Czy nakotyki mają wpływ na psychozę

Tu zajmujemy się środkami odurzającymi tylko o ile jest to związane ze schizofrenią.

Moderator: moderatorzy

Czy przed zachorowaniem stosowałeś lub podano Ci narkotyki/dopalacze?

Tak
17
74%
Nie
6
26%

Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Czy nakotyki mają wpływ na psychozę

Post autor: mei »

Próba ustalenia czy osoby doznające psychozy miały do czynienia z narkotykami, dopalaczami czy może nawet substancjami dostępnymi legalnie, ale stosowanymi w innym celu niż ten w ulotce. Nie chcę absolutnie nikogo piętnować, oceniać czy obrażać. Tym bardziej, że czasem są sytuacje, że narkotyk podano bez czyjejś woli czy wiedzy. Pytanie zrodziło mi się w głowie kiedy przeczytałam artykułu z podpisem "Tak się zaczyna schizofrenia", był w nim opis młodego człowieka, który regularnie korzystał z haszyszu. Trochę się z tym nie zgadzam.
Wszelkie uwagi do ankiety mile widziane.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: Czy nakotyki mają wpływ na psychozę

Post autor: Wspaniale »

Nie brałem nic przed, a potem długo nic i na koniec spróbowałem drobnicy. Wszystko jeszcze przede mną. Oby tylko życie się nie skończyło zanim porządnie spróbuję tego i owego.
Awatar użytkownika
Petrus2
zaufany użytkownik

Post autor: Petrus2 »

Ja nawet nie paliłem tytoniu przed zachorowaniem a co dopiero mówić o narkotykach. Może to jakiś gen albo wirus alboco ;)
Niemniej przychylam się do opinii, że przy pewnych predyspozycjach, narkotyki mogą przyspieszyć/nasilić objawy choroby.
Oczywiście to tylko moje własne przemyślenia.
76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Schizofrenia może nie, ale po środkach odurzających może zacząć się po prostu zwykły obłęd, czyli utrata rozumu . :mrgreen:
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ja przed psychozą zażywałam amfetaminę i marihuanę. Plus okazjonalnie jakieś środki roślinne: (chyba) bieluń i wilczą jagodę.

Moim zdaniem miało to wpływ na problemy z psychiką. Być może przyśpieszyło psychozę, a być może zaostrzyło jej objawy.

Po pierwszej psychozie nic już nie brałam z substancji psychoaktywnych, ale psychozy powracały.

Może została uszkodzona biochemia mózgu? Nie wiem i nigdy się nie dowiem. Wiem jednak, że substancje psychoaktywne mogą prowadzić do zaburzeń psychicznych. Miałam wielu znajomych zażywających różne środki, nadużywających alkoholu. Każdy z nich miał większe lub mniejsze problemy z psychiką.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

moi pisze:Ja przed psychozą zażywałam amfetaminę i marihuanę. Plus okazjonalnie jakieś środki roślinne: (chyba) bieluń i wilczą jagodę.
Nigdy bym cię o to nie podejrzewał. Bardzo się zmieniłaś od tamtego czasu,
czy się tylko tak dobrze kamuflujesz? :dance:
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

W jakim sensie "się kamufluję"?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Z forum znam ciebie jako osobę sztywną, taką, z którą nie da się pośmiać choćby z powodów twojej politycznej poprawności. A tu miłe zaskoczenie, że kiedyś chyba taka nie byłaś. Ludzie się zmieniają albo kamuflują. Ty pewnie się po prostu zmieniłaś.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Po prostu nie lubię, gdy ktoś jedzie po kimś innym tylko dlatego, że jest odmiennej płci, rasy, wyznania. To rodzi mój sprzeciw.
Myślę, że nie jestem sztywną osobą. Raczej dość tolerancyjną.
No, ale TY możesz oczywiście postrzegać mnie inaczej :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Czytałem, że naukowcy znaleźli związek między schizofrenią a marihuaną. Otóż, niekoniecznie ma ona powodować chorobę, ale lubią oni tę roślinę zażywać.

Na przełomie podstawówki i liceum sporo paliłem. LSD troszkę, to miał być kiedyś lek na schizofrenię właśnie, ale ten chemik się pomylił...
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Czytałam prace Stanislava Grofa, w których zachwalał leczenie psychoz i schizofrenii LSD.
Ja mam co do tego duże obiekcje.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/124887/p ... choterapii

Można znaleźć na chomiku, choć polecam tradycyjną formę zakupienia książki ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Też uważam, że nie bardzo jest to środek medyczny, czy w ogóle inny potrzebny do życia.

