Bóle kręgosłupa

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Bóle kręgosłupa

Post autor: Kiciuś_XXL »

Mam kręgozmyk(spondylolisteza)

Czy ktoś też ma problemy z kręgosłupem? Jak z tym żyje?

Bóle nasiliły się do tego stopnia że musiałem zrezygnować z pracy aż do wiosny. Robiony miałem rezonans magnetyczny i RTG czynnościowy. Neurochirurg powiedział, że trzeba dać szanse sobie i pójść na rehabilitacje. Ćwiczeniami muszę zbudować mięśnie brzuch-grzbiet by pełniły funkcje podporowe kręgosłupa. Trzymałoby to w ryzach i nie przesuwały sie kręgi.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 4:33 pm przez Kiciuś_XXL, łącznie zmieniany 1 raz.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Re: Chory kręgosłup

Post autor: Unknown »

Ja mam nieco skrzywiony kregoslup co odczuwam przy lezeniu na twardym , czasami tez bol podczas chodzenia
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Re: Chory kręgosłup

Bóle lędźwiowo-krzyżowe jak sięgam pamięcią dokuczały mi jeszcze za nastolatka. Kulminacja była półtora roku temu, kiedy to podczas przeprowadzki feralnie się schyliłem i już wstać nie mogłem. Z drugiego piętra musiałem schodzić na czworakach jak jakieś zwierzątko tyłem jeszcze. Nikt mi nie mógł pomóc, złapać czy podnieść taki to był okropny ból. Musiałem sam korygować sobą. Na całodobówce ketonal dożylnie niż nie ulżył. Na ratunek skierowałem się po pomoc znachorską. Miałem w przeszłości uprzedzenia do medycyny i sobie pomyślałem, ze będą mnie kroić z kasy a i tak powiedzą, ze już nie będę mógł do końca życia pracować. Owszem, przychodziła dwa razy na dzień pielęgniarka z zastrzykami, ale one nic nie pomagały, nic nie uśmierzały ból. Cały dzień i noc przeleżałem nieruchomo w łóżku wyjąc z bólu co po chwila, gdy tylko lekko się skręciłem. Nie mogłem, ani drgnąć bo tak bolało. Zadzwoniłem do miejscowego niewidomego kręglarza, a ten przyjechał samochodem z żoną rzecz jasna. Od razu wziął się do roboty. Powiedział, żebym usiadł na łóżku a ja mu na to że nie mogę, więc złapał mnie i na żywca zaczął łamać, skręcać, wyginać i nastawiać. Ja w tym momencie marzyłem o oddzieleniu umysłu od ciała, ale tak się nie dało. Bardzo bolało to mało powiedziane. Zrobił swoje i pojechał do domu. Teraz już mogłem wstać i mogłem już iść do toalety, ale to bardzo powolutku. Potem miałem jeszcze kilka wizyt u tego niewidomego i postawił mnie na nogi. Dzięki niemu mogłem wrócić do pracy już po trzech tygodniach.
Jednak ostatnio okazało się, ze moja dolegliwość jest odnawialna. Bo tym razem poszedłem do lekarza. Zrobiłem sobie rezonans magnetyczny, RTG czynnościowy i kilka razy byłem na wizycie u neurochirurga. Badania wykazały zwyrodnienia kręgosłupa a dokładnie kręgozmyk. Tak jak wspomniałem, jest to ułomność odnawialna. Obecnie chodzę na rehabilitacje, które potrwają jeszcze miesiąc.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Re: Bóle kręgosłupa

Jestem po czterech rehabilitacjach. Dwa razy w tygodniu. Dwa razy dziennie wykonuję ćwiczenia w domu. Czuję, że wzmacniam kręgosłup, ale nadal nie mogę ustać dłużej niż 5 minut.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Minął trzeci tydzień odkąd chodzę na rehabilitacje. Prowadząc ten monolog muszę dodać, ze są pewne zauważalne zmiany. Mogę dłużej bez bólu leżeć na plecach. Nie zmieniło się to, że nie mogę ustać dłużej niż kilka minut i boli gdy podnoszę lewą nogę. Rehabilitantka, która jest całkiem, całkiem powiedziała, że to normalne przy kręgozmyku. Rehabilitacja potrwa jeszcze pare tygodni
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Wszyscy to maja, jedna z najpowszechniejszych chorob cywilizacyjnych.
Bardzo czesto jest wyniekiem nagromadzenia w organizmie toksyn. Popij przez trzy dni herbatke z skrzypu. Smieszne, niewiarygodne, ale pomaga.
Moga tez byc braki lub nadmiar potasu wiec albo przestan brac, albo uzupelnij Aspargin.
Zmienic materac lub najlepiej wywalic i spac na czyms mega twardym.
Zero ciezkich rzeczy noszonych w rekach, wylacznie plecak. Zero przysiadow, kucania.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

