psychoza ciążowa?
Moderator: moderatorzy
psychoza ciążowa?
Podobno zwierzęta (suki) miewają urojone ciąże... a kobiety?
Mam ciągłą "psychozę ciążową", pomimo antykoncepcji, pomimo regularnych miesiączek, pomimo testów ciążowych z negatywnym wynikiem... Widzę masę objawów: drażliwość, bolesność piersi itp
Średnio 3 tygodnie w miesiącu... dostaję już od tego pierdolca
Obsesyjnie szukam w internecie kontaktów do lekarzy i organizacji, które ewentualnie pomogą się tej ciąży pozbyć.
Powiedzieć lekarzowi?
I dlaczego mi na tym punkcie odpierdzieliło?
Mam ciągłą "psychozę ciążową", pomimo antykoncepcji, pomimo regularnych miesiączek, pomimo testów ciążowych z negatywnym wynikiem... Widzę masę objawów: drażliwość, bolesność piersi itp
Średnio 3 tygodnie w miesiącu... dostaję już od tego pierdolca
Obsesyjnie szukam w internecie kontaktów do lekarzy i organizacji, które ewentualnie pomogą się tej ciąży pozbyć.
Powiedzieć lekarzowi?
I dlaczego mi na tym punkcie odpierdzieliło?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: psychoza ciążowa?
Trudno znaleźć racjonalną przyczynę urojeń, czy obsesji. Podoba mi się pod tym względem psychologia behawioralna, bo zajmuje się objawem, a nie przyczyną. Przyczyną może być cokolwiek - myślę, że trudno jednoznacznie wskazać na przyczynę.
Powiedz o tym lekarzowi. Może wymyśli coś mądrego.
Terapia w nurcie behawioralnym mogłaby pryznieść poprawę i ustąpienie objawów. Tak mi się wydaje.
Pozdrawiam.m.
Powiedz o tym lekarzowi. Może wymyśli coś mądrego.
Terapia w nurcie behawioralnym mogłaby pryznieść poprawę i ustąpienie objawów. Tak mi się wydaje.
Pozdrawiam.m.
Miałam epizod z terapią behawioralną ...
nie, dziękuję
Dla mnie żadna terapia nie będzie dobra, przy terapeutach rodzą się we mnie mordercze instynkty.
nie, dziękuję
Dla mnie żadna terapia nie będzie dobra, przy terapeutach rodzą się we mnie mordercze instynkty.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Widocznie nie trafiłaś na takiego terapeutę, który byłby Ci w stanie skutecznie pomóc. Śmiem sądzić, że i tacy istnieją.
Mnie też nie pomógł pierwszy lekarz. Ani drugi, ani trzeci. Dopiero czwarty. Warto jednak było szukać.
Pozdrawiam.m.
Mnie też nie pomógł pierwszy lekarz. Ani drugi, ani trzeci. Dopiero czwarty. Warto jednak było szukać.
Pozdrawiam.m.
Jestem zmęczona wmawianiem lekarzom, że jestem normalna i słuchania o braku świadomości choroby, krytycyzmu
Jestem zmęczona tym, że oczekują ode mnie, że będę cierpieć, że będę zagubioną sierotką.
Jestem zmęczona ciągłym kontrolowaniem siebie w gabinetach (bo przecież mam nieadekwatny afekt i szereg innych patologii)
Jestem zmęczona brakiem zrozumienia i brakiem szacunku, traktowania jakby ta rzekoma fka była ciężkim umysłowym otępieniem.
Ja bardzo nie chcę zajść w ciążę. Może reakcje mojego organizmu są formą autoagresji?
Jestem zmęczona tym, że oczekują ode mnie, że będę cierpieć, że będę zagubioną sierotką.
Jestem zmęczona ciągłym kontrolowaniem siebie w gabinetach (bo przecież mam nieadekwatny afekt i szereg innych patologii)
Jestem zmęczona brakiem zrozumienia i brakiem szacunku, traktowania jakby ta rzekoma fka była ciężkim umysłowym otępieniem.
