na jakiej podstawie lekarz stwierdza schizofrenie

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

aaggaa
zarejestrowany użytkownik

na jakiej podstawie lekarz stwierdza schizofrenie

Post autor: aaggaa »

Witam
Mam pytanie, na jakiej podstawie lekarz stwierdza schizofrenie a nie np. zmiany neurologiczne czy też psychozę lub inną chorobę. Pytałam się wcześniej, ale nikt nie udzielił mi odpowiedzi może tu się uda :wink: .
Mam chorego brata, u którego stwierdzono schizofrenie po przedawkowaniu narkotyków naprawdę nie wiem jak zdiagnozowano tą chorobę, ale trwało to jakieś 10 min jesteś chory na schizofrenie i to tyle. Brat leczy sie już 4 lata raz lekarz przeprowadził u niego test, po którym stwierdził, że tak na 100% nie można stwierdzić, iż to schizofrenia nie był też na żadnej obserwacji i tak od 4 lat bierze leki od roku regularnie. Jakoś mam takie odczucie że została postawiona zła diagnoza i jakby tak było to wiem że to nie byłaby jedyna zła postawiona diagnoza znam przypadek że kobieta leczyła syna przez 3 lata na schizofrenie a okazało się że ma zmiany neurologiczne i tak naprawdę to ja nie wiem czy my przypadkiem nie trujemy tylko brata tymi lekarstwami może ktoś wie gdzie można dobrze zdiagnozować tą chorobę nie ważne gdzie byleby dobrze
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

To jest ciekawa kwestia. Ja diagnozę otrzymałem dopiero po 2 miesiącach leczenia a leki już po 2 tygodniach, czyli na drugiej wizycie. Mają tam jakieś uczone ksiegi w których jest napisane co i jak i tym sie zapewne kierują.Muszą wystąpić konkretne objawy żeby stwierdzić schizofrenię. Ale to jest dziwne że na diagnozę czekałem tyle czasu a leki raz dwa wypisał. :?
aaggaa

mój brat dostał po jednej wizycie i na dodatek był wtedy po przedawkowaniu a było to tak przyszedł do domu i zaczął coś mówić że go śledzą majaczył obłędny wzrok wtedy zerwał z dziewczyną i tylko słychać było "ja to robię dla Ciebie" wprawdzie to nie było tak jak na filmach że ledwo co trzymał się na nogach byliśmy przerażeni z mamą całą noc czuwałyśmy przed drzwiami jego pokoju rano zadzwoniliśmy do jakiegoś profesora z książki telefonicznej boo nikogo nie znaliśmy z tej branży a ten przy nim prawie mu ponoć nie wykrzyczał że jest chory i wypadało by go zamknąć
aaggaa

a teraz sobie plujemy w twarz że tam zadzwoniliśmy boo to tak mi się przynajmniej wydaje zresztą jeden lekarz też tak stwierdził że to jest zaburzenie po przedawkowaniu i może to już by dawno przeszło gdyby nie fakt że jast tak leczony jak jest
antyfilister
zaufany użytkownik

Post autor: antyfilister »

Witajcie, lekarze psychiatrzy zazwyczaj stwierdzaja schizofrenie inne psychozy ale nie tylko tego typy schozenia psychiczne tylko wogole wszystkie choroby psychiczne na podstawie takich ksiazek(podrecznikow stricte medycznych)jak; "Statystyczno-diadnostyczny podrecznik diagnozowania chorob psychicznych" kierujac sie jakby zlotym kodeksem diagnozowania tzw.dsm lll lub lV wedlug ktorego kazda choroba rozpisana jest na poszczegolne objawy dlugosc ich trwania(przedzialy czasowe)wskazujace na dane schorzenie[dlugosc trwania objawow ktore wsazuja np. czy to jest psychoza wlasciwa czy tez np. tylko przejsciowa] bo jak wiecie aby stwierdzic psychoze zazwyczaj objawy musza wystepowac minimum pol roku wczesniej i utrzymywac sie pewne zaburzenia odpowiadajace psychozie do "teraz" taki slownik dsm lll lub tez lV psychiatrzy znaja zazwyczaj jak amen w pacierzu to podstawa ale dodac tutaj nalezy oczywuisie ze posilkuja sie szeregiem testow np.przeprowadzanych juz podcazs hospitalizacji ale nie tylko,testy tego typu powinny byc przeprowadzone zawzse kiedys jest podejrzenie choroby,do tego dochodzi wywiad rodzinny...
basiaN2
zaufany użytkownik

