Czy możliwa jest regeneracja po psychozie?

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

DamRadę
bywalec

Czy możliwa jest regeneracja po psychozie?

Post autor: DamRadę »

Ponad półtora roku temu odstawiłem w ciągu miesiąca Klozapol, który zażywałem ponad rok w dawce 2x100 mg dziennie, co wywołało u mnie silną psychozę trwającą siedem miesięcy (w tym czasie dwukrotnie byłem hospitalizowany, ale nie zażywałem leków podawanych przez personel medyczny ). Po jej samoczynnym ustąpieniu (bez zastosowania leków) moja sprawność intelektualna zaczęła się obniżać, a w tej chwili mam problem z tym, żeby sensownie i konkretnie dłużej z kimś porozmawiać. Nie cierpię na schizofrenię, a 4 lata temu lekarz błędnie zdiagnozował zaburzenia w moim kojarzeniu jako będące symptomem tej straszliwej choroby. Pół roku później przepisał mi Venlectine, po którym nie mogłem spać i wielokrotnie próbowałem odebrać sobie życie, w konsekwencji zostałem poddany hospitalizacji, podczas której zaordynowano mi Klozapol. Zaburzeń w kojarzeniu nie mam już od 2 tygodni, prawdopodobnie, dzięki zastosowaniu suplementacji diety w postaci oleju rybiego, cynku i ekstraktu z Różeńca Górskiego. Niestety, stan `otępienia` występuje u mnie już od roku i mam wrażenie, że się nasila. Nie zażywam żadnych leków od początku maja. Czy ten stan można odwrócić? Czy istnieje metoda na zregenerowanie mózgu po psychozie?

Znalazłem propozycję metody leczenia mózgu po psychozie na jednej ze stron zagranicznego forum:
If you want to reverse psychosis induced brain damage you need to:

> Inhibit neuroinflammation
> Inhibit any excitotoxicity from glutamate
> Promote regeneration of GABA neurons & neurogenesis all in all
> Keep glial cells happy
> Resensitise the reward system
> Keep nutritional stores of vitamins consistently topped up from FOOD sources primarily

Coconut oil and fish oil are important. I will split this into things you will need to take religiously as if your life depends on it (it does) and things which are of added benefit.

Things you NEED
----------------
* Abstain from all wheat, processed sugars (HFCS, fruit juice, pure sugar in general), bread, milk - If you want actual recovery, this is non-negotiable. Treat all these foods as rat poison. They elicit the exact opposite of all the above defined factors in recovery. If upon looking at these foods you do not feel the same sensation as when you look at a pile of freshly steamed tramp's vodka vomit, then your recovery will take a bit longer or it may never happen at all. Once every week or month from one of the list is OK. Any more often is creating/reinforcing disease.

If you want to know why I say this do a simple experiment. Go to the supermarket and get all of the above foods and make a sickly meal out of it. Eat the whole thing. When you are finished crying in pain a few days later, you may continue, now knowing the truth of this advice. You might feel disappointed, because when you walk into a supermarket 90% of the "foods" will contain these things. Reality is that you should never have walked into the disease-market in the first place! The mere fact your feet are stepping foot in these places is a sign of the negative karma you carry on your shoulders, the same way a man entranced by lust finds his feet walking himself to the strip club.

* A hefty green smoothie composed of folate & other vitamin rich foods e.g. spinach, broccoli, wheatgrass, barleygrass, spirulina, chlorella. A spinach + broccoli smoothie a day is a good place to start from, simple, cheap, quick, easy
* Omega 3 oil... I found Cod Liver Oil is the best, even better than Krill oil or standard Omega 3 capsules
* Coconut oil - will keep the negative symptoms offline so you can think clearly while recovering; 10-20g/day is more than enough; add to your smoothie
* Choline, enough of it. Look into Lecithin!
* Vitamin D3 oil gels, Vitamin B3 as Niacin, B6 as P-5-P, Vitamin C, Zinc, Magnesium, B12 as methylcobalamin - All of these vitamins mediate the above, in conjunction with Folate. Get these vits in your system and you will be functioning, not merely recovering.

