Czy w paranoidalnej mogą przeważać negatywy
Moderator: moderatorzy
Czy w paranoidalnej mogą przeważać negatywy
Czy w paranoidalnej schizofrenii może być przewaga objawów negatywnych? Bo mi się wydawało, że skoro to paranoidalna schizofrenia, czyli urojeniowa inaczej, to z definicji tego zaburzenia która jest na przykład w Internecie wynika co innego cytuję: "to rodzaj schizofrenii w której PRZEWAŻAJĄ OBJAWY POZYTYWNE".
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Czy w paranoidalnej mogą przeważać negatywy
W paranoidalnej wierzaj mi moze byc wszystko. Dlatego tez jest nazywana zaspol paranoidalny, wystepuje cale szerokie spektrum objawow.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Możesz mieć negatywy i wszystko. Ludzka wyobraźnia nie zna nawet ogromu cierpienia zsyłanego nam co dzień.
Spróbuj antydepresant.
Spróbuj antydepresant.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Wiem że negatywy mogą występować w każdej postaci tej choroby, paranoidalnej też rzecz jasna, w Internecie jednak pisze że w zależności od DOMINUJĄCYCH, PRZEWAŻAJĄCYCH objawów diagnozuje się daną postać, no i tu jest dziwne, bo wszędzie pisze że w paranoidalnej DOMINUJĄ TE POZYTYWNE.
- seebek
- zaufany użytkownik
Mi po schizofrenii paranoidalnej i po jej ustabilizowaniu zostały objawy negatywne, ale częściowo rozwiązuje problem dodanie do leczenia małych dawek amisulprydu 100 - 200 mg.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ja tego nie rozumiem.
- seebek
- zaufany użytkownik
Mi lekarz zmienił diagnozę na schizofrenię rezydualną F20.5 , gdzie występują objawy "resztkowe" czyli w której przeważają objawy negatywne.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Niezły jesteś seebek.
Ja też się tak czuję, a mam zdiagnozowane borderline. 

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Wiem że negatywy mogą występować w każdej postaci tej choroby, paranoidalnej też rzecz jasna, w Internecie jednak pisze że w zależności od DOMINUJĄCYCH, PRZEWAŻAJĄCYCH objawów diagnozuje się daną postać, no i tu jest dziwne, bo wszędzie pisze że w paranoidalnej DOMINUJĄ TE POZYTYWNE. Ja tego nie rozumiem.
- seebek
- zaufany użytkownik
W psychozie paranoidalnej oczywiście przeważają pozytywy ale w fazie ostrej psychozy, po jakimś miesiącu leczenia zazwyczaj pojawia się depresja popsychotyczna i negatywy ale nie u każdego one wystąpią oczywiście.
Ja mam rozpoznanie schizofrenii paranoidalnej i u mnie właśnie zdecydowanie dominują objawy negatywne. Objawów urojeniowych miałem w sumie nie więcej niż kilkanaście dni w ciągu całego życia, a objawy negatywne (zwłaszcza apatia i anhedonia) ciągną się u mnie długimi miesiącami i całymi latami.
nic
Ostatnio zmieniony czw lip 07, 2016 6:20 pm przez maajutka, łącznie zmieniany 1 raz.
Może masz rację! Tym bardziej że nie Ty jedna tak piszesz.maajutka pisze:Objawy negatywne Masz od lekow,ja od kiedy drastycznie zmniejszylam dawke moje negatywy rownie drastycznie zmalaly
Być może niebawem będę miał okazję przetestować na sobie, jak mi się będzie żyło bez leków.
Tylko wtedy będę musiał trzymać się z daleka od psychiatrów.
(żeby mi nie zarzucili "braku wglądu" oraz "braku współpracy")
Objawy negatywne występują w schizofrenii rezydualnej częściej.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Tyle że większe dawki neuroleptyków potrafią je dramatycznie nasilić!Ralf pisze:Objawy negatywne występują w schizofrenii rezydualnej częściej.
Otóż to. Na tym forum ludzie piszą też o tym. Po odstawieniu lub radykalnymhvp2 pisze: Tyle że większe dawki neuroleptyków potrafią je dramatycznie nasilić!
zmniejszeniu neuroleptyków co brano za objawy negatywne, jak ręką odjął zniknęły. Zonk.
nic
Ostatnio zmieniony czw lip 07, 2016 6:19 pm przez maajutka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja również. Jak Domi brała duże dawki leków, miała takie jazdy, normalnie szok , nie poznawałam jej.maajutka pisze:zgadzam sie z hvp2 i wspaniale
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
Przecież "negatywy" to nie jazdy. To absolutny brak jazd! To brak wszystkiego poza spaniem oraz apatią i "zombizmem" na jawie.Grażka73 pisze:Jak Domi brała duże dawki leków, miała takie jazdy, normalnie szok , nie poznawałam jej.
Miała jedno i drugie, czyli pozytywy i negatywy po lekach, zależy co jej podawali.hvp2 pisze:Przecież "negatywy" to nie jazdy. To absolutny brak jazd! To brak wszystkiego poza spaniem oraz apatią i "zombizmem" na jawie.Grażka73 pisze:Jak Domi brała duże dawki leków, miała takie jazdy, normalnie szok , nie poznawałam jej.
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.