DEPAKINE lepszy od Zolafrenu?

Moderator: moderatorzy

ika
bywalec

DEPAKINE lepszy od Zolafrenu?

Post autor: ika »

Maz wrocil ze szpitala z przepisanym DEPAKINE CHRONO-czy ktos zna ten let?Poprzednio bral zolafren.Oprocz tego nowego ma Clopixol Depot co 2tyg.
Ostatnio zmieniony pt mar 09, 2007 12:02 pm przez ika, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesli kazdy z nas zbuduje brzeg z milosci swej...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Witaj Ika, w niektórych działach mogą pisać tylko zaufani użytkownicy. Po kilkunastu postach Ty także możesz nim zostać. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dziale "o tym forum". Na razie pisz proszę w dziale ogólnym, do którego przesuwam także ten wątek.
Dział do niezarejestrowanych to tylko możliwość dla kogoś, kto na prawdę obawia się rejestracji, a potrzebuje napisać.
W sprawie dalszej dyskusji praw dostępu odsyłam do "o tym forum".
1albert1
zaufany użytkownik

Post autor: 1albert1 »

Depakina to lek przeciwpadaczkowy i dają go na stabilizacje nastoju tkzn. żeby nie było mani ani depresji .
Clopixol to chyba przeciwpsychotyczny po to żeby nie miał omamów itp cud które podczas choroby sie zdarzają.
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Post autor: misiek25 »

Clopixol depot ja brałem co dwa tygodznie w zastrzyku i po 6 miesięcznej kuracji stwierdziłęm ,że już ten szajs nie weznę.Jak miałęm natrętne myśli przed braniem leku tak i mam do tej pory i wtrakcie brania tez miałem.A jakie ma fajne działania uboczne można by było ksiażke o nim napisać.
No,ale ja to mówie o sobie mi nic nie pomógł ,a słyszałem od innych osób ,że to świetny lek i ma mało skódków ubocznych i tam takie ,że przechodzą po jakimś czasie.i nietrzeba łykać teabletek tylko dostaje się co jakiś czas w zastrzyku i itd.Pozdrawiam
skorpion :0)
Barbara34
zarejestrowany użytkownik

depakine chrono

Post autor: Barbara34 »

Cześć ika. Depakine chrono to b. dobry lek. Biorę go już 2 lata, ale u mnie jest to doodatek do zolafrenu. Te 2 leki u mnie bardzo dobrze funkcjonują. Depakine ma jak już ktoś napisał działanie anty padaczkowe. Nie jestem chora na padaczkę. Poza tym wzmacnia ona działanie innych leków. U mnie skutkiem ubocznym są napady wejrzeniowe (gałki oczne lecą mi do góry i głowa też podnosi mi się do góry). Biorę na to akineton lek korygujący i po 30,45 min mi przechodzi, ale przez ten czas jestem wyłąćzona z życia. Depakine też stopniowo koryguje te napady. O clopixolu niestety nic nie wiem nigdy go nie brałam :)
Bajka34
Awatar użytkownika
metales
bywalec
Lokalizacja: Ul. Kazimierza Wielkiego, piętro III, jak widac na fotce czubek drzewa szpilkowego
Kontakt:

Post autor: metales »

Właściwie trudno o jednolitą radę, bywają różnorodne kompozycje leków, różnorodne objawy choroby i indywidualne reakcje organizmów - bardzo często jednym lek zdecydowanie "służy jakby do niczego", u innych zaś działa rewelacyjnie. Nie można zniechęcać się po przeczytaniu ulotki, jednakże jeśli doznania męża zdawałyby się niezupełnie fajne, nieomieszkać powiedzieć o tym lekarzowi przy najbliższej wizycie.
tu i tam czasem mam ochotę dorzucic swoje trzy grosze
metales
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Z tego co wiem depakine działa stabilizująco na nastrój. To jej główne zadania. Oznacza wyciszanie nadmiernych emocji zarówno euforii jak i smutku.
ika
bywalec

Post autor: ika »

Wiktoria pisze:A ja jeszcze wiem że oprócz tego co podał Zbyszek po dep
akinie rośnie pupa i to w szybkim tempie.
I znow okazuje sie,ze na kazdego wplywa inaczej.Maz jest bardzo szczuply,wiec przydaloby mu sie kilka kg.,a nie tyje ani po tym,ani po dosc sporych dawkacz Clopiksolu.Zgadzam sie Wiktorio z Toba-to niesprawiedliwe!!!
Jesli kazdy z nas zbuduje brzeg z milosci swej...
Anetar
zarejestrowany użytkownik

Re: DEPAKINE lepszy od Zolafrenu?

Post autor: Anetar »

Depakine chrono 300- mój synek ma 5 lat i bierze ten lek dwa razy dziennie po jednej tabletce. Nie ma padaczki. Jest dosć ruchliwy, nadpobudzony, ma opózniony rozwój mowy. Jego rozwój jest nieharmonijny. W jednych rzeczach jest opózniony w stosunku do rówiesników a w innych i ich przegania.Na poczatku spał po tych tabletkach bardzo mocno, zaglądałam do niego czy wogóle żyje. Jednak po kilkunastu tabletkach znowu zaczał w nocy sie budzić i kopać- czyli organizm sie przyzwyczaił to tych leków. Byłam u dwóch neurologów. Mam dwie opinie. Dobra i zła wystawiona na podstawie eeg mózgu w czasie snu. EEG wykazało jakies zmiany w trakcie snu, ale pierwszy neurolog (z Leszna-cieszący sie dobra opinią) stwierdził ze takie zmiany maja prawo u niego wystąpić w tym wieku. Drugi neurolog( z Wrocławia-majacy 3 specjalizacje neurlog dziecięcy, pediatra dzieciecy oraz psychiatra dziecięcy, pracujący z dziecmi niepelnosprawnymi oraz chorymi umysłowo) powiedział że zapis jest zły i przepisał mu Depakine chrono 300. Podaj leki dziecku ale nie wiem czy dobrze robie. Jade więc w tym przypadku do neurologa do Poznania.Do tej pory nie podawalm dziecku żadnych lekow na ten niedorozwój mowy( a o to głownie chodzi w jego chorobie), dlatego mówi on tak jak mówi. Ma 5 lat a mowi jakby miał 3.Ma terapie u logopedy oraz pedagoga. Ale efekty są średnie. Jesli mówi on powoli, nie jest zdenerwowany to bardzo dobrze mozna sie z nim dogadać. Ale jesli jest zdenerwoany to włacza swój jezyk "chinski". Po 8.05.07 przedstawie opienie od neurologa 3. Musze mieć pewność ze dobrze robię podajac dziecku depakine chrono 300. Pozdrawiam
silna
zaufany użytkownik

Post autor: silna »

jak ja bylam malutka to tez ponac zle mowilam nie tak jak inne dzieci:|
tez chodzilam po logopedach ale nigdy nie do lekarzy psychiatrow czy neurologow. teraz mowa mi przeszla zupelnie wiec mowie najzwyczajniej na swiecie:]
jedno co mi dolega i nikt nie wie dlaczego to ciegle bole glowy, mialam eeg robione i nic, rezonans i nic, przeswietlenia i nic:|:|:|
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”