Drewnica w Ząbkach

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji ogólnej proszę używać działu powyżej, tutaj tylko o konkretnych szpitalach, przychodniach, etc.
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: Usunięte

Drewnica w Ząbkach

Post autor: Piotrmanowy-Nick »

Czy ktoś z was tam był? Ja byłem. Duża placówka. Podobno gdzie indziej bywa gorzej, a gdzie indziej bywa lepiej. Na oddziale rehabilitacyjnym bylo w porzadku, na tym, przed nim, juz gorzej. Na weekend faszerowali nas uspokajajacymi, bo bylo malo personelu i chcieli miec spokoj. Jedzenie za to bylo dobre.
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik

Re: Drewnica w Ząbkach

Jeśli ktoś tam był, to chętnie sie zapoznam. Można się powymieniać opiniami i jeśli ktoś z okolicy, to ustalić gdzie można spotkać dobrego psychiatrę itp.
Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Cześć Piotr, byłem w Drewnicy w 1997 roku i potem odwiedzałem tam wielokrotnie inne osoby. Znam Drewnicę dobrze. Rzeczywiście oddział dzienny z p. Watras jest ok. a na innych chyba najgorsze to brak personelu. Myślę, że mają dobry personel. Czy oglądