rzeczy dokonujesz, to okaż się światu!» 5 Bo nawet Jego bracia nie wierzyli w Niego.
ew Mateusza 13;,,,,,,
53 Gdy Jezus dokończył tych przypowieści, oddalił się stamtąd. 54 Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: «Skąd u Niego ta mądrość i cuda? 55 Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Maria, a Jego braciom1 Jakub, Józef, Szymon i Juda? 56 Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko?» 57 I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: «Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony». 58 I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.
FRAGMENTY Z BIBLII TYSIĄCLECIA
http://www.biblia.deon.pl/
Ostatnio zmieniony sob sty 12, 2019 9:54 am przez kaznodzieja, łącznie zmieniany 2 razy.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
-
- zaufany użytkownik
Re: Rodzina Jezusa
Z tych fragmentów Biblii wynika że Jezus miał 4 braci i przynajmniej 2 siostry.
Z ew Jana dowiadujemy się że na początku Jego służby nie wierzyli w Jezusa .
W Biblii tysiąclecia w przypisie możemy przeczytać; Nie bracia rodzeni ,lecz stryjeczni lub cioteczni albo kuzyni.Język hebrajski i aramejski nie ma osobnych wyrazów na oznaczenie bliższych krewnych.
Czy to prawda ?,,,,,tak ,ale ta informacja wprowadza czytelnika ewangelii w błąd. dlaczego ?,,,Ponieważ Nowy Testament jest spisany w języku Greckim. A w tym języku występują zwroty;
Bracia rodzeni - adelfoi
siostry rodzone - adelfai
kuzyn - anepsios
krewni - syggenon
uczniowie - mathetes
MAT 13 ; 53-56 ,,,czyż nie jest on synem cieśli ? A matce jego czyż nie jest na imie Maria ?
A braciom ( gr.adelfoi ) jego ;Jakub ,Józef,Szymon,i Juda ?
Czyż wszystkie siostry ( gr,adelfai ) jego nie są tu,między nami ?
dodatkowe argumenty że Jezus miał rodzeństwo.
Mat 1;24-25 ,,,24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus.
inne przekłady mówią -nie współżył-dopóki nie urodziła syna.
Nie pisze że nigdy z Nią nie współżył tylko do czasu narodzin Jezusa.
Łukasza 2;7 ,,, Porodziła swego PIERWORODNEGO.
Z ew Jana dowiadujemy się że na początku Jego służby nie wierzyli w Jezusa .
W Biblii tysiąclecia w przypisie możemy przeczytać; Nie bracia rodzeni ,lecz stryjeczni lub cioteczni albo kuzyni.Język hebrajski i aramejski nie ma osobnych wyrazów na oznaczenie bliższych krewnych.
Czy to prawda ?,,,,,tak ,ale ta informacja wprowadza czytelnika ewangelii w błąd. dlaczego ?,,,Ponieważ Nowy Testament jest spisany w języku Greckim. A w tym języku występują zwroty;
Bracia rodzeni - adelfoi
siostry rodzone - adelfai
kuzyn - anepsios
krewni - syggenon
uczniowie - mathetes
MAT 13 ; 53-56 ,,,czyż nie jest on synem cieśli ? A matce jego czyż nie jest na imie Maria ?
A braciom ( gr.adelfoi ) jego ;Jakub ,Józef,Szymon,i Juda ?
Czyż wszystkie siostry ( gr,adelfai ) jego nie są tu,między nami ?
dodatkowe argumenty że Jezus miał rodzeństwo.
Mat 1;24-25 ,,,24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus.
inne przekłady mówią -nie współżył-dopóki nie urodziła syna.
Nie pisze że nigdy z Nią nie współżył tylko do czasu narodzin Jezusa.
Łukasza 2;7 ,,, Porodziła swego PIERWORODNEGO.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
-
- zaufany użytkownik
Jeżeli Jezus był Bogiem to czy jego bracia i siostry też byli Bogami ?