Post autor: basiaN2 »

po przedawkowaniu często sa takie objawy i to nie ma nic wspólnego ze schizofrenia
Awatar użytkownika
ra
bywalec

Post autor: ra »

mój kupmpel przedawkował anfe. objawy miał takie same jak przy schizofrenii. lekarzowi nie opowiedział o wszystkich objawach( jak sie okazało na szczeście). dostał relanium którego i tak prawia niebrał i przeszło mu po niecałych dwuch miesiącach. jakby opowiedział o wszystkich objawach pewnie zamkneli by go w szpitalu przywalili jakąś kosmiczna dawke leków poktórych niewiedział by jak sie nazywa.
ja jak trafiłem do szpitala dostałem djagnoze po minucie rozmowy(chociarz w moim przypadku była słuszna). przywalili mi maxymalna dawke leków (to było chyba 60 mg zolafrenu + coś jeszce). teraz po 2,5 roku leczenia mam zrypana wątrobe i kiepskie probnozy na przyszłość
i jeszce na koniec. moim zdaniem znaczaca wiekrząść lekarzy stawia swoje djagnozy zbyt pochopnie wciskajac pacjeta w sztywne podrecznikowe ramki...
niewiele tu pomnie....
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: na jakiej podstawie lekarz stwierdza schizofrenie

Post autor: zbyszek »

aaggaa pisze:gdzie można dobrze zdiagnozować tą chorobę nie ważne gdzie byleby dobrze
według mnie idź do kliniki psychiatrycznej, lub dużego szpitala o dobrej renomie.
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

Niestety (zwłaszcza w Polsce) lekarze często są mocno niedouczeni, to często niestety konowały. Dlatego najlepiej udać się do kilku lekarzy i wysłuchać co powiedzą i oczywiście zgłosić się do lepszych, bardziej renomowanych placówek.

Schizofrenia to bardzo skomplikowana choroba, a jednocześnie sporo(nie wszyscy!) lekarzy jest tak nie douczonych. I tak jak ktoś pisał - często diagnoza to "własne widzi mi się" lekarza lub "wróżenie z fusów" :(.
Niestety, ale to jest najbardziej przerażające, że niektórzy dostają złą diagnozę, to jak włożyć do więznienia niewinnego człowieka (co też się oczywiście czasem zdarza).
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
Awatar użytkownika
anka20
zaufany użytkownik

Post autor: anka20 »

ja sama przeszkodzilam lekarzowi w postawieniu wlasciwej diagnozy.Na testach psychologicznych(typu karteczki z pytaniami czy np. widzisz rzeczy ktorych inni nie widza)na wszystkie pytania dotyczace objawow schizy odpowiadalam ze "nie".przez dlugi czas nie mialam wpisanej zadnej diagnozy w koncu ktorys z lekarzy wpisal mi F21(sama nie wiem czym to sie objawia).
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
young

Post autor: young »

Dla mnie pani doktor powiedziała że bardzo czesto jak lekarz się dowie że pacjent słyszy głosy, to zaczynają go leczyc od schizofrenii. Że jest to taki jakby główny wyznacznik choroby. Teraz zastanawia się co ze mną zrobić, chce mnie wysłać na EEG, bo mówi że "nie pachnie ode mnie psychotycznie" :_) może ją trzebaby przebadac? :_)
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