Ja bardzo nie chcę zajść w ciążę. Może reakcje mojego organizmu są formą autoagresji?
czasem u nas w mieście kręcą się cyganki, pytają o drogę albo proszą o papierosa, później proponują wróżbę, wiem bo kiedyś w dobrej wierze długo tłumaczyłam jak dojechać w miejsce x. Teraz je ignoruję.
Dziś właśnie zaczepiły mnie dwie takie, ja szłam dalej
I usłyszałam
"ciężarna a taka wredna"
zimno mi się zrobiło, każdy inny tekst bym puściła bokiem, zapomniała o nim po kilku minutach
a nad tym rozmyślam
bo jeśli cyganki mają czasem rację?
ja pierdzielę
Dziś właśnie zaczepiły mnie dwie takie, ja szłam dalej
I usłyszałam
"ciężarna a taka wredna"
zimno mi się zrobiło, każdy inny tekst bym puściła bokiem, zapomniała o nim po kilku minutach
a nad tym rozmyślam
bo jeśli cyganki mają czasem rację?
ja pierdzielę
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nie przejmuj się - chciały Cię zaczepić i wymyśliły taką gadkę. Pewnie ćwiczyły to już na innych kobietach.
Jeśli się zabezpieczasz, to jest małe prawdopodobieństwo, że zajdziesz w ciążę. Chyba, że wierzysz w stosunek przerywany. Ale sądzę, że zabezpieczasz się mądrze, tak więc nie masz się czego obawiać. Ale rozumiem też, że to niewiele Cię uspokaja i niepokój pozostaje. Tak już jest natura obsesji - krążą nam po głowie, mimo zdroworozsądkowych prób podejścia do tematu.
Musisz to sobie jakoś tłumaczyć, uspokajać się. Kupowanie kolejnego testu ciążowego nie rozwiąże problemu i czekanie w napięciu, czy pojawi się okres nie rozwiąże problemu.
Może porozmawiasz z lekarzem o jakimś antydepresancie, czymś przeciwlękowym? Takie leki dobrze działają na nerwicę natręctw.
Pozdrawiam.m.
Jeśli się zabezpieczasz, to jest małe prawdopodobieństwo, że zajdziesz w ciążę. Chyba, że wierzysz w stosunek przerywany. Ale sądzę, że zabezpieczasz się mądrze, tak więc nie masz się czego obawiać. Ale rozumiem też, że to niewiele Cię uspokaja i niepokój pozostaje. Tak już jest natura obsesji - krążą nam po głowie, mimo zdroworozsądkowych prób podejścia do tematu.
Musisz to sobie jakoś tłumaczyć, uspokajać się. Kupowanie kolejnego testu ciążowego nie rozwiąże problemu i czekanie w napięciu, czy pojawi się okres nie rozwiąże problemu.
Może porozmawiasz z lekarzem o jakimś antydepresancie, czymś przeciwlękowym? Takie leki dobrze działają na nerwicę natręctw.
Pozdrawiam.m.
Moi zabezpieczam się, miesiączki mam jak w zegarku. ALe co z tego jak głowa jest głupia?
Wcześniej wcale o tym nie myślalam.
Nie wiem dlaczego teraz pojawił się taki strach przed ciążą
Wcześniej wcale o tym nie myślalam.
Nie wiem dlaczego teraz pojawił się taki strach przed ciążą
- moi
- moderator
- Kontakt:
Nerwica natręctw przybiera różne formy - lękowe, fobii, co tylko chcesz. Ja też wcześniej nie miałam żadnych dodatkowych atrakcji, a teraz ciągle odliczam w myślach i powtarzam słowa wszystkich znanych na pamięć piosenek. Potrafię też zafiksować się na jednym zdaniu, wyrażeniu lub słowie i bezwiednie mielić je w myślach.
Lekarka powiedziała mi, że neuroleptyki likwidują objawy psychozy, ale choroba znajduje sobie inne ujścia: właśnie w formie lęku, obsesji, fobii, nerwicy natręctw. Powiedziała mi, że na to najlepsza jest terapia.
Pozdrawiam.m.
Lekarka powiedziała mi, że neuroleptyki likwidują objawy psychozy, ale choroba znajduje sobie inne ujścia: właśnie w formie lęku, obsesji, fobii, nerwicy natręctw. Powiedziała mi, że na to najlepsza jest terapia.
Pozdrawiam.m.