Ram Dass to taki guru, od LSD, który zszedł na dobrą drogę pokoju i miłości. ;)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

No tak, Moi, ale to znowu "otwieranie drzwi"... Ja w to nie wierzę. :)

pozdrawiam
k.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Eksperymentowałem kiedyś trochę i narkotyki zdecydowanie mają wpływ na psychozę, zazwyczaj negatywny. Ale ciekawi mnie badanie wpływu psychodelików na zaburzenia psychiczne, szczególnie DMT. To niesamowicie tajemnicza substancja, opisy różnych przeżyć po jej zażyciu są naprawdę interesujące i zbieżne w wielu punktach.
cezary123
zaufany użytkownik

Szczególnie pewnie w zimnym ocknięciu się w rynsztoku.
Zbieżne i bardzo interesujące przeżycia mają wszyscy ludzie codziennie w snach. Tylko, że nikt jeszcze nie złapał tych cudów i nie wyniósł na jawę.
Snami nikt się nie najadł.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

DMT zdecydowanie nie jest rekreacyjną substancją, zresztą większość psychodelików nie jest zażywana przez idiotów chcących się naćpać. Wiele z nich jest używanych np. w leczeniu uzależnień (przede wszystkim Ibogaina) i zaburzeń osobowości. Oczywiście nie w Polsce, bo u nas wszystkie środki psychoaktywne wrzuca się do jednego worka zwanego narkotykami.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Nie mam doświadczeń z narkotykami, jednak przy pierwszym pobycie w szpitalu robili mi badania na ich obecność
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Wszelkie używki legalne jak i nielegalne mają ogromny wpływ na nasz organizm, który jest cudownym stworzeniem, ale jest też bardzo wrażliwy. Przez sporo czasu miałem problem z narkotykami w tym alkohol, byłem zniewolony przez marihuanę i twierdzenia, że niby nie uzależnia można wsadzić między bajki. Wszystkie substancję psychoaktywne wywierają ogromny wpływ na osobowość człowieka, pozostawiają ślad w psychice i moim zdaniem są dla nas bardzo niebezpieczne.

Nie ma co się zachwycać DMT i jego osiągnięciami, bo wystarczy prześledzić historię niemieckich naukowców, czyli operacji spinacz i owocu ich działań z ramienia CIA, czyli projektu MK-Ultra i Projectu Monarch. Naukowcy przeprowadzali eksperymenty na żołnierzach amerykańskich, a nawet dzieciach używając w swoich technikach psychodelików LSD, PSP, deprywacji sensorycznej, stroboskopu, fal akustycznych, elektromagnetycznych czy elektrowstrząsów, aż w końcu udało im się osiągnąć cel. Dziś jest to na innym poziomie zapewne doskonalą swoje techniki i moim zdaniem bezpieczniej dla człowieka jak nie ingeruję w swoją psychikę za pomocą wszelkich substancji psychoaktywnych, tylko kształtuje i zmienia ją naturalną "wędrówką".
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Myślę ze ma wpływ ja po roku czasu po psychozie miesiąc nie brałem leków spróbowałem amfę i o mało co psychoza mi nie wróciła dobrze ze miałem leki w domu po godzinie leki zaczęły działać i jakoś to powstrzymałem przed rozwinięciem się choroby więc jak się choruje to odradzam brać jakieś używki
Śmierć Wrogom Ojczyzny
cezary123
zaufany użytkownik

Bardo pisze:Oczywiście nie w Polsce, bo u nas wszystkie środki psychoaktywne wrzuca się do jednego worka zwanego narkotykami.
LSD nie jest narkotykiem, bo nie uzależnia, ale ma niszczycielską moc większą niż uzależniacze.
Amfetamina z kolei niby pobudzała organizm, dawano ją pilotom wojskowym, ale potem okazało się, co tak naprawdę wyprawia w organizmie i co oznacza uzależnienie.
Jak bez sztucznych trucizn nasz mózg zdrowym wysiłkiem nie doprowadzimy do ładu to i żadne środki chemiczne cudów nie zdziałają.
Ktoś może czuć siódme niebo, tajemnicę objawioną bytu, prześcignąć wszystkich śmiertelników w doskonałości a na zadane mu nagle w chwili tej szczęśliwości pytanie: ile to jest 84 -16, baranieje i dostaje zastoju na pół godziny w swojej nadświadomości. Wszystko z zewnątrz wygląda.... Niestety cudów nie ma.

Polecam film "Substancja. LSD Alberta Hofmanna"
ODPOWIEDZ

Wróć do „narkotyki”