czy macie trudnosci w nauce?

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

czy macie trudnosci w nauce?

Post autor: demek »

witam!
chciałabym sie dowiedziec czy macie moze trudnosci z nauka
ja tez choruje na schizofrenie i od momentu jak zachorowalam nie radze sobie z nauka i nie wiem co mam z tym zrobic...
demek
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

ja narazie z nauką problemów nie mam ale mam problem z odpowiedziami ustnymi (tak się stresuje, że nic nie pamiętam) i z pisemnymi zaliczeniami (gdy dostaję kartkę z zadaniami moja pamięć robi się tabularasą) a gdy już czas oddać kartki, albo po zajęciach wszystko mi się przypomina...

Dołączam się do pytania demka i dodatkowo zapytam czy są znane Wam jakieś techniki antystresowe, odblokowujące, aby móc spokojnie napisać test, czy dobrze odpowiedzieć ustnie?

Z góry dzięki

Ps. Demek a próbowałaś zastosować metodę drzewek, albo mapę myśli?
Mi np. pomaga gdy sobie przepiszę dany tekst, który mam się nauczyć na komputer i powiększam czcionkę drukuję i dopiero się uczę choć nie zawsze.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

nie nie probowalam metody mapek ale sprobuje moze to cos da bo juz nie moge...
pozdrawiam :roll:
demek
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Demku pamiętaj jestem z Tobą może uda mi się zadzwonić do Ciebie w ten weekend ale nie obiecuje, to wtedy sobie spokojjnie pogadamy ok??

3maj się Demek!
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
silna
zaufany użytkownik

Post autor: silna »

no ja co prawda nie biore lekow ale z nauka miewam problemy:/ najczesciej ucze sie tak ze czytajac tekst te najwazniejsze rzeczy zaznaczam jakims kolorem pozniej przepisuje to na kartke i przeczytam i raczej sie juz zapamietuje ale troche czasu trzeba na to poswiecic. ale warto sproboj moze akurat. a problemow z zapamietywaniem nie tylko Ty masz uwiez:) mi tez ciezko zapamietac:)

pozdrawiam Was:*
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik

Post autor: KELOB »

ja mam jak cholera, jest taka metoda Superlearning cos ala silva ale tańsza : przy odpowiedniej muzyce - ponoć najlepsza jest klasyczna barokowa, wiedza wchodzi zdecydowanie lepiej, próbowałem tego czytając książki ze słuchawkami na głowie, lepsza koncentracja i więcej pamiętałem z tego co czytałem, na winampie można słuchać wyszukując odpowiedniej muzy na http://www.shoutcast.com/

Bolo
ALL OF US ARE VISIONERS - Moonspell
Ania20
zaufany użytkownik

Post autor: Ania20 »

Ja mam problemy w nauce. Studiuję na Akademii Ekonomicznej, mam trochę zajęć np. finanse przedsiębiorstw, rachunkowośc zarządcza. Czasami mnie śmieszy, że to takie proste, bo każde równanie wynika z innego. Jakbym była zdrowa, nie sprawiałoby mi to problemów ale teraz... zastanawiam się jak objąć materiał, jak się nauczyć na kolokwium, patrzę na schemat rozwiązywania zadania i jak się go wykuje na pamięć i to będzie na kole, to może coś napiszę. Ogólnie u mnie zle z mysleniem odkąd zachorowałam. Mam taki sposób - uczę się jak już koniecznie trzeba, wtedy wiele osób jakimś sposobem przepuszczają, można pogadać z ćwiczeniowcem, że jest sie chorym, może jakiś upust zrobi... Jestem na 3cim roku, dużo mam za sobą ale przede mna jeszcze 3 lata! Więc jeszcze mi potrzeba masę siły i cierpliwości. Daj Boże, będzie dobrze a jak nie to się może przeniosę gdzie indziej i mi przepiszą oceny(w końcy jestem na dobrej uczleni). Powiem Wam, że nie mam pojęcia jak będzie wygladała moja praca... chyba bedzie musiała się składać z prostych powtarzalnych czynności, żebym się nie gubiła... Zdrowym osobom chyba cięzko to zrozumieć, w końcu wyglądam normalnie, leki działają, nie kładę sie krzyzem na podłodze ani nie zbijam szyb w drzwiach. Nie wiem, jak będzie zle, to chyba poprosze o jakies wsparcie ze strony panstwa jak to się nazywa... o rentę. To takie niesprawiedliwe, że schizofrenia dotyka ludzi! Ja mam dopiero 21 lat! Najpiękniejszy okres w zyciu przelatuje mi miedzy palcami. To jest też wyjątkowe, że akurat ja choruję. Ale o ile bardziej chciałabym znów być zdrowa!
Awatar użytkownika
Dzik
zaufany użytkownik

Post autor: Dzik »

No tak teraz mam już wizję jak to może by z moją 19 letnią siostrą. Po Twojej wypowiedzi myślę, że ona przażywa to samo... :(
Awatar użytkownika
anka20
zaufany użytkownik

Post autor: anka20 »

a ja sobie chyba zalatwie zaswiadczenie od lekarza ze biore leki i mam oslabiona koncentracje bo nie daje rady sie uczyc:(((
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik

Post autor: KELOB »

Polecam stacje :

OTTO'S BAROQUE MUSICK

z strony http://www.1.fm/

Ja wieczorami muszę klepać dokumentację do roboty i zazwyczaj jak mam przed sobą jedną kartkę to już czasem dostaję pierdacji a przy słuchaniu tej muzy mogę skupić się na kilku naraz i nawet konstruować własne jakieś sensowne wnioski. U mnie jest fatalnie na przykład z formuowaniem sensownych / logicznych komunikatów werbalnych, chyba że mam korbulca to wtedy z gemby robi się karabin maszynowy i nawalam jak Wojewódzki .... gorzej że tracę kontrolę nad tym co mówie a potem robi się masakra. Doszedłem do wniosku że lepeij mniej gadać a więcej robić, w bajce o Kocie w butach był taki patent że młynarczyk udająć hrabiego w obecności królewny zablokował się na maksa ... co Król i królewna odebrali jako zaletę.