Lekarze maja poprostu duże doświadczenie w badaniu pacjentów i mogą "na oko" stwierdzić czy ktoś ma problemy psychiczne. Pewnei wyglądasz normalnie, mówisz składnie wiec "pachniesz" normalnością.
Kupujesz rzeczy których nie potrzebujesz
za pieniądze których nie masz
żeby zrobić wrażenie na ludziach których nie lubisz
luckyluke
zaufany użytkownik

Post autor: luckyluke »

Na łoko to oni se mogą kupic getry na zime, a nie diagnozowac pacjenta moim zdaniem.
emil34

Post autor: emil34 »

zachorowalem ok10 lat sam do dzis nie wiem na co przedstawil mi sie jako diabel nastepnie moj rozumek wiec modlilem sie zarliwie az obiawy minely.wracalo to do mnie jeszcze kilka razy i odchodzilo az rok temu trafilem do szpitala z zaawansowanym oblakaniem.w 15 minut nastroj zmienial mi sie parokrotnie raz trzymalem glowe wysoko w gorze raz miedzy nogami wstydzac sie za wszystkie swoje wystepki nie bylem w stanie sam myslec tylko ten glos narzucal mi swoje zdanie przedstawiajac jedna sytuacje z mojego zycia w 2 wersjach zle i dobrze czulem ze bylo to jakby 100kroc inteligetniejsze ode mnie.Tv zaczelo do mnie mowic bylem poeta szpiegiem znajomym krolowej angielskiej komentatorem wiadomosci a nawet chrystusem ktory postanowil nie dac sie ukrzyzowacWyczekiwalem na swietego mikolaja ktory mial mnie nawiedzic za moje wspaniale i godne zycie wybiegalem brame mu otwierac ilekroc ktos na czacie napisal ze czeka i marznie na polui tak az do maja i strach potworny strach i niemoc w mysleniu ten glos w glowie zdominowal moje cialo i umysl bylem bezradny bezsilny podejrzewalem ze to terrorysci zawladneli za pomoca telepati moim cialem i umyslem bronilem swiata na czacie a nastepnie zwiniety ze strachu umieralem na lorzu.lekarz stwierdzil depresje z watkami psychozy i pparanoi przepisal mi dosulepin75mg i chlorpromazine100mg chcialbym sie tylko upewnic czy dobrze zostalem zdiagnozowany gdyz po kilku miesiacach wycofal mi lekarstwo i zaczolem biegac po zakladzie pracy i zbawiac ludzi przepraszam za styl i bledy jestem tylko niewyksztalconym nieukiem prosze o odpowiedz
rozz
Kontakt:

Post autor: rozz »

Chors pisze:Ale to jest dziwne że na diagnozę czekałem tyle czasu a leki raz dwa wypisał. :?
To akurat mnie specjalnie nie dziwi, bo z tego co zauważyłem, to lekarze z którymi się zetknąłem przy takich zaburzeniach stosują w zasadzie te same leki. Różnice są co najwyżej w dawkach.
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

luckyluke pisze:Na łoko to oni se mogą kupic getry na zime, a nie diagnozowac pacjenta moim zdaniem.
Zgadzam się w pełni.

Na całym świecie, nie tylko w Polsce, wiele osób otrzymało złą diagnozę od psychiatrów. To dotyczy milionów ludzi.

Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Post autor: Martyna »

Choroby psychiczne ewoluuja,i tak jak za pierwszym razem ktos mial epizod schizofrenii,tak za drugim razem mógl miec psychoze dwubiegunowa...Dopóki sie to nie usystematyzuje.A jesli chodzi o leczenie to wszystkie choroby psychiczne leczy sie tymi samymi grupami leków.A ze tak naprawde te leki nie sa dposkonale to juz druga sprawa...
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Nie ma leków idealnych. Aspiryna i Witamina C nie są idealne (mają efekty uboczne), ale tak nieidealnych jak neuroleptyki to chyba nie ma za wiele

Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Post autor: Martyna »

Zastanawia mnie twój nick,pod jakim wzgledem jestes bezpieczny...? :)
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

To nie w temacie, ale też jestem ciekawa :D :wink:
Demeter
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”