Things which will help
----------------------
* Noopept will regenerate neurons, I consider it as the main driving factor in my own recovery
* Piracetam, do not combine with Noopept unless you feel good doing so
* Green tea - will repair memory deficit
* L-tyrosine + L-tryptophan (rebuilds neurotransmitters, anti-anhedonic)
* ALCAR
* N-Acetyl-Cysteine (eradicates negative symptoms)
* Tulsi tea (neuroinflammation inhibitor)

The holy grail of recovery from psychosis? All of the above (or at least what is needed), plus Ayahuasca WITHOUT admixtures. Just pure B. Caapi or Syrian Rue on its own. Meditate on this substance and allow it to heal you and show you the negative habits which created your psychosis in the first place. Ayahuasca targets neurotoxic metabolites of Kynurenic acid which plays a significant part in creating negative symptoms of psychosis. The NMDA action of ayahuasca also completely balances the glutamate-dopamine imbalance. Better anti-psychotic than anything you will get on the market. A low dose is all it takes, 5-20g/day of caapi vine or 3g syrian rue every 2-3 days. Avoid mixing with Noopept.

It seems ayahuasca is directly anti-schizophrenic. There is no other herb or substance I have found which fits psychosis as a key to a door or glove to a hand, Iboga comes very close in its own ways however.

Really you must let go of your diseased thinking and habits. They are what create the psychosis, the nutrition is a direct result of holding these habits but the nutrition is the bullet that enters. Your diseased thinking/habits are the choice to pull the trigger. Diseased thinking makes a human being choose to eat steaming stinky shit in preference to sweet sensual strawberries and then the person will claim that they actually like the taste of shit :poop:.

I promise you, there is a kind of harshness to your life which 99% of the population does not have. It is self-imposed punishment for some kind of trauma. 99% of the population does not do this, they go very easy on themselves and consequently do not experience psychosis. Of course they might go too easy on themselves and act as assholes but that is irrelevant here. Point is, you are being overly tough on yourself. You have not given yourself permission to feel good. Give your Self permission to feel good and permission to relax.

The bare essentials:
* Green smoothie a day
* A little Caapi/Rue tea (microdose or macrodose, doesn't matter)
* Meditation in a green plant-filled space

The medical system's treatise on psychosis is mostly bullshit. I'm smoking pot like Cheech'n'Chong and dropping Sid like a mofo (relatively speaking anyway), drugs have very little to do with psychosis. It's nutritional in origin, and the nutritional deficit is psycho-spiritual in origin. These drugs merely amplify what is already present bringing latent schizophrenia to the forefront. The nutritional issues are what CAUSE the psychosis, the drugs acting as a catalyst.

Above all inhibit inflammation and promote neurogenesis. Inflammation is present as an experience of hot fog in the brain/body, a sensation of something having a vice-grip on your mind unwilling to let go. Eliminate all things that create this sensation until piece by peace you wake up with ever-increasing clarity and feeling of release. Day by day, release the fetters that chain your mind.

While spirituality points to all sorts of flavors of consciousness they seem to me to be temporary and you can get there whenever you like with meditation or drugs but you must "come down" so to speak. I don't think I'd be able to function if I was totally blissed out all the time, like how would I drive the car? haha

I can assure you it is very possible to function in daily Samadhi. But the foundation of virtuous habit you need will not be found in the schizophrenic mentality, nor in the overwhelming majority of persons' habits. Zen masters sit on mountains for a good reason! Why do you need the car, to drive to work. Why do you need the work, to earn money. Why do you need the money, to earn more sweet saltwater to quench your ravenous thirst for Maya.

Please consult these links for healing principles which may guide you towards a truly wholesome solution:

Kod: Zaznacz cały

http://main.qigong.com/default.asp?n1=5&n2=40
http://www.autismhelpforyou.com/New%20-%20Why%20This%20Website.htm
The latter is quite deep and rambly, I had to refer to it over and over again. After a year of reading I am starting to make sense of it... and perfect sense it makes!
Co o tym sądzicie? Czy macie jakieś sugestie dotyczące sposobu na leczenie takiego `otępienia`?
DamRadę
bywalec

Re: Czy możliwa jest regeneracja po psychozie?