Znajdź w Starym Testamencie jakiekolwiek proroctwo na temat krewnych Mesjasza, a przyznam Ci racje.kaznodzieja pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:13 pm Jeżeli Jezus był Bogiem to czy jego bracia i siostry też byli Bogami ?
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
-
- zaufany użytkownik
Jeżeli nie wierzysz w fragmenty z ewangeli to choćby anioł z nieba przemówił do Ciebie to i tak nie uwierzyszTal pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:22 pmZnajdź w Starym Testamencie jakiekolwiek proroctwo na temat krewnych Mesjasza, a przyznam Ci racje.kaznodzieja pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:13 pm Jeżeli Jezus był Bogiem to czy jego bracia i siostry też byli Bogami ?
Ależ ja wierzę, że Jezus jest obiecanym i przepowiedzianym Mesjaszem, czyli Bogiem i to Ty masz z tym problem.kaznodzieja pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:27 pm Jeżeli nie wierzysz w fragmenty z ewangeli to choćby anioł z nieba przemówił do Ciebie to i tak nie uwierzysz
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
-
- zaufany użytkownik
Dobrze że wierzysz w to że był mesjaszem, ale to nie wystarczy. Musisz też uwierzyć we wszystko co mówił,między innymi że ,,Bóg Jehowa to jeden Jehowa..Tal pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:32 pmAleż ja wierzę, że Jezus jest obiecanym i przepowiedzianym Mesjaszem, czyli Bogiem i to Ty masz z tym problem.kaznodzieja pisze: ↑ndz sty 27, 2019 10:27 pm Jeżeli nie wierzysz w fragmenty z ewangeli to choćby anioł z nieba przemówił do Ciebie to i tak nie uwierzysz
28 A jeden z uczonych w piśmie podszedł i usłyszał ich, jak się spierają, a wiedząc, że on im wspaniale odpowiedział, zapytał go: „Które przykazanie jest pierwsze ze wszystkich?” 29 Jezus odpowiedział: „Pierwsze jest: ‚Słuchaj, Izraelu,,,,,,, Jehowa, nasz Bóg, to jeden Jehowa,,,,,, 30 a ty masz miłować Jehowę, twojego Boga, całym swym sercem i całą swą duszą, i całym swym umysłem, i całą swą siłą’. 31 Drugie jest to: ‚Masz miłować swego bliźniego jak samego siebie’. Nie ma żadnego innego przykazania większego od tych”. 32 Ów uczony w piśmie rzekł do niego: „Nauczycielu, powiedziałeś dobrze, zgodnie z prawdą: ,,,,,,,‚On jest Jeden i nie ma innego oprócz Niego’;
1 Kor 15 ;20 ,,,Teraz jednak Chrystus jest wskrzeszony z martwych — pierwocina tych, którzy zapadli w sen śmierci. 21 Skoro bowiem śmierć jest przez,,, człowieka, to i zmartwychwstanie umarłych jest przez ,,, CZŁOWIEKA. 22 Bo jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni
-Zmartwychwstanie przez człowieka,,kogo miał na myśli Paweł pisząc te słowa ? Odpowiedz możemy przeczytać w następnym fragmencie. ,,Bo jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni
Czy apostoł Paweł pełnił swją świętą służbę dla Jezusa ?
Dzieje 24 ;14 ,,,,Lecz wyznaję przed tobą, że zgodnie z drogą, którą oni nazywają ‚sektą’, ja tak właśnie pełnię świętą służbę dla,,,BOGA MOICH PRAOJCÓW,,, wierząc we wszystko, co ujęto w Prawie i napisano u Proroków;
A tam napisano -„Wy jesteście moimi świadkami — brzmi wypowiedź Jehowy — moim sługą, którego wybrałem, abyście mnie poznali i wierzyli we mnie, i rozumieli, że ja jestem ten sam. Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. 11 Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy”.( Izaj 43;10-11 )
-
- zaufany użytkownik
Przede mną nie został utworzony żaden Bóg ani po mnie nie ma żadnego. 11 Ja, właśnie ja jestem Jehowa, a oprócz mnie nie ma wybawcy”.( Izaj 43;10-11 )