Omamy wzrokowe po zamknięciu oczu

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Gegcio
zarejestrowany użytkownik

Omamy wzrokowe po zamknięciu oczu

Post autor: Gegcio »

Dziwna sprawa.
Nie jest dla mnie ten stan nowością, aczkolwiek za każdym razem bardzo męczy. Co zaś takiego? Już piszę.

Miewacie takie coś, że leżąc, czasem i siedząc (pod kątem snu różnie - ale najczęściej po wybudzeniu całkowitym, często gdy chcę się położyć na chwilę czy posiedzieć w fotelu nie odczuwając senności) gdy zamknięcie oczy to zaczyna wam się przewijać w przyśpieszonym tempie seria wielu bardzo realistycznych sekundowych scen, czasem krótszych, nie powiązanych ze sobą? Towarzyszy temu silne napięcie wewnątrz głowy - bliżej oczu, ale takie wiele bardziej psychiczne niźli fizyczne. Pokaz slajdów, króciutkich animacji (w formie filmu, nie kreskówki - jakieś sceny realistyczne) w przyśpieszonym tempie. Kolorowe, pełne światła, jak trzeba to mroczne. Wszystko mija po otwarciu oczu, a zaczyna zaraz po ich zamknięciu. Potrafi to czasem kawałek dnia podręczyć. Parę razy w tygodniu uświadczam czegoś takiego, łe. Dziwactwo :P

Będą to hipnagogi? Wiem ze przed zaśnięciem można ich dostać, trudno mi tylko powiedzieć czy również normalnie w ciągu dnia jak pisałem, o takiej sile. Jeśli macie coś podobnego piszcie, z jednej strony to szalenie ciekawe doświadczenie widzieć bez udziału oczu.
Newt
zaufany użytkownik

Re: Omamy wzrokowe po zamknięciu oczu

Post autor: Newt »

Gegcio pisze:zaczyna wam się przewijać w przyśpieszonym tempie seria wielu bardzo realistycznych sekundowych scen, czasem krótszych, nie powiązanych ze sobą? (...)Pokaz slajdów, króciutkich animacji (w formie filmu, nie kreskówki - jakieś sceny realistyczne) w przyśpieszonym tempie. Kolorowe, pełne światła, jak trzeba to mroczne.
Ja takie mam przy otwartych oczach w ciągu dnia, na ulicy. Jeśli masz przy zamkniętych, to chyba nie tak źle?
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Gegcio
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Gegcio »

Jasne że nie (spotkałem takie coś - nie jest fajne odróżnianie fałszu od prawdy wtedy), to są jazdy dla zamkniętych oczu zarezerwowane u mnie - otwarte mają swoje wesołe miasteczko. Gorzej jest jednak z tym że oglądane rzeczy są często przesadnie realne, takie soczyste, jakbyś przełączał automatycznie wzrok w inny groteskowy świat :?
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Tak, czasami rowniez doswiadczalam hipnagogow wizualnych - tylko przy zasypianiu i zamknietych oczach, nie ma w tym nic anormalnego.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”