Pomimo Twojego zdania, nie poddam się i będę szukał sposobu na wyzwolenia się z tego piekła, które nieopacznie na siebie sprowadziłem... Czy ktoś jeszcze mógłby `wypowiedzieć się` na ten temat? :)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Oczywiście że jest możliwość regeneracji mózgu po przebytej psychozie, a nawet kilku z nich oraz po kuracji wysokimi dawkami neuroleptyków, jakie są podawane w szpitalach.

Je biorę leki już bardzo długo... Powiedzmy kilkanaście lat... ;)
...a może i dłużej. Chwilami (miesiącami!) były to dawki wysokie.

Obecnie jestem sprawny intelektualnie w stopniu mnie osobiście zadowalającym! :D

Zawdzięczam to podjęciu pracy zawodowej, wielu rozmowom z różnymi ludźmi, mojej Dziewczynie, a także uprawianiu hobby, które to hobby mnie nadal cieszy. Hobby mnie cieszy, choć miałem lata przerwy w jego uprawianiu, kiedy to byłem całkiem załamany po pierwszej psychozie.

Trzeba chodzić do pracy, choćby z zaciśniętymi zębami i chwilami nawet płacząc po drodze i się nie poddawać! :)

-------
PS. Poza tym warto czytać coś sensownego - choćby "Modlitwę żaby" deMello czy "Czarnoksiężnika z Archipelagu" U.K.LeGuin. A jeśli to by odstręczało niestety, to czytać chociaż gazety i czasopisma.
DamRadę
bywalec

hvp2... Dziękuję! :)

Nie tylko wiedza i jej zastosowanie potrzebne są dla powrotu do zdrowia, ale i motywacja. :) Tak, ona przede wszystkim.
DamRadę
bywalec

Czy ktoś jeszcze mógłby wypowiedzieć się na ten temat? :)
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja otępiały się nie czuję zwłaszcza na tak małej dawce leku jaką teraz biorę ale mam pewne kłopoty z pamięcią. Ja ostatnio czytałem o różnych chorobach które mogą dawać objawy czy powodować choroby psychiczne jak np. borelioza. Założyłem temat na ten temat: viewtopic.php?f=11&t=19174 Ja się zastanawiałem czy nie mam boreliozy poza tym są jeszcze inne choroby które mogą powodować problemy psychiczne jak np. toksoplazmoza. Zakładając że te choroby lub inne mogą być w pewnych przypadkach przyczyną schizofrenii może warto się zastanowić czy nie ma się jakiejś choroby która oprócz typowych objawów schizofrenii może dawać też inne objawy jak otępienie w Twoim przypadku. Ja biorę też pod uwagę że moja schizofrenia to może być problem duchowy a nie fizyczny.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

pawel534 pisze: mam pewne kłopoty z pamięcią.
Ja też mam duże problemy z pamięcią. Ratuję się notesami i kalendarzami - papierowymi, ale także w kompie i komórce.
Ja ostatnio czytałem o różnych chorobach które mogą dawać objawy czy powodować choroby psychiczne jak np. borelioza. Założyłem temat na ten temat: viewtopic.php?f=11&t=19174 Ja się zastanawiałem czy nie mam boreliozy poza tym są jeszcze inne choroby które mogą powodować problemy psychiczne jak np. toksoplazmoza.
Ja też się podobnie parę razy zastanawiałem nad tym, ale przecież te choroby dają też objawy somatyczne, które w schizofrenii nie występują.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Borelioza może ponoć powodować kłopoty z pamięcią. Poza tym ja jeszcze z innego powodu podejrzewałem u siebie boreliozę. Nie wiem być może borelioza powodowałaby też wiele innych objawów oprócz psychozy ale jest coś takiego jak neuroborelioza czyli borelioza układu nerwowego poza tym natrafiłem na innym forum na ciekawy post kobiety która była w szpitalu psychiatrycznym i to lekarka psychiatra wysłała ją na testy na boreliozę i okazało się że ma boreliozę.

