forumowe szkodniki?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
- w pogoni za stracony
- zaufany użytkownik
forumowe szkodniki?
Jestem już trochę na forum choć nie jestem znim w ogóle związany to jednak jest miejscem wymiany mysli i też reprezentuje chorych. Mówię o tym w ten sposób bo kiedyś jak zaczynałem przygodę z forum było dużo lepiej pod względem dyskusji.
Dla przykładu.
Dziś tup pomimo ze istnieje dział varia nie ma na tyle krytycyzmu żeby pisać o rzeczach nie tematycznych opisując swój rytm dnia pisząc o tym we wszystkich dzialach.
Czy naprawdę nie da się zauważyć że to forum to śmietnik?
wiem że walka z tym jest niemożliwa bo to tylko zwiększy zapalczywosc spamujacych.
Ale abstrahując od chorych psychicznie i upośledzonych (muszą być uposledzeni inaczej dostosował by się do zasad których przestrzeganie przynosi wszystkim korzysci)
Czy admin jak i moderatorzy nie mogli by tego miejsca jakoś uporządkować żeby dyskusja istniała bo taki jest cel forum?
Dla przykładu.
Dziś tup pomimo ze istnieje dział varia nie ma na tyle krytycyzmu żeby pisać o rzeczach nie tematycznych opisując swój rytm dnia pisząc o tym we wszystkich dzialach.
Czy naprawdę nie da się zauważyć że to forum to śmietnik?
wiem że walka z tym jest niemożliwa bo to tylko zwiększy zapalczywosc spamujacych.
Ale abstrahując od chorych psychicznie i upośledzonych (muszą być uposledzeni inaczej dostosował by się do zasad których przestrzeganie przynosi wszystkim korzysci)
Czy admin jak i moderatorzy nie mogli by tego miejsca jakoś uporządkować żeby dyskusja istniała bo taki jest cel forum?
wydaje mi się że tu nie chodzi czy to ważne czy nie. tylko skąd to się bierze. trzeba byłoby hodować dzieci i sprawdzać je czy jak nie będzie się ich uczyło zasad same je odkryją?
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: forumowe szkodniki?
Tak moglibyśmy to uporządkować i z pewnością się tym zajmiemy. Pisanie w niewłaściwym miejscu będzie prowadziło do ujemnych punktów. Mnie także to bardzo irytuje. Kwestia pracy, żeby zrobić z tym porządek.
Według mnie alternatywą dla nie-zajęcia się jest upadek tego forum, bo jaki nowy użytkownik zdecyduje się napisać jakiś sensowny post na jakiś delikatny temat, jeśli ten jego post miałby zostać umieszczony pośród śmieci
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
- w pogoni za stracony
- zaufany użytkownik
Wydaje mi się ze jedynym tymczasowym ratunkiem dla forum jest nie walka z "szkodnikami" tylko normalna dyskusja.
Za taki stan rzeczy ponoszą odpowiedzialność użytkownicy a nie moderatorzy czy admin.
Za taki stan rzeczy ponoszą odpowiedzialność użytkownicy a nie moderatorzy czy admin.
wydaje mi się że tu nie chodzi czy to ważne czy nie. tylko skąd to się bierze. trzeba byłoby hodować dzieci i sprawdzać je czy jak nie będzie się ich uczyło zasad same je odkryją?
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Moim zdaniem to poważny problem. Jestem wdzięczny, że ktoś o tym pisze. Odpowiedzialność użytkowników to niewystarczająca odpowiedź. Trzeba uwzględniać socjologię takich zespołów ludzkich.. Złe posty (niskiego lotu) wypierają te dobre podobnie jak zły pieniądz wypiera dobry w Zasadzie Kopernika. Będziemy punktować posty - chyba to jest nie do uniknięcia !
- w pogoni za stracony
- zaufany użytkownik
Na forum psychiatria.pl to się w ogóle nie sprawdza.
Też myślę że forum podupada ostatnio. Z jednej strony rozumiem że osoby chore mogą pisać różne rzeczy ale warto coś z tym zrobić żeby nie było tyle śmieciowych postów na forum.
-
- bywalec
To nie ma prawa zadziałać.w pogoni za stracony pisze: ↑ndz maja 07, 2017 10:07 pmNa forum psychiatria.pl to się w ogóle nie sprawdza.
Jedyna droga do uporządkowania forum to porządna moderacja oraz poprawki w regulaminie, szczególnie nie ma prawa zadziałać jeśli dodać do tego fakt iż obecnie moderacja nie daje sobie rady nawet z multikontami.
