czego mogą to być objawy

Moderator: moderatorzy

Crusader39
zaufany użytkownik

czego mogą to być objawy

Post autor: Crusader39 »

Moja córka ma prawie 9 lat i brakuje jej mamy która przebywa w szpitalu psychiatrycznym od 2 miesięcy córka ma myśli wulgarne i o zabiciu kogoś często się powtarza czy słowo na k lub p jest brzydkie i czy może powiedzieć dobrze się uczy i nie ma jakiś typowych problemów z pamięcią dobrze śpi tylko od jakiegoś czasu boli ją brzuszek.Co do brzydkich słów to czasami mówi że widzi je w głowie w formie obrazów a raz w formie myśli które musi wyrazić.Nie wiem czy to jakaś nerwica czy depresja byliśmy już na pierwszej wizycie u psychoterapeuty lecz na diagnozę za wcześnie strasznie mnie to zżera od środka dość że żona choruje to teraz dziecko nie wiem co mam robić i co to może być za choroba?
Karina91
zarejestrowany użytkownik

Re: czego mogą to być objawy

Post autor: Karina91 »

Nie chce Cię przestraszyć... ale moja choroba właśnie tak się zaczynała. Też miałam około 9 lat i też zaczęło sie od brzydkich wyrazów i zabicia kogoś . Dostałam rozpoznanie w kierunku schizofrenii. Epizod psychotyczny trwał cały sierpień - dostałam haloperidol i we wrześniu normalnie poszłam do szkoły. Twoja córka może mieć początki schizofrenii - błagam , nie doprowadzaj jej do rozwinięcia się pełnego epizodu psychotycznego bo może z tego nie wyjść. Stres wywołany rozłąką z matką i całą tą sytuacją że żona jest w szpitalu mógł być bodźcem do tego że zaczęła sie u niej rozwijać choroba . Już sam fakt że jej matka przebywa w szpitalu (nie wiem na co jest chora twoja żona ale przypuszczam że psychicznie skoro jest w szpitalu psychiatrycznym) obciąża twoją córkę genetycznie. Naprawdę nie chcę cie straszyć ale miałam identyczne objawy gdy miałam 9 lat i rozpoznanie w kierunku schizofrenii . Idź jak najszybciej z córką do psychologa on orzeknie czy powinniście isc do psychiatry czy nie.
Crusader39
zaufany użytkownik

Karina byliśmy u psychologa na razie z tej rozmowy nic nie wynikło ale pani psycholog ma dwie teorie na ten temat mówi że to nie jest poważne,lecz jeszcze nie wie ponieważ musi zrobić jeszcze jedną sesję i postawi jakąś diagnozę.Karina jak ewentualnie możemy zapobieć temu żeby choroba nie dotknęła córki(żona choruje na schizofrenie paranoidalną)?Staram się wspierać córkę ma obniżoną samoocenę mówi że jest głupia mówi o zabiciu,ale w żartach trochę jej zachowanie się zmieniło jest bardziej otwarta i odważna to plusy z minusów nie słucha się chce chodzić własnymi ścieżkami,przyznaje się do tego że ma złe myśli i mówi o nich.Karina jak u ciebie to przebiegało może trochę więcej szczegółów żebym mógł porównać bo bardziej z diagnozą bliżej tu depresji tak mi się wydaje.
Karina91