To prawda wszyscy się skarżą na kręgosłup. Osobiście wśród moich znajomych nie ma nikogo kto nie ma problemów z kręgosłupem. Skarżyła się matka, skarży się sąsiadka. Ja mam kręgozmyk 6 mm. Jest to średnie zwyrodnienie według mojej pięknej rehabilitantki. Cieszę się, ze już mogę chodzić nawet 3 km dziennie, bo do niedawna ledwo poruszałem się po pokoju. Mam problem z ustaniem w miejscu więcej niż kilka minut.
Będę próbował herbatkę ze skrzypu. Jeśli mi nie pomoże na tą dolegliwość to te zioła mają inne właściwości lecznicze, które też mnie dręczą.
Śpię na łóżku, które nie jest za miękkie. Zgodzę się z tym ze spanie na twardym dobrze robi.
Awatar użytkownika
pantr
zaufany użytkownik

Post autor: pantr »

Ja w sprawie twojego kręgosłupa wypowiadałem się na innym forum. Doradzałem przede wszystkim stretching (rozciąganie) do poczucia pierwszego oporu. W ten sposób nie zrobisz sobie krzywdy. Musisz tylko nie wykonywać gwałtownych ruchów. Wczuj się w siebie, puść sobie jakąś spokojną muzykę n.p. Karunesh i kiedy już poczujesz jak emocje z Ciebie "opadły" podążaj za rytmem muzyki. Dzisiaj przeprowadziłem na sobie podobny eksperyment i przez moment czułem się jakbym praktykował Tai Chi:) Coś jak na filmiku poniżej. Jeżeli się na te ćwiczenia zdecydujesz pamiętaj o zachowaniu spokojnego tempa:
[youtube]Onv4r7n-ZXk[/youtube]
Moja muzyka
Lubisz spędzać czas przy radioodbiorniku ? Zapraszam na http://nafalach.pl
Kilka przemyśleń na temat życia - http://obserwator.me
Motto: Wszystko jest manifestacją kosmicznego ładu.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Dzięki Pantr. Lepsze są ćwiczenia od operacji, którą sugerował mi neurochirurg. Obecnie wykonuję ćwiczenia 2x dziennie po 40 min, które ustaliła mi rehabilitantka. Te z filmiku wydają się być przekonywujące.
Cenię sobie wszelkie porady.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Doszły mi jeszcze 3 ćwiczenia w domu. W sumie jest ich już 7.
Ćwiczenia zadane w domu postanowiłem wzbogacić ćwiczeniami na żony orbitreku, oraz jeśli bozia da siłę zacznę chodzić na basen, który jest naprawdę blisko mnie.
Awatar użytkownika
pantr
zaufany użytkownik

Kicius_XXL pisze: wt lut 14, 2017 10:00 am Doszły mi jeszcze 3 ćwiczenia w domu. W sumie jest ich już 7.
Ćwiczenia zadane w domu postanowiłem wzbogacić ćwiczeniami na żony orbitreku, oraz jeśli bozia da siłę zacznę chodzić na basen, który jest naprawdę blisko mnie.
Jak samopoczucie ? Widać efekty rehabilitacji ?
Moja muzyka
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Jeśli chodzi o samopoczucie ogólnie to lepiej się czuje gdy wznowiłem kuracje witaminą b 3. A jeśli o samopoczucie związane z kręgosłupem, to owszem są pewne postępy, nie boli mnie na co dzień, ale jeszcze za wcześnie by zacząć pracować. Psychicznie jestem gotów podjąć się pracy ale muszę dokończyć rehabilitacje i ćwiczenia jeszcze przez miesiąc zanim będę sprawny fizycznie.
Jak nie choroba psychiczna jest utrudnieniem w dążeniu do normalnego życia to znów problem z kręgosłupem zjawia się nie wiadomo skąd.
Awatar użytkownika
pantr
zaufany użytkownik

Kicius_XXL pisze: sob lut 18, 2017 1:30 pm Jak nie choroba psychiczna jest utrudnieniem w dążeniu do normalnego życia to znów problem z kręgosłupem zjawia się nie wiadomo skąd.
A pracujesz fizycznie? Pytam bo wiem, że narzucony odgórnie wymóg pośpiechu, może wyłączyć nasze hamulce bezpieczeństwa t.j. chcemy coś zrobić szybko, a przez to nasze ruchy, koordynacja ciała przestają być naturalne.
Moja muzyka
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Prowadzę działalność w Austrii wraz z trzema wspólnikami i też zdarza mi się pracować fizycznie.
Moją bolączką jest jednak to że od małego mam pogarbioną sylwetkę. Skrzywiony siedzę, stoję. Rehabilitantka powiedziała mi żebym popracował nad prostą sylwetką bo to jest bardzo ważne. Widziała mnie zgarbionego i powiedziała, ze przez to robi mi się szczelina miedzy kręgami i przesuwają się kręgi a to z kolei generuje ból.
Awatar użytkownika
pantr
zaufany użytkownik

Kicius_XXL pisze: sob lut 18, 2017 4:17 pm Prowadzę działalność w Austrii wraz z trzema wspólnikami i też zdarza mi się pracować fizycznie.
Moją bolączką jest jednak to że od małego mam pogarbioną sylwetkę. Skrzywiony siedzę, stoję. Rehabilitantka powiedziała mi żebym popracował nad prostą sylwetką bo to jest bardzo ważne. Widziała mnie zgarbionego i powiedziała, ze przez to robi mi się szczelina miedzy kręgami i przesuwają się kręgi a to z kolei generuje ból.
Rozumiem. Powodzenia w rehabilitacji.
Moja muzyka
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Podczas ostatniej rehabilitacji, dziewczyna która się mną zajmuje spytała się czy słyszałem o innowacyjnej metodzie leczenia kręgozmyku. Mówię, że nie. Oglądała fakty na tvn i o tym właśnie mówili. Pytam się czy to już pomogło jakimś osobom, ona twierdzi, ze pokazali osobe po operacji, która bardzo się cieszła że piekielny ból już minął. Faktycznie, wchodzę na stronę tvnfkty i o tym piszą. Wprawdzie wszelkie operacje wykonuje się ostatecznie, ale jest nadzieja na lepsze życie jeśli na starość z bólem sobie nie poradzę.
Zęby rekina to polski wynalazek

Schorzenie to, jak tłumaczy neurochirurg dr Jerzy Pieniążek, jest poważne. - Może wskutek przesunięć doprowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym; niedowładów, zaburzeń - mówi.

Można oglądnąć
tvnfakty24
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Dobry jest tez imbir, dziala przeciwbolowo i rozkurczowo, Nospa i kolagen w saszetkach, nazywa sie 4Flex.
Te wszystkie bole nie biora sie z nikad, to zanieczyszczone srodowisko oraz syfne jedzenie ktore wrzucamy w siebie latami. Dochodza takze rozne braki, przykladowo moze brakowac magnezu, albo witaminy K (zielona herbata), fosforu (ryby), jodu, potasu, zalezy, czasami nie ma wyjscia i trzeba w siebie wrzucac syfne suplementy.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Mój przypadek jest inny. Mam szczelinę miedzy kręgami na odcinku lędźwiowym i dochodzi do ześlizgu i to generuje ból. Ale niektóre zioła mogą łagodzić ból.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Długo trwał błogi stan aż to poprzedniego poniedziałku. Całe szczęście kryzys minął.
Awatar użytkownika
Piotrrr
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrrr »

Też mam problemy z kręgosłupem, od 8 miesięcy chodzę 2 razy w tygodniu na rehabilitacje, pomaga.

Miałem mieć operacje, jednak bałem się, że po niej będę na wózku i odwlekałem.

Byłem niedawno u neurochirurga i mówił, że operacje jednak nie jest potrzebna (zakładam, że dzięki rehabilitacji).

Rehabilitacje robię na siłowni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”