Przymus chodzienia do szpitalnego oddziału psychiatrycznego

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Przymus chodzienia do szpitalnego oddziału psychiatrycznego

Post autor: Maksymiliana »

Chciałabym poruszyć pewną kwestię, którą mówił mi mój psychiatra, mianowicie taką, że od października nie będzie mógł mnie przyjmować. Będę musiała chodzić do szpitalnego oddziału psychiatrycznego i tam czekać na psychiatrę, który mnie wysłucha i przepisze leki.
Ja nie chce opuszczać mojego lekarza, tak dobrze mi się z nim rozmawia.... A wszystko za sprawą Centów Zdrowia Psychicznego.
Jakim prawem ktoś odbiera mi mojego psychiatrę i wysyła do szpitala :(
Co wy na to?

Tekst z tematu:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,2359 ... stana.html
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Re: Przymus chodzienia do szpitalnego oddziału psychiatrycznego

Post autor: danielek »

To jest Polska własnie.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Ciekawe, czy wzorowali się na innych państwach, czy chodzi o tak zwaną Sieć Szpitali. A może zapobieganie hospitalizacjom było mottem przewodnim tych zmian systemowych. Jednak do hospitalizacji dochodzi najczęściej, gdy w rodzinie chorego źle się dzieje i chory nie wytrzymuje presji, a przecież istnieje teoria o schizofrenogennej roli rodziny.
Meduzola
zaufany użytkownik

Ciekawe, czy wzorowali się na innych państwach, czy chodzi o tak zwaną Sieć Szpitali. A może zapobieganie hospitalizacjom było mottem przewodnim tych zmian systemowych. Jednak do hospitalizacji dochodzi najczęściej, gdy w rodzinie chorego źle się dzieje i chory nie wytrzymuje presji, a przecież istnieje teoria o schizofrenogennej roli rodziny.
lukii
bywalec

Post autor: lukii »

Meduzola pisze: czw sie 30, 2018 4:02 pm Ciekawe, czy wzorowali się na innych państwach, czy chodzi o tak zwaną Sieć Szpitali. A może zapobieganie hospitalizacjom było mottem przewodnim tych zmian systemowych. Jednak do hospitalizacji dochodzi najczęściej, gdy w rodzinie chorego źle się dzieje i chory nie wytrzymuje presji, a przecież istnieje teoria o schizofrenogennej roli rodziny.
Podpisuję się pod tym wszystkim czym tylko się da.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Meduzola pisze: czw sie 30, 2018 4:02 pm Ciekawe, czy wzorowali się na innych państwach, czy chodzi o tak zwaną Sieć Szpitali. A może zapobieganie hospitalizacjom było mottem przewodnim tych zmian systemowych. Jednak do hospitalizacji dochodzi najczęściej, gdy w rodzinie chorego źle się dzieje i chory nie wytrzymuje presji, a przecież istnieje teoria o schizofrenogennej roli rodziny.
Zgadzam się z tym, jeśli w rodzinie burdel to żadne centrum psychiatrycznie nie uchroni przed hospitalizacją.
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Właśnie, chcieli ale coś jednak nie wyszło, czekać 2 czy 3 miesiące na psychiatrę trochę mi nie pasi, zwłaszcza że co miesiąc chodziłam...
Ja po pominięciu 2 dawek w ciągu dnia miałam sajgon w głowie nazajutrz to co by było po nawet miesiącu bez leków.
Chcieli zapobiec hospitalizacji, ale będzie zupelnie odwrotnie. To mnie martwi.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Maksymiliana pisze: pt sie 31, 2018 8:36 am Właśnie, chcieli ale coś jednak nie wyszło, czekać 2 czy 3 miesiące na psychiatrę
Nie wiem, gdzie Wy się leczycie, moja lekarka przyjmuje raz w tygodniu i mogę iść o niej bez rejestracji, a gdyby jej nie było mam wolny wjazd do dowolnego psychiatry z przychodni.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

To są realia Krakowskiego szpitala... za dużo osób a za mało psychiatrów.
Meduzola
zaufany użytkownik

Współczuję Ci, Maksymiliana i życzę cierpliwości. Ja już taka młoda nie jestem i ze zbiegiem lat nie zależy mi na tzw. rozmowie terapeutycznej... Po prostu zostały mi tylko farmaceutyki. Kontrola państwa jest jak najbardziej potrzebna, bo są osoby, które potencjalnie można jeszcze postawić na nogi, a może w psychofarmacji się coś zmieni, chociaż taka postawa u mnie to przejaw naiwności...
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Meduzola dla mnie rozmowa to lekarstwo, dlatego wróciłam na forum ponieważ zdrowe osoby mnie nie rozumiały, psychiatra i Wy mnie rozumiecie :)

Co do głównego tematu - dziękuję :) mam nadzieje, że nie będzie tak źle jak piszą i będzie w miarę "normalnie". Zresztą cała dzielnica nie leczy się psychiatrycznie
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Okej, mogę przyznać, że nie było aż tak źle, wręcz przeciwnie - czekałam tylko 2 dni na wizytę, co mnie bardzo ucieszyło. Dostałam moje standardowe leki.
Dla bardziej ciekawych kieruję do wpisu na moim blogu -> https://nocnylampion.wordpress.com/2018 ... hiatrii-2/
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Czyli niedostosowanie tego co okazujesz do tego co opowiadasz.. też tak mam czasami..
Co do tematu to nie wiem. Byłem u doktorka i wypisał mi leki. Mówił że on pracuje dalej normalnie i mam dzwonić w razie co :)
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

nie ma czegos takiego
przymusowego chodzenia do oddzialu psychiatrycznego
idziesz do najblizszej PORADNII ZDROWIA PSYCHICZNEGO
tam ci po zajerestrowaniu przepisza odpowiednie leki
mnie tak zrobili musialem dojezdzac 50km do bdg
a bralem 1200mg /d solianu a wystarczylo by 400mg ......
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Ano własnie, poszlam do kilku i nie chcieli mnie zapisać, mówili ciągle o szpitalu, dlatego musiałam iść do szpitala i tam mnie przyjęli
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Mija prawie rok od tego tematu, chciałam powiedzieć, że w sumie to jest całkiem okej, nowa psychiatra rezydent jest bardzo w porządku, naprawdę ze świecą szukać takich lekarzy! :)
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

ja leczę się od ponad 8 lat i zawsze u tego samego psychiatry. Początkowo przyjmował na nfz w przychodni zdrowia psychicznego, później prywatnie w tej samej przychodni, a teraz za nim poszedłem do prywatnej przychodni. Był ze mną od samego początku jak za namową rodziny zgłosiłem się do niego i w całkowitej psychozie poprosiłem o skierowanie do szpitala. Jak mam problem to pisze do niego sms'a i on oddzwania i jest naprawdę fachowym i rzetelnym schrink'iem:)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
Awatar użytkownika
Stasiek
zaufany użytkownik

Post autor: Stasiek »

kurcze mój przyjmuje mnie 2-3 minuty , jak bym przedzwonił do niego to chyba by mnie pobił , takiego mam lekarza ,niestety tam gdzie mieszkam nie ma wyboru
ODPOWIEDZ

Wróć do „lekarze”