Test metody leczenia ziołami- wg sposobu O.Klimuszko

Moderator: moderatorzy

kruczy
zaufany użytkownik

Test metody leczenia ziołami- wg sposobu O.Klimuszko

Post autor: kruczy »

Przygotowania zakończone, od jutra działam
Obrazek

Tutaj będę prowadził relację z kuracji ziołowej, kto jest zainteresowany to zapraszam do śledzenia.
Obecnie prawie miesiąc mija od kiedy odstawiłem leki (Rispolept 3mg i Seronil 20 mg), powoli zaczynają pojawiać mi się głosy w nocy ale jest to do zniesienia. Moim celem jest je zredukować i nabrać energii, pokonać apatię. Eleminuję z diety alkohol i używki. W kolejnym poście podam szczegóły terapii.
kruczy
zaufany użytkownik

Re: Test metody leczenia ziołami- wg sposobu O.Klimuszko

Składniki,ilość i koszt
1. Liść rozmarynu,50g, 4.90zł
2. Kwiat tarniny,25g, 9zł
3. Szyszka chmielu,25g, 5.50zł
4. Liść melisy, 50g, 5.50zł
5. Kwiat lawendy, 50g, 7.50zł
6. Korzeń kozłka, 50g, 5.90zł
7. Korzeń łopianu,50g, 4.50zł
8. Ziele dziurawca, 50g, 5.50zł
9. Korzeń arcydzięgla, 50g, 5.90zł
10. Liść ruty, 50g, 7.90zł
11. Koszyczki rumianku, 50g, 4.50zł
Wszystkie wyniosły mnie równo 66,6 zł, przypadek nie sądze ;)

Sposób stosowania:
Wszystkie te składniki razem zmieszać i na każdy raz brać czubatą łyżkę mieszanki, zalać szklanką wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 dziennie po szklance przed posiłkiem.
Kuracja trwa do 3 miesięcy.

Po inne metody ziołowe zapraszam na stronę użytkownika 44- http://schizofrenie.pl/
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

kruczy pisze:Przygotowania zakończone, od jutra działam
Obrazek

Tutaj będę prowadził relację z kuracji ziołowej, kto jest zainteresowany to zapraszam do śledzenia.
Obecnie prawie miesiąc mija od kiedy odstawiłem leki (Rispolept 3mg i Seronil 20 mg), powoli zaczynają pojawiać mi się głosy w nocy ale jest to do zniesienia. Moim celem jest je zredukować i nabrać energii, pokonać apatię. Eleminuję z diety alkohol i używki.
Załóż sobie dziennik i codziennie notuj obserwacje nt. własnego samopoczucia, tj. nasilenia objawów wytwórczych, poziomu lęku, pobudzenia, ewentualnej agresji, poziomu energii, rozmowności, chęci do chodzenia na zakupy, jakości snu nocnego (głębokość snu, ilość snów, ilość godzin snu, wybudzenia śródnocne, czy budzisz się wyspany), itp. Takie notatki pozwolą Ci z czasem wychwycić, czy nie następuje nasilenie niekorzystnych objawów.

Poza tym zauważyłem, że wśród tych ziół jest dziurawiec. Przede wszystkim wydaje mi się, że dziurawiec działa przeciwdepresyjnie, więc przy obecności głosów może być - przynajmniej na mój chłopski rozum - przeciwwskazany (szkodliwy). Ponadto wydaje mi się (bo mam niestety sklerozę), że jeśli ktoś zażywa dziurawiec to nie powinien się wystawiać nadmiernie na światło słoneczne.
kruczy
zaufany użytkownik