Podoba mi się czasem u chińczyków (starej daty) ich sposób mówienia :

Gadka - Cisza (przemyślenie) - Odpowiedz lub jej brak - najlepszy jest jej brak lub odpowiedz po namyśle w formie odpowiedzi na inne pytanie ;-)

Bolo
ALL OF US ARE VISIONERS - Moonspell
Awatar użytkownika
Dzik
zaufany użytkownik

anka20 pisze:a ja sobie chyba zalatwie zaswiadczenie od lekarza ze biore leki i mam oslabiona koncentracje bo nie daje rady sie uczyc:(((
Moja siostra też niestety nie daje rady. Już marudzi, że może zwolnienie lekarskie?, albo indywidualny tok nauczania? Możnaby, oczywiście. Jednak boimy się, że wtedy to już nic nie będzie w stanie ruszyć jej z domu. Co robić z brakiem motywacji?Wymarzone studia tracą dla niej teraz sens... :cry: Nam nie chodzi o jakieś wyniki. Chodzi tylko o to, żeby wychodziła z domu, do rówieśników, bo teraz z nikim nie utrzymuje kontaktu :( Poradźcie!jak motywować?
demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

ze mna jest podobnie gdyby nie studia to pewnie cały czas siedzialam bym w domu
u mnie kiepsko na studiach gubie sie w tej nauce chociaz nie mam duzo do uczebia sie nie wiem jak sie z motywowac do dzialania po prostu nie wiem

pozdrawiam
demek
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

to wtedy z gemby robi się karabin maszynowy i nawalam jak Wojewódzki ....
Wojewódzki Kuba (właściciel kilku Porsche; komuch związany z PO i LID) bierze narkotyki (pisała o tym Interia).
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Woj ... kotyki&lr=
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
Awatar użytkownika
Dzik
zaufany użytkownik

demek pisze:ze mna jest podobnie gdyby nie studia to pewnie cały czas siedzialam bym w domu
u mnie kiepsko na studiach gubie sie w tej nauce chociaz nie mam duzo do uczebia sie nie wiem jak sie z motywowac do dzialania po prostu nie wiem

pozdrawiam
Ale jednak wychodzisz, a to już dużo. :wink:
demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

to prawda wychodze ale bardzo rzadko
opuszczam motorycznie zajecia i jakos nie moge przestac najchetniej siedzialabym w domu :oops:
demek
Awatar użytkownika
anka20
zaufany użytkownik

Post autor: anka20 »

Waran niech siostra zmieni leki na lepsze.Po olanzapinie czy po risperidonie to wiadomo ze sie nic nie chce.
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
Awatar użytkownika
Dzik
zaufany użytkownik

demek pisze:to prawda wychodze ale bardzo rzadko
opuszczam motorycznie zajecia i jakos nie moge przestac najchetniej siedzialabym w domu :oops:
No i jeszcze pomagasz innym, udzielasz sie na forum :lol: I dzięki za to!!!
Awatar użytkownika
Dzik
zaufany użytkownik

anka20 pisze:Waran niech siostra zmieni leki na lepsze.Po olanzapinie czy po risperidonie to wiadomo ze sie nic nie chce.
Siostra bierze zolafren. Ale, ale dziś była u psychoterapeutki i ona sugeruje,że ma źle ustawione leki. Tzn. konkretnie jej zdaniem za duże dawki. Aha , juz wiem :!: zolafren to to samo co olanzapina
xena
zaufany użytkownik

Post autor: xena »

Bezpieczny pisze:
to wtedy z gemby robi się karabin maszynowy i nawalam jak Wojewódzki ....
Wojewódzki Kuba (właściciel kilku Porsche; komuch związany z PO i LID) bierze narkotyki (pisała o tym Interia).
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Woj ... kotyki&lr=

Bezpieczny daj juz spokoj z tymi komuchami (to nie pierwszy raz) bo to inwektywa ponizej poziomu, jaki jest na tym forum. A z LiDu i PO to takie komuchy jak z Ciebie. :lol: poza tym Interia to taki internetowy szmatławiec, nie ma sie co chcwalic takimi zrodlami 'wiedzy". A tak w ogole to "usuwanie' ze spoleczenstwa niedoskonalych jednostek (m.in. chorych psychicznie) to wymysl skrajnej prawicy zadnemu 'komuchowi' by to do glowy nie przyszlo... Pozdrowienia od Xeny
xena wojownicza księżniczka w zadumie
Gavril princip
zaufany użytkownik

Post autor: Gavril princip »

Mialas rodzicow komuchow ze tak ich bronisz czy jak?tylko szczerze...
..czekam na inflacje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”