Autobiografia

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Autobiografia

Post autor: Jeżyk »

Moim marzeniem jest opublikować swoje pamiętniki. Pamiętniki Wacława Niżyńskiego wydano. Ale dopiero po jego samobójczej śmierci. Ja "jeszcze" żyję, niestety, więc nie wiem czy jakiś wydawca się tym zainteresuje :( . Poza tym Niżyński był GENIALNYM tancerzem, a ja jestem ZWYKŁA :) . Mam tego 8 zeszytów, jeden już przepisałam do komp, muszę zrobić to z resztą ale są zapisane drobnym maczkiem więc mam z tym problem. Jak przepiszę wyślę to do jakiegoś wydawnictwa, wtedy okaże się czy wzbudzą zainteresowanie. Oczywiście pozmieniam dane osobowe bo jeszcze żyję :D Najbardziej szokujące w tych zapiskach jest to że już w wieku kiedy miałam 12-14 lat widać z moich opisów przeżyć wewnętrznych pierwsze symtomy schizofrenii,a dopiero 10 lat później, czyli kiedy miałam 24 lata zdiagnozowano u mnie tą chorobę. Więc nadam tej książce tytuł NARODZINY SCHIZOFRENI albo SZKLANA KULA bo wiele razy pisałam że czuję się wśród ludzi jak w szklanej kuli, albo PSYCHOMACHIA (patrz na dole). Więc jeśli za parę lat zobaczycie w księgarni książkę o takim tytule to jej autorem będę ja- Jeżyk :D Mam nadzieję że stanie się światowym besselerem jak Piękny umysł :D
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Może opublikujesz w internecie? Chętnie bym poczytał.
fotex
zaufany użytkownik

Post autor: fotex »

Jeśli chcesz powtórzyć sukces pięknego umysłu to pamiętniki wyślij do jakiejś wytwórni filmowej (polskiej)albo napisz im emaila że napisałaś to i to że jest o tym i o tym i czy da się na podstawie tego napisać scenariusz do filmu.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Publikacja w internecie? A jak to się robi? Jestem trochę zielona w tych sprawach więc proszę o szczegółowe wskazówki :P Chociaź nie wiem czy to jest bezpieczne dla praw autorskich :?:

Film? Chmm... Fajny pomysł :D Więc jak przepiszę wszystko wyślę tekst do wydawnictwa i do wytwórni filmowej :) Wkońcu przydałby się jakiś dobry film o schizofrenii oprócz Pięknego umysłu, no nie :?: o zwykłym człowieku a nie geniuszu.
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Publikacja w internecie - są dziesiątki sposobów od własnej strony czy bloga po umieszczenie ksiązki na serwerze i danie linka np na evocie.

Jeżeli chodzi o stronę prawną - to są rozbieżne stanowiska
- jeżeli coś jest w necie to po co kupowac książkę
- internet nakręca sprzedaż książek bo więcej ludzi może cię poznać - darmowa reklama (możesz dać fragment ksiązki)
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Aha. Dzięki za informacje Zalew. Ale i tak muszę najpierw przepisać do kompa wszystko wtedy pomyślę nad formą publikacji. Na razie widzę to tak: najpierw wyślę tekst do różnych wydawnictw,a jak oni go odrzucą to opublikuję w necie.
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Post autor: Martyna »

Moja profesorka ze szkoły publikuje podreczniki swojego autorstwa i z tego co sie orientuje musi sobie naklad sfinansowac sama.Tekze jak zaplacisz to ci wszystko wydadza,a za klape finansowa nikt nie wezmie odpowiedzialnosci.No chyba ze okazesz sie genialna to moze ci sfinansuja.Napisz w necie fragment i zobaczysz jak reaguja czytelnicy.Powodzenia ci zycze!
fotex
zaufany użytkownik

Jak ci pisałem na privie możesz kupić syntezator mowy Ivona bussines i wyprodukować swojego audiobooka.Koszty wydania jednej płyty są niski tylko jak hcesz mieć mały nakład to poszukaj firmy która nie tylko tłoczy płyty ale także kopiuje.MOżesz także jak chcesz pliki mp3 ze swoimi pamiętnikami zamieścić w sieci tylko nie wiem gdzie.Może ktoś z forumowiczów będzie wiedział?
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Tylko że ja mam nieodpowiedni głos do nagrania własnego audiobooka. Mam słodki głosik którego nienawidzę. Musiałabym znaleźć odpowiednią osobę do czytania na głos i nagrania tego. Ale to dobra myśl, szybciej się czyta niż przepisuje, lepiej się słucha niż czyta
Conrad
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Conrad »

Przeczytałem Twój post i skojarzyłem sobie z konkuresem lierackim Schiozfrenia otwórzcie drzwi "Tak blisko i tak daleko", opisanym przez Zbyszka. Pomyślałem sobie, że z tej autobiografi można by wałsnie ułożyć, jakiś tekst powiazany z tematyką konkursu. Mogłabyś spróbować swoich sił i dowiedzieć się czegoś o walorach literackich Twojego pisania.
Z tego co jednak wiem na konkurs trzeba podac swoje dane osobowe, a nie wiem czy nie chcesz być anonomowa. Są tam też jakieś nagrody pienięzne, chyba około trzech tysiaków za pierwsze miejsce.