04.09.2016- niedziela
Samopoczucie- dobre, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- wysoka, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- sporadycznie pojedyncze wtrącone myśli; przed zaśnięciem- rzadkie pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- jeden; wybudzenie- o 2.30, brak głosów, niski poziom lęku; ilość godzin snu- 8h 30 min; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- wzmożone pocenie się.
*Na czerwono oznaczam to co najistotniejsze
Adnotacje: senność mogła by wynikiem tego, że rano wstałem(zwykle wstawałem o 10.00-11.00 a teraz o 6.45). Wtrącone myśli to w zasadzie to samo co głosy, tylko głosy są trochę wyraźniejsze. Obudziłem się w momencie gdy moja matka miała koszmar i krzyczała "Ratunku" (nie pierwszy raz to się zdarza).
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Bylbym z tym ostrozny, wiekszosc ziol jest niewskazana w przypadku kuracji naszymi lekami - moga powstawac bardzo grozne interakcje!
Dodatkowo mam kiepskie wspomnienia z czasow liceum i leczenia podobnymi ziolami, bardzo zle to wspominam, choc calkowicie w innym aspekcie :oops: Moze tez to dlatego, ze za dlugo je bralem, ale to dlatego, ze wcale mi nie pomagaly :snooty:
Czego to tylko ludzie nie probuja i nie wymysla by na nieszczesciu drugiego zarobic, slyszalem np o kuracji Wilka kora, koszt tego czegos to ponad 900zl, a pozytku z tego tyle co nic :lol: Czy naprawde tak ciezko ludziom zrozumiec, ze jedynym lekarstwem na schizofrenia sa neuroleptyki :think:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:Bylbym z tym ostrozny, wiekszosc ziol jest niewskazana w przypadku kuracji naszymi lekami - moga powstawac bardzo grozne interakcje!
Przecież kruczy pisze, że neuroleptyki odstawił miesiąc temu :!: :!:
...więc groźby interakcji nie ma.
AntonPawlowicz pisze:Czego to tylko ludzie nie probuja i nie wymysla by na nieszczesciu drugiego zarobic, slyszalem np o kuracji Wilka kora, koszt tego czegos to ponad 900zl, a pozytku z tego tyle co nic :lol: Czy naprawde tak ciezko ludziom zrozumiec, ze jedynym lekarstwem na schizofrenia sa neuroleptyki :think:
Neuroleptyki nie są lekarstwem "na schizofrenię", ale na urojenia, omamy, halucynacje, znaczne pobudzenie.
Na dłuższą metę są gówno warte, bo powodują ciężkie problemy seksualne, otyłość, cukrzycę i inne (np. hiperprolaktynemię). Więc każdy kto chce ma moralne prawo na samym sobie wypróbować, czy by nie były dla niego wystarczające zioła! ...tym bardziej, ze melisa i chmiel mają sprawdzone działanie uspokajające, a o. Klimuszko był w ogóle specjalistą w tej materii.

PS. Bardzo bliska mi osoba od lat wygłasza uporczywe urojenia, a poza tym ma się bardzo dobrze - dobrze sypia, krząta się, żywo się interesuje światem i namalowała już kilkaset obrazów. Neuroleptyków na ogól nie bierze i... żyje. Gdyby brała neuroleptyki to by tylko spała i na pewno nic by nie namalowała...
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

W ulotce do mojego leku jest napisane czarno na bialym, ze jest to lek na schizofrenie.
U mnie nie spowodowaly nic z wymienionych przez Ciebie rzeczy, a biore leki od ponad 10 lat!