http://kleszcze.edu.pl/post6201.html?si ... 6975#p6201

Najgorsze jest to że ten podstawowy najtańszy test na boreliozę (Elisa) jest bardzo zawodny, wykrywa ponoć tylko ok. 30% przypadków choroby. Droższe testy są dokładniejsze ale nie wiem czy jest 100% test wykrywający chorobę. Ostatnio przeczytałem że borelioza rzadko lub w małym stopniu bytuje w krwi. Nie pamiętam jak to było ujęte w każdym bądź razie może być ciężko ponoć wykryć boreliozę na podstawie badań krwi. Borelioza ponoć może dać poważne objawy dopiero po kilku latach tzw. przewlekła borelioza więc mam taką tezę że być może część schizofreników ma boreliozę, jako pierwsze objawy pojawiły się objawy psychiczne a potem może pojawią się inne objawy typowe dla boreliozy a może niektórzy już mają inne objawy tylko nie podejrzewają u siebie boreliozy więc ich z tym nie łączą. Na jednym forum przeczytałem że pewna dziewczyna wyleczyła się z tego co pisała z boreliozy wysokimi dawkami witaminy C lewoskrętnej. Choć ja i tak uważam że moja schizofrenia to może być problem duchowy a nie psychiczny czy wynikający z jakiejś innej choroby a może jednocześnie jedno i drugie, nie wiem.
DamRadę
bywalec

Czy ktoś jeszcze mógłby coś zasugerować albo podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z problemami w myśleniu po przebytej psychozie?
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Pół roku temu miałem psychozę i po niej nastąpiło wygaszenie myśli. Cały umysł zamarł. Podobno jest to przejściowe i z czasem ustępuje. Pytałem o to już wiele osób, tu na forum. Mózg wykazuje neuroplastyczność, ale regeneruję się wolno, podobnie jak las. Niewykluczone, że zajmuje to lata. Warto postarać się także o odpowiedni dobór leków. Wiele sprowadza się do samego przebiegu choroby, czasami następuje powolna degresja, a z kolei w wielu przypadkach poprawa, choć statystycznie nie jest ona znaczna. Myślenie mogą ograniczać w pewnym stopniu same leki poprzez redukcję kreatywności. Pacjent psychiatryczny musi wykazać się nie lada cierpliwością i niekiedy negocjować z lekarzem o stosowane leki. One są kluczem i myślę że jeżeli są niewłaściwie dobrane człowiek może zostać bardzo ograniczony przez co zaczyna prowadzić pasywny styl życia. Metody psychologiczne raczej nie poprawią jakości naszego myślenia oraz siły naszych myśli.

Odpowiadając na postawione pytanie. W psychiatrii wszystko jest możliwe i równie nieprzewidywalne, to nie matematyka.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Powolutku, małymi kroczkami można dojść do siebie. W to wierzę. :)
:angelic-blueglow:
DamRadę
bywalec

Od niedawna stosuję odpowiednią dietę i czuję znaczną poprawę w swoim samopoczuciu i sprawności intelektualnej. Codziennie zażywam 250 DHA (zawartego w oleju rybim dobrej jakości) x3 dziennie (to zalecane jest przy wszelkiego rodzaju problemach neuropsychiatrycznych), 200 mg ekstraktu z Róźeńca Górskiego (podnosi poziom serotoniny i dopaminy), 15 mg cynku (zwiększa neurotransmisję), 1g L-Tryptofanu (prekursor Serotoniny), 50 g wyparzonych drożdży (niezwykle bogate źródło witamin i minerałów) x2 dziennie, 3 łyżki stołowe wiórek kokosowych (taniutkie i bogate źródło energii) x2 dziennie. Niebawem zaopatrzę się w Cholinę (prekursor Acetylocholiny), MSM (detoksykuje mózg i poprawia jego "wchłanialność substancji odżywczych"), Niacynę (zalecana dla wspomagania leczenia zaburzeń umysłowych) i ekstrakt z Cytryńca Chińskiego (zwiększa przepuszczalność substancji odżywczych do mózgu i usprawnia jego funkcjonowanie). Za jakiś czas napiszę o efektach tej kuracji.