No właśnie tak się u mnie zaczynało że miałam takie myśli o zabiciu kogoś np . nagle w głowie pojawiła mi sie myśl : zabić kogoś lub chcę żeby ktoś umarł. Następnie paraliżował mnie strach . Boże dlaczego to pomyślałam ? Przecież tego nie chcę ? O boże a jak pomyślę : niech ktoś umrze i ta osoba umrze naprawdę czy to będzie przeze mnie ? Paraliżował mnie strach ! Albo o zabiciu kogoś jak sie pojawiała myśl to od razu boże dlaczego chcę to zrobić ? Czy jestem zła ? Czy jestem potworem ? Musisz zapytać córki co czuje gdy ta myśl pojawia się ? Czy czuje strach ? ZAPYTAJ O UCZUCIA . Ja się bałam tych myśli ! I zapytaj czy ta myśl POJAWIA SIĘ ZNIENACKA ?
2. Brzydkie wyrazy , też miałam tak jak ona że myślałam ciągle o przekleństwach i miałam przymus ich wypowiadania , tez pojawiały mi sie w głowie jako obrazy i czułam sie z tego powodu winna . Nie chciałam o nich myśleć a miałam przymus ZAPYTAJ CÓRKI CZY TEZ ODCZUWA TAKI PRZYMUS I CZY CZUJE SIE WINNA MAJĄC TE MYŚLI . Najgorzej dla mnie było w kościele, przychodziły mi wtedy na myśl wszystkie przekleństwa świata i bałam sie że przez to grzeszę bo myślę o przeklenstwach w świętym miejscu . ZAPYTAJ CÓRKI W JAKICH SYTUACJACH POJAWIAJĄ SIE TE BRZYDKIE WYRAZY?
I słuchaj to nie musi byc schizo od razu moze to byc nerwica natręctw którą da sie łatwo opanować. Ja bym jednak nie czekała i udała sie do psychiatry, psycholog po 1 nie ma zbyt wielu kompetencji a po 2 nie wiesz czy nie są potrzebne leki. Przecież nie wiesz czy to sie rozwinie czy nie a lepiej zapobiegać niż leczyć.

PS: drukowanymi literami napisałam jakie pytania powinieneś zadać córce .
Próbuj o nią walczyć nim będzie za późno, mnie rodzice uratowali i przez 10 lat byłam w pałnej remisji (potem odstawiłam leki na własną ręke i wszystko wróciło).
Powodzenia
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Prawdopodobnie Twoje dziecko jest wychowywane z dala od BOGA JAHWE i stąd te problemy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

44 pisze:Prawdopodobnie Twoje dziecko jest wychowywane z dala od BOGA JAHWE i stąd te problemy.
Jasne. Weźcie przestańcie wciskać ludziom te bzdury.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Chyba daleko od kultury.

A może to zwykłe frustracje dziecka.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

mei pisze:
44 pisze:Prawdopodobnie Twoje dziecko jest wychowywane z dala od BOGA JAHWE i stąd te problemy.
Jasne. Weźcie przestańcie wciskać ludziom te bzdury.
Mei nie wierzysz, że przy Bogu, czy Chrystusie nie wypada przeklinać?
Crusader39
zaufany użytkownik

Karina córka ma podobne objawy do twoich gdy zadałem pytania to odpowiedziała że czuje smutek gdy to mówi i chce żeby te myśli odeszły psychiatra przepisał hydroxizinum, a w piątek idziemy do psychoterapeuty by mógł nam powiedzieć co to za choroba co robić bo u nas szukać ze świeczką dobrych psychiatrów dziecięcych.Karina a u ciebie jak ze snem było jak myślałaś o złych rzeczach?Bo córka bardzo dobrze zasypia bez problemów, z apetytem też nie ma.Jaki lek brałaś na swoją chorobę jak byłaś dzieckiem żeby dobrze funkcjonować przed nią jeszcze całe życie, a nie chciał bym jej stracić nie wiem dlaczego tak się dzieje że wszystko się psuje.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Crusader w Warszawie działa stowarzyszenie Aslan, może warto byłoby tam spróbować? http://www.aslan.org.pl/
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
przegłosowany
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: przegłosowany »

@Karina91

Odnoszę wrażenie, że Ty opisujesz nieradzenie sobie z agresją, wrogością. Objawy typowo nerwicowe-kompulsywne.
gówno w proszku na kijoszku
Karina91

przegłosowany pisze:@Karina91

Odnoszę wrażenie, że Ty opisujesz nieradzenie sobie z agresją, wrogością. Objawy typowo nerwicowe-kompulsywne.
Bo to są obsesyjno-kompulsywne objawy ale one poprzedziły moj pierwszy w zyciu epizod psychotyczny . Potem było już tylko gorzej. Ale każdy jest inny , u mnie zaczeło sie na nerwicy a że nikt tego u mnie nie leczył przeszło w epizod psychotyczny a u innych moze byc jeszcze inaczej że nerwica zostanie tylko nerwicą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „moje dziecko jest chore”