Predzej bym przestrzegl kolege powyzej przed odstawianiem lekow na wlasna reke, no chyba, ze zalezy mu koniecznie na pobycie w szpitalu :roll:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Co do "znajomej osoby" to rownie dobrze moglbys jej doradzic obciecie sobie ucha, wtedy pewnie jej obrazy bylyby co najmniej tak samo dobre jak u Van Gohga :lol:
A na powanie, to co ma piernik do wiatraka? Podejrzewam, ze jakby leczyla sie tak jak lekarz przekazal, to i malowalaby tysiac razy lepiej. Jak chory czlowiek moze cokolwiek robic dobrze, pytam ja Ciebie?
Ale wiem o co Ci chodzi, nie raz slyszalem podobne bzdury, ze jakby Witkacy sie nie odurzal, to nie bylby tym kim byl. Uwazam, ze to kompletna wierutna bzdura, bez uzywek moglby osiagnac wyzyny o ktorych mu sie nawet nie snilo, tak samo on, jak i inni. Z tego prostego wzgledu, ze talent jest w nas, a nie w narkotyku czy alkoholu. I w nas pozostaje po zazyciu leku, tyle, ze nie trzesie sie wtedy reka i czlowiek nie belkota trzy po trzy na wernisazu.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:W ulotce do mojego leku jest napisane czarno na bialym, ze jest to lek na schizofrenie.
Jest to popularny skrót myślowy, ale błędny - tzw. schizofrenia jest uważana za grupę chorób i tylko na wycinek z nich działają korzystnie neuroleptyki (w tym zakresie o którym pisałem wyżej). Poza tym w ulotkach zdarzało mi się czytać, że neuroleptyki na objawy negatywne są "mniej skuteczne", tymczasem mogą być całkowicie nieskuteczne, a nawet objawy negatywne nasilać czy wręcz je powodować. Z tego przykładu widać, że treść ulotki sobie, a życie sobie...
U mnie nie spowodowaly nic z wymienionych przez Ciebie rzeczy, a biore leki od ponad 10 lat!
A kiedyś gdzieś pisałeś, że mialeś hiperprolaktynemię przecież!!!
Predzej bym przestrzegl kolege powyzej przed odstawianiem lekow na wlasna reke, no chyba, ze zalezy mu koniecznie na pobycie w szpitalu
Od odstawienia leków do pobytu w szpitalu droga daleka! Najpierw by musiało nastąpić pogorszenie, a przecież ono nie pojawia się nagle, ale stopniowo. Do wyłapania ewentualnego pogorszenia może służyć prowadzenie codziennych notatek (pamiętnika) i wtedy pojawia się czas na ponowne zażywanie leków neuroleptycznych. Jednak... warto spróbować żyć bez leków! Na tym forum udało się to chociażby Zbyszkowi i JudasHonor, chyba też maajutce.
kruczy
zaufany użytkownik

05.09.2016- poniedziałek
Samopoczucie- dobre, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- wysoka, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- brak; przed zaśnięciem- rzadkie pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- jeden; wybudzenie- o 2.00, głos, brak lęku; ilość godzin snu- 8h 30min; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- brak.
Adnotacje: senność(odbyłem 2 drzemki w południe i było ok)- przyczyną chyba jednak zbyt wczesna aktywność(tj. od 7.00), jutro wstanę o 10.00 i zobaczę czy ten stan będzie się utrzymywał. Przy wybudzeniu usłyszałem jeden głos który powiedział- "Masz/Dostaniesz od nas prezent.". Po miesiącu zamierzam wspomóc terapie zakupując sobie jakiś suplement multiwitaminowy typu Vitaral, Pan Łukasz Lubicki( twierdzi, że bez tego przy współczesnej przetworzonej żywności ani rusz z terapią.
kruczy
zaufany użytkownik

06.09.2016- wtorek
Samopoczucie- dobre, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- brak, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- brak; przed zaśnięciem- sporadzyczne pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- jeden; wybudzenie- brak; ilość godzin snu- 10h; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- brak.
Adnotacje: wyspałem się i senność znikła. Intensywność głosów w nocy nieco zmalała. Nie wybudziłem się za to miałem intensywny sen.
kruczy
zaufany użytkownik

07.09.2016- środa
Samopoczucie- dobre, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- brak, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- brak; przed zaśnięciem- sporadyczne pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- jeden; wybudzenie- ok. 2.00-3.00, nieliczne głosy, brak lęku; ilość godzin snu- 10h; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- brak.
Adnotacje: Wynika z tego, że senność nie była wywoływana mieszanką, jak początkowo podejrzewałem. W ciągu dnia miałem odczucia ukłuć w okolicach czubka głowy i spodu stóp. Pojawiło się kolejne wybudzenie(3/4 noce), nie wiem co jest tego przyczyną.
kruczy
zaufany użytkownik

