Jak się odstawia Amisan / Solian?

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Jak się odstawia Amisan / Solian?

Post autor: schizo11 »

Odstawiał ktoś z Was Amisan i pamięta jakąś rozpiskę od lekarza o ile zmniejsza się dawkę co jaki czas?
Chciałbym odstawić bo biorę już 3 lata i nie mam nawrotu. Dodatkowo zdarzają mi się dyskinezy ostre po tym leku. Wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc.
Odstawiłem raptownie (wiem wiem, tak się nie robi) 2-3 dni temu ale dzisiaj mam problemy z koncentracją i nie mogę spać. Brałem 300mg.
Dzisiaj zarzuciłem sobie 200mg w nocy, choć i tak spać na razie nie mogę.

Co powiecie na takie coś, żeby co miesiąc o 100mg zmniejszać dawkę?

Na razie do wizyty u lekarza będę brał 200mg bo brałem 300mg.

Zna ktoś jakąś rozpiskę jak się ogólnie odstawia neuroleptyki, żeby zminimalizować ryzyko nawrotu? Ile czasu potrzeba aby zejść z dawki podtrzymującej do zera?
Orzeł

Re: Jak się odstawia Amisan / Solian?

Post autor: Orzeł »

Przy solianie słuchaj się lekarza z odstawianiem, ma różne działanie w zależności od dawki.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Duzo lepszym rozwiązaniem było by przejście na dawke podtrzymujaca, np. 100mg na dobe - porozmawiaj o tym z lekarzem. Skoro nie masz już objawow, to taka dawka powinna wystarczyc. Odstawienie całkowite leku to duże ryzyko, zawsze lepiej brac choć odrobine. Jak kolega Ryszard, pisal tu na forum, jest zdrowy od wielu lat, ale w ramach oslony zazywa codzien 50mg - mysle, ze to najlepsze rozwiązanie, jeśli nie masz objawow psychotycznych.
Z odstawiania jest mniej korzyści, niż z takiej malutkiej daweczki, wcale nie wyczuwalnej przez nasz orgaznim, a w związku z tym nie szkodliwej. Duzo większym zagrozeniem jest pozostanie bez oslony, nagle nerwy, stres i depresja, a później nie mniej nagly atak psychotyczny, dlugotrwala hospitalizacja, objawy gorsze niż przedtem i kolo się zamyka.
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

jak przypomne sobie mojąostatnią psychoze a jak jest teraz to raczej nigdy nie bedę chciał odstawić leków żeby do tego stadium nie wracac, dobra rada sam nie odstawiaj mi sie to skonczyło odmrożeniem stóp i amutacją paru palców
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Dziekuje za odpowiedz, może da to komus do myslenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”