Co stoi na przeszkodzie aby chociażby wykorzystać coś w tym stylu:
https://metacpan.org/pod/WWW::Mechanize
i napisać bota zakładającego w razie potrzeby konta i podbijającego własne posty oraz minusującego pozostałe?
Łącząc to z TOR'em czy innymi sposobami na zmianę IP, oczywiście uwzględniając kilka innych rzeczy (jak między innymi zmianę user-agenta)...
Pomysł technicznie skazany na porażkę.
Kiedyś chętniej czytałam posty na forum, obecnie zrobiło się straszne śmietnisko
.
![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/icon/cry.gif)
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Obecnie każdy moderator ma dodatkowe guziki, którymi można jednym ruchem przenieść każdy wątek do poddziału pt. "Nieaktualne tematy". Ale czy to zadziała ? Wymaga to sporo pracy.
Co do punktowania to bardziej potrzebuję tego do działającej wyszukiwarki. Musimy wyszukiwać w dobrych postach i po słowach, które mają sens na tym forum, a nie po wszystkim.
Co do punktowania to bardziej potrzebuję tego do działającej wyszukiwarki. Musimy wyszukiwać w dobrych postach i po słowach, które mają sens na tym forum, a nie po wszystkim.
-
- bywalec
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Wyszukiwarka prawie nie działa, jest zbyt obciążona, bo mamy zbyt dużo postów, a ja nie chcę się ich pozbywać. Sprzętowo to zapewne będzie lepiej dopiero za dwa, trzy lata, kiedy serwery się wzmocnią. Nie znam dokładnych planów usługodawcy, ale obecnie nie da się wiele więcej wyciągnąć, chyba żeby przejść do zupełnie innej grupy płacącej po 1000 zł miesięcznie.
-
- bywalec
Jakie parametry ma obecny serwer?zbyszek pisze: ↑pn maja 08, 2017 7:03 am Wyszukiwarka prawie nie działa, jest zbyt obciążona, bo mamy zbyt dużo postów, a ja nie chcę się ich pozbywać. Sprzętowo to zapewne będzie lepiej dopiero za dwa, trzy lata, kiedy serwery się wzmocnią. Nie znam dokładnych planów usługodawcy, ale obecnie nie da się wiele więcej wyciągnąć, chyba żeby przejść do zupełnie innej grupy płacącej po 1000 zł miesięcznie.
Co do sprzętu możliwe, że bym mógł znaleźć serwer - chyba mi się gdzieś pałęta jeden z 2x4 Xeon Dell'a 1U (czyli 8 rdzeni 16 wątków) jednak bez dysków (ma dwie kieszenie na dyski 2,5" SAS) musiałbym sprawdzić w jakim jest stanie. Jednak trzeba by posiadać miejsce w szafie w serwerowni.
Można by też poszukać tańszego serwera u innego operatora. (czasem nawet taniej wychodzi niż opłata za miejsce w szafie)
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Korzystamy z http://www.unixstorm.org/Reseller.html reseller-pro. To dobra firma. Nie zrobisz tego taniej. Problem wyszukiwarki to problem używanie dużej bazy postów. Dwa razy szybszym serwerem nic tu nie poprawisz. Co można, to prowizorycznie wkleić wyszukiwarkę googla, choć wolę naprawić naszą .
-
- bywalec
Problemem jest tylko i wyłącznie wydajność procesora/ilość RAM/prędkość dysku.zbyszek pisze: ↑pn maja 08, 2017 11:27 am Korzystamy z http://www.unixstorm.org/Reseller.html reseller-pro. To dobra firma. Nie zrobisz tego taniej. Problem wyszukiwarki to problem używanie dużej bazy postów. Dwa razy szybszym serwerem nic tu nie poprawisz. Co można, to prowizorycznie wkleić wyszukiwarkę googla, choć wolę naprawić naszą .
Zamiast wyszukiwarki googla może rozwiązaniem byłoby na przykład ustanowienie daty archiwizacji na przykładowo 01.01.2016, nie indeksowanie postów starszych niż od tej daty oraz dorobienie wyszukiwarki archiwalnej z pełnym indeksem. To tylko propozycja - takie rozwiązanie byłoby kompletnie bezkosztowe, rozwiązałoby problem wyszukiwarki w 100% - obecna praktycznie nie działa, nie zmniejszyłoby funkcjonalności forum - nadal wyszukiwarka byłaby dostępna dla archiwum, jedyne utrudnienie jakie by powstało to kwestia poinformowania o konieczności przeszukania archiwum w przypadku nieznalezienia w wyszukiwarce podstawowej. Ilość zapytań do archiwalnej prawdopodobnie byłaby znikoma.
