zdrowi nigdy nie zaakceptują ludzi po przejściach np psychotycznych

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
mylovelyengland
zaufany użytkownik

zdrowi nigdy nie zaakceptują ludzi po przejściach np psychotycznych

Post autor: mylovelyengland »

xxx
Ostatnio zmieniony pt sty 19, 2018 3:03 pm przez mylovelyengland, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kuubaw
zaufany użytkownik

Re: zdrowi nigdy nie zaakceptują ludzi po przejściach np psychotycznych

Post autor: kuubaw »

wszyscy ludzie są ułomni .
:icon-mrgreen:
mylovelyengland
zaufany użytkownik

Post autor: mylovelyengland »

xxx
Ostatnio zmieniony pt sty 19, 2018 3:03 pm przez mylovelyengland, łącznie zmieniany 1 raz.
schizek
zaufany użytkownik

Post autor: schizek »

to zalezy od czlowieka
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Dlatego chorzy psychicznie nie powinni na sile pakowac sie z butami w zycie zdrowych. Nie twierdze, ze trzeba nas pozamykac w rezerwatach jakichs albo calkowicie izolowac, jak to robiono niegdys. Ale prawda jest, ze powinnismy miec ograniczny wplyw na zycie zdrowych ludzi. Na pewno zycie zdrowych nie powinno zalec od nas w przypadku wykonywanej przez nas pracy, przykladowo kierowcy, strazaka itp.
Myslimy inaczej, zachowujemy sie inaczej, mamy calkowicie inne poglady na mase rzeczy i jesli zdrowy nie wie, ze ma doczynienia z osoba chora psychicznie, a poslucha naszych rad, moze na tym tez mocno ucierpiec.
Wydawaloby sie, ze jest inaczej, ale mozemy miec ogromny wplyw na innych ludzi, na ich zycie, niestety nie zawsze pozytywny. W sumie mozna powiedziec, ze jedziemy na dopingu, na sterydach dla mozgu wiec co tu gadac wiecej.
Moim zdaniem chorzy powinni sie trzymac swoich, czyli swojego srodowiska jesli juz, tak bedzie najlepiej dla obydwu stron. Owszem, czasem praca wyklucza taka mozliwosc, sila rzeczy pracuje sie ze zdrowymi, ale juz reszta zalezy od nas.
I jak widac co madrzejsi zdrowi o tym wiedza. Telewizja rowniez odpowiednio naglasna poszczegolne przypadki wiec o jakiej akceptacji mozna mowic? I komu jest ona potrzebna. Mi nie. Wystarcza mi to, ze sam siebie akceptuje.
Sabinawa
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Sabinawa »

Prawdę mówiąc, nie za bardzo rozumiem tematu i intencji.
Chcesz odgrodzić ludzi zdrowych od chorych? Kto ma decydować o tym kto jest chory? Wiesz, dziś ktoś może być zdrowy, a jutro może go dopaść depresja, może mieć atak psychozy albo zgoła sto innych chorób.
I jedni i drudzy mogą sobie służyć i są sobie potrzebni.
Zdrowi, aby pomagać i uczyć się cierpliwości, wyrozumiałości, a chorzy, aby w miarę swych sił i możliwości dawać radośc opiekunom.
(w emotkach brakuje mi kwiatka :D )
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

Trochę trzeba ze zdrowymi pobyć.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Eden 2 pisze: śr sie 22, 2018 2:16 pm Zaakceptują cię, jak widzą, że nie masz objawów psychotycznych. Nie ważna przeszłość, ważne jak się czujesz dzisiaj i z tobą miło.
Jeśli napisałeś to na podstawie swoich osobistych doświadczeń to miałeś szczęście po prostu.