Wygląda na to, że zmieniłem swój organizm w małe laboratorium, ale najważniejsze jest to, że już nie czuję się jak śmieć, mam w sobie dużo energii i ochoty do życia. ;) Jedyne czego mi brak, to mojego starego, dobrego ja - pięknego umysłu, który zwykła, życiowa nieroztropność i, spowodowana nią, psychoza niemal doszczętnie zrujnowały... No, ale cóż, trzeba mi walczyć dalej i wierzyć, że ten mały cud, jakim byłoby dla mnie odzyskanie samego siebie, może stać się moim udziałem. :)
DamRadę
bywalec

Docent pisze:Jest kilka form regeneracji:
  • sen
  • odpoczynek
  • relax słuchając muzyki, leżąc na łóżku
  • wczasy nad morzem - słoneczko, kąpiele i widok pięknych kobiet na plaży
W takim razie wybieram tę czwartą opcję! :D
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

no u mnie z mysleniem to tez roznie bywa, ale glownie to nie moge sie skoncentrowac np. jak mam egzamin z angielskiego z czytania to musze sie okropnie skupic bo pytania sa podstepne i mi to marnie wychodzi.
Ja urzywam oleju kokosowego na codzien dla calej rodziny. Polecam.
Biore codziennie witamine B complex i zasilam sie valeriana jak mam trzepawke ktora nie wiem czy jest od leku czy od nerwow czy od lekow.
Jestem tez na diecie Dukana bardzo schudlam i dobrze sie czuje lepiej niz wczesniej, a w niej sie wlasnie weglowodanow nie jada.
Pozatym cwicze biegam, joga i zaczynam medytacje od stycznia.
DamRadę
bywalec

Od 10 dni suplementuję dietę Lithium Orotate w dawce 5mg i czuję się znakomicie, sprawność mojego myślenia jest znacznie lepsza, lepiej rozmawia mi się z ludźmi. Mam poczucie jakby mój mózg odnawiał się. :) Swoją rehabilitację oceniam na 75%, a trwa ona trochę ponad miesiąc. Być może od stycznia zacznę zażywać Noopept. Niebawem napiszę, w jaki sposób przebiega moja kuracja.
DamRadę
bywalec

Od wczoraj zażywam Noopept w dawce 3xok. 12 mg. Wczoraj czułem się po nim znakomicie i znacznie poprawiła się moja fluencja słowna. Dzisiaj płynność mojej mowy była trochę lepsza niż była wczoraj, ale mankamentem jest to, że powróciła delikatna dystrakcja (roztargnienie), które występowało u mnie od dziecka przez całe lata, aż do chwili pojawienia się moich problemów zdrowotnych. Innymi słowy, myślę bardziej językowo (słownie) niż wrażeniowo. To moja stara przypadłość, ale wolałbym jej nie mieć, bo czasem to utrudnia życie. No, ale ogólnie, jestem zadowolony z efektów, a dopiero dwa dni zażywam ten syntetyk. Mówią, że dopiero po miesiącu, czy dwóch, stosowania można miarodajnie ocenić wpływ Noopeptu na funkcjonowanie mózgu. Zresztą, mnie najbardziej zależy na jego właściwościach stymulujących regenerację mózgu i promujących neurogenezę. Choć przeczytałem, gdzieś - choć to nie było rzetelne źródło, a wypowiedź człowieka, który teoretyzował swoje wrażenia,- że Noopept regeneruje uszkodzone `neuro-ścieżki`, a nie wszystkie, które uległy uszkodzeniu, bądź zniszczeniu, funkcjonowały prawidłowo. Tak może być w moim przypadku, bo tak, jak napisałem, dzisiaj byłem trochę rozkojarzony, choć raczej może to być kwestia dyscypliny umysłowej (`nie myślenia o pierdołach) niż funkcjonowania mózgu. Za jakiś czas uzupełnię swój dzisiejszy wpis.
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

u mnie trwala 3 lata
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”