Jeśli prowadzisz logi z zapytań wyszukiwarki i mógłbyś je przeanalizować (porównać daty wyszukiwań z zakresem dat zwracanych z bazy oraz otwarciem danego posta) to byś wiedział czy takie rozwiązanie by się sprawdziło. Ewentualnie wprowadzić to na próbę i zrobić ankietę.
- w pogoni za stracony
- zaufany użytkownik
Według mnie fajnym rozwiązaniem jest podłączanie postów do na które odpowiadają. Inaczej się robi bałagan w wątku.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Myślę, że to dobry pomysł. Tylko, że implementacja dwóch wyszukiwarek wymaga znowu pracy. Chciałbyś się tym zająć ?
-
- bywalec
Ok wczytałem się w ofertę - jest to jedynie serwer www z bazą danych, na jednym serwerze utrzymywane jest kilka/kilkanaście serwisów.zbyszek pisze: ↑pn maja 08, 2017 11:27 am Korzystamy z http://www.unixstorm.org/Reseller.html reseller-pro. To dobra firma. Nie zrobisz tego taniej. Problem wyszukiwarki to problem używanie dużej bazy postów. Dwa razy szybszym serwerem nic tu nie poprawisz. Co można, to prowizorycznie wkleić wyszukiwarkę googla, choć wolę naprawić naszą .
Zmiana na serwer dedykowany o odpowiednich parametrach rozwiązała by problem obsługi dużej bazy danych. Niestety firma w ofercie ma jedynie drogie opcje, istnieją firmy dające serwery dedykowane na znacznie lepszych warunkach.
Jednak zmiana na serwer dedykowany wiąże się z samodzielnym utrzymaniem systemu i usług oraz samodzielnym dbaniem o bezpieczeństwo serwera.
https://www.kimsufi.com/pl/serwery.xml
Dowolny z Xeonów lub Core z tej oferty poradził by sobie bez problemu.
-
- bywalec
Można na ten temat podyskutować, może istnieją inne rozwiązania. Może faktycznie dobrowolna zbiórka $ i przeniesieie się na dedykowany serwer jest lepszym rozwiązaniem?
Jeśli wchodziła by opcja modyfikacji bazy/wyszukiwarki trzeba by ustalić czy to ma sens, przeanalizować logi (tak jak pisałem jeśli dużo użytkowników wyszukuje stare posty możliwe że ten pomysł nic nie zmieni - jeśli większość będzie korzystać w przeszukiwania archiwum problem pozostanie bez zmian a jedynie narobi się sobie pracy).
Nie znam PHP, jeśli ktoś dopisze moduł do forum analizujący aktualne zachowania użytkowników w kwestii wyszukiwania (albo można wydobyć to z logów, zanonimizować i gdzieś wrzucić) - potrzebne by były jedynie: data wyszukiwania, zakres dat zwróconych postów oraz jakie posty zostały otwarte - mogę napisać program do analizy tych danych i znaleźć optymalną datę oznaczania jako archiwalne. Można by też dopisać automat zaznaczający posty archiwalne. Można też określać które posty archiwizować a które nie dynamicznie na podstawie ilości zapytań w wyszukiwarce - rozwiązań jest pełno - tylko jakie byłoby optymalne?
Można pomyśleć nad skryptem analizującym logi z obecnej wyszukiwarki odpalanym z cron'a powiedzmy co tydzień i analizującym wyszukiwania lub/i otwarcia danych postów/wątków.
W bazie należało by dodać kolumnę bool informującą czy ma indeksować jako archiwalne czy nie. Dodać indeksy tej kolumny, podstawowa wyszukiwarka powinna najpierw sprawdzić indeks archiwalny jeśli =0 to dopiero przeszukiwać bazę. Posty archiwalne w takim wypadku nie musiały by być przenoszone do nieaktualnych a zostawać w poszczególnych forach i być oznaczone jako archiwalne. W sumie możliwa by byłą kontynuacja rozmowy w wątkach z postami archiwalnymi.
Pytanie co ma sens, jak na to zareagują użytkownicy, no i jakie jest optymalne rozwiązanie?
Może ktoś ma inne pomysły?
- w pogoni za stracony
- zaufany użytkownik
Nie wydaje mi się żeby nawet najlepsze zmiany miały sens przed uporzadkowaniem forum.