Moje doświadczenia są tu niestety w przeważającej części zupełnie inne. :(
Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Post autor: dzwonkowy »

Na kilka lat przed zachorowaniem oraz w pierwszych latach choroby doświadczałem niechęci lub też dystansu ze strony tzw. normalnych - widzieli, że jestem dziwny.
Teraz, kilkanaście lat po zachorowaniu na F20, jestem bardziej normalny niż wielu tzw. normalnych - nikt po mnie nie rozpozna choroby.
Nie przyznaję się nikomu, nawet dalszej rodzinie, do tego rozpoznania - wtedy mogłyby się pojawić uprzedzenia.
"Schizofrenia" brzmi strasznie.
Każdy dźwiga własny schiz.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Ze mną mieszka zdrowa osoba, moi koledzy i koleżanki w 99% są zdrowi. Raz poruszyłem temat z moją koleżanką na temat chorego człowieka na schizofrenię, powiedziałem jej że dzięki temu że dbam o siebie i biorę leki to ona może ze mną mieszkać i wytrzymuje po prostu. Ona tego bardzo nie rozumiała ale powiedziałem jej tak trochę żartem a trochę serio, gdybyś mieszkała z osobą chorą co nie bierze leków i nie dba o zdrowie to szybko byś zrozumiała jakby cię poganiał po domu z nożem w czasie psychozy :lol:
danielek
zaufany użytkownik

Hhahahaha
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Eden 2 pisze: śr sie 22, 2018 2:16 pm Zaakceptują cię, jak widzą, że nie masz objawów psychotycznych.
To tak, jak by mówić, że zaakceptują piękną dziewczynę, jak widzą, że nie jest brzydka. Jak ktoś podchodzi od razu z tej strony, to niestety, zawsze będzie mu nie tak. Skupia się na brakach a nie na części dobrej. Nie wiem czy to takie przyjemne ciągle stresować się tym i udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

W świecie nie ma obowiązku informowania wszystkich o swoich przejściach.
danielek
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: sob sie 25, 2018 9:14 am W świecie nie ma obowiązku informowania wszystkich o swoich przejściach.
Ale można się zwierzyć lol xd
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: sob sie 25, 2018 9:14 am W świecie nie ma obowiązku informowania wszystkich o swoich przejściach.
Dokładnie tak!

Jednak nawet gdyby ktoś chciał podzielić się tego typu informacją z potrzeby serca, z potrzeby otwartości to również doradzam skrajną ostrożność oraz wysondowanie najpierw opinii danego człowieka na temat osób hospitalizowanych psychiatrycznie w ogóle. Niedawno praktycznie straciłem wartościową i cenną dla mnie relację tylko i wyłącznie przez to, że się kiedyś temu człowiekowi "przyznałem" że całe lata temu miałem kryzys psychiczny i byłem hospitalizowany.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Jak najbardziej akceptuja. Inni ludzie patrza głównie na to jakim jestes czlowiekiem, jesli dobrym, wrażliwym, empatycznym, maja gdzies, ze masz schizofrenie. Ludzie uprzedzeni zdarzaja sie bardzo rzadko, ale jest to swietna wymowka, aby siedziec w domu i nie kontaktowac sie z nikim. Jesli pozwalacie, aby wymowki, strach i Wasze uprzedzenia zwyciezaly, zawsze bedziecie sami.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: sob sie 25, 2018 11:23 am Jak najbardziej akceptuja. Inni ludzie patrza głównie na to jakim jestes czlowiekiem, jesli dobrym, wrażliwym, empatycznym, maja gdzies, ze masz schizofrenie. Ludzie uprzedzeni zdarzaja sie bardzo rzadko, ale jest to swietna wymowka, aby siedziec w domu i nie kontaktowac sie z nikim.
Ależ kontaktować się! Jak najbardziej!
Tylko nie robić wyznań na poziomie ucznia szkoły specjalnej.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

hvp2 pisze: sob sie 25, 2018 12:09 pm
Catastrophique pisze: sob sie 25, 2018 11:23 am Jak najbardziej akceptuja. Inni ludzie patrza głównie na to jakim jestes czlowiekiem, jesli dobrym, wrażliwym, empatycznym, maja gdzies, ze masz schizofrenie. Ludzie uprzedzeni zdarzaja sie bardzo rzadko, ale jest to swietna wymowka, aby siedziec w domu i nie kontaktowac sie z nikim.
Ależ kontaktować się! Jak najbardziej!
Tylko nie robić wyznań na poziomie ucznia szkoły specjalnej.
Nie mialem nic takiego na mysli. A powiedziec, moim zdaniem jak najbardziej nalezy, im szybciej tym lepiej. Ja przez ukrywanie czuje sie nieswojo.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Nie trzeba o niczym mówić.
nic
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Kwestia sumienia. Predzej czy pozniej, to samo wyjdzie na jaw - i to jest gorsza opcja. Oby nie podczas psychozy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „varia”