Pozdrawiam!
droga od człowieka do człowieka prawdziwego wiedzie przez człowieka szalonego
Conrad
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Conrad »

Dopiero teraz doczytałem, że termin nadsyłania tekstów kończy się 20 sierpnia. Ale te konkursu są ogłaszana co roku, zmieniają sie tylko tematy, ale zawsze zahaczają o schizofrenie.
Pozdrowienia.
droga od człowieka do człowieka prawdziwego wiedzie przez człowieka szalonego
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Spróbuję w przyszłym roku zgłosić się na ten konkurs. Trzy tysiaki się przydzadzą :D Ciekawe ile kosztuje opłacenie własnego wydania książki :?:
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Mam już jeden zeszyt przepisany. Zatytuuję go: NARODZINY OBŁEDU. Nie wiem do jakiego wydawnictwa mam to wysłać, może coś zaproponujecie? Najpierw chyba wyślę kopię swojemu orynatorowi ze szpitala :D , aby napisał mi recenzję
fotex
zaufany użytkownik

Może ktoś dzięki twojemu pamiętnikowi będzie mógł napisać pracę magisterską lub doktorską.Zapytaj się ordynatora czy istnieje rakowa możliwość?
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Re: Autobiografia

Dzisiaj dopiero wydrukowałam to co przepisałam- pierwszy zeszyt pamiętników. Jeszcze muszę to szczegółowo przejrzeć, napisać jakieś słowo wstępne i do boju i najlepiej żeby jakiś psychiatra i może ksiądz dał mi recenzję tego (ksiądz dlatego że dużo jest tam treści religijnej). No i skseruję kilkanaście egzemplarzy i powysyłam do różnych wydawnictw. Nie wiem czy to tak się robi ale spróbuję.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Kurcze, czytam moje przeżycia słowem drukowanym i wydaje mi się to zbyt osobiste by to opublikować. Teraz z perspektywy czasu widzę że wszystko co się wtedy działo ze mną, co przeżywałam , moje czyny były kierowane przez urojenia i omamy, czy ktoś będzie chciał to czytać?? a już opublikować to wątpię :-(
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Zadzwoniłam do wydawnictwa, które wydało Piękny Umysł, ale to proste. Wystarczy wysłać tekst i czekać na odpowiedź, albo to zaakceptują albo nie. Ale po co wydawać książki o tym co dzieje się w umyśle człowieka chorego na schizofrenię skoro jest to forum i można tu poczytać o tym??
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Próbuję napisać wstęp do mojego pamiętnika i ciężko mi to idzie- pół stronki wypociłam. Po prostu nie chce mi się wracać do tego co było w okresie psychozy. Teraz i wtedy to zupełnie inne dla mnie rzeczywistości. Wtedy byłam osobą wierzącą w Boga, codziennie chodziłam do Kościoła, byłam zaangażowana w Odnowie w Duchu Świętym. Wtedy jak słyszałam Boga moja dusza się radowała a teraz?- myślę: O! choroba mi wraca. Trzeba zwiększyć dawkę leków. Wtedy chciałam być oblubienicą Jezusa Chrystusa, a teraz marzę by zasypiać i budzić się w objęciach mężczyzny.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Psychomachia to utwór średniowieczny przedstawiający konflikt duszy z ciałem, walkę między Bogiem a Szatanem o duszę człowieka. Czy walka ta doprowadziła mnie do choroby psychicznej?. Publikując mój pamiętnik pragnę ukazać proces jaki zachodzi w umyśle osoby, która zachorowała na schizofrenię paranoidalną. Przedstawię Wam przeżycia wewnętrzne jakie przechodzi osoba wierząca w Jezusa Chrystusa która tak mocno uwierzyła w istnienie świata duchowego, aniołów i diabła że psychiatrzy stwierdzili u niej schizofrenię. Lata trwało to zanim pogodziłam się z tym że to nie diabeł do mnie przemawia ani aniołowie ani Bóg, że nie jestem mistykiem a schizofrenikiem. Jaka jest różnica między mistyką a schizofrenią? Jak odróżnić schizofreniczny głos Boga od tego mistycznego? Byłam przekonana że moją ręką która chwytała długopis i pisała, pisała, pisała kieruje Bóg, że jestem długopisem Boga. A tu się okazało że to jedynie choroba, zaburzona chemia w mózgu. Przeraźliwy głos Szatana okazał się jedynie głosem chorego mózgu. To akurat mnie ucieszyło. Ale również głos Boga i świętych stał się jedynie objawem choroby. I jedna zwykła tabletka spowodowała, że Bóg przestał istnieć. Uświadomienie sobie choroby jest czymś brutalnym, niknie bogaty świat przeżyć wewnętrznych a pozostaje tylko pustka i piętno wariata.
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Nie, nie opublikuję mojego pamiętnika. Mój profesor ze studiów by powiedział że to ekshibicjonizm werbalny. To forum zupełnie wystarczy. Muszę teraz zacząć pracować i to jest mój cel. Praca i usamodzielnienie się, wyrwanie się z domu, od matki, by nie być jej ciężarem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „blind_masta”