08.09.2016- czwartek
Samopoczucie- dobre, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- brak, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- brak; przed zaśnięciem- sporadyczne pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- dwa; wybudzenie- ok. 2.00, nieliczne głosy; ilość godzin snu- 10h; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- brak.
Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

Post autor: PIĘKNO ZDROWIA »

Powodzenia :D :D :D
kruczy
zaufany użytkownik

Mniszek pisze:Powodzenia :D :D :D
Dzięki, przyda się. Zwłaszcza że ostatnio mam coraz więcej okazji na tzw. wyskok alkoholowy :D
Póki co trzymam się :angelic-cyan:
Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

Alkohol jest dobry ale tylko w małych ilościach, wiec jeżeli już musisz to pij mądrze.... Daj znać jak znajdziesz jakiś dobry sposób dla Zdrowia.
Pozdro :D :D :D
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

hvp2 pisze:A kiedyś gdzieś pisałeś, że mialeś hiperprolaktynemię przecież!!!
Tak mi sie wydawalo w pewnym momencie, ale czas pokazal, ze byl to kolejny schiz - jakos teraz nie powoduja, a zazywam ten sam Solian i do tego w znacznie wyzszej dawce.

hvp2 pisze:Od odstawienia leków do pobytu w szpitalu droga daleka! Najpierw by musiało nastąpić pogorszenie, a przecież ono nie pojawia się nagle, ale stopniowo. Do wyłapania ewentualnego pogorszenia może służyć prowadzenie codziennych notatek (pamiętnika) i wtedy pojawia się czas na ponowne zażywanie leków neuroleptycznych. Jednak... warto spróbować żyć bez leków! Na tym forum udało się to chociażby Zbyszkowi i JudasHonor, chyba też maajutce.
Udalo sie tez Cezaremu, ale wyjatki jedynie potwierdzaja regule.
Niestety, bardzo krotka bywa ta droga, nie raz wystarczy tydzien nawet by posypalo sie wiele istotnych spraw zyciowych, albo by czlowiek zdazyl nawyprawiac bzdur ktore pozniej ciezko, a czasem w ogole sie nie da odkrecic.
Mysle, ze to co piszesz moze byc niezwykle szkodliwe, a notatki nic choremu nie pomoga. Gdy czlowiek zatraca kontakt z rzeczywistoscia, jest takze bezkrytyczny wobes slowa przez siebie pisanego. Zazwyczaj jak sie juz jedzie, to po calosci i zatrzymac sie jest bardzo ciezko.
kruczy
zaufany użytkownik

09.09.2016- piątek
Samopoczucie- średnie, Pobudzenie- brak, Poziom agresji- niski, Rozmowność- normalna, Poziom skupienia- przeciętny, Pamięć- normalna, Apetyt- normalny, Senność- brak, Objawy wytwórcze: w ciągu dnia- brak; przed zaśnięciem- sporadyczne pojedyncze głosy, standardowy cichy jednostajny pisk w głowie. Jakość snu: głębokość- normalna; ilość snów- jeden; wybudzenie- 4.30; ilość godzin snu- 8h; pobudka- wyspany. Inne obserwacje- lekki niesmak odczuwany w ciągu dnia.
Adnotacje: Gorsze samopoczucie wywołane być może przez rozpoczęcie procesu odtruwania organizmu, dyskomfort z tym związany.
Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

SUPER, DZIĘKI. To dobry pomysł z tymi testami, fajnie jakby się inni dołączyli i opracowali własne testy sposobów z http://schizofrenie.pl/ a może czegoś lepszego. Gratuluje pomysłu, dziękuję i Miłego dnia :D :D :D
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja chyba spróbuję za jakiś czas zmniejszyć leki albo odstawić całkowicie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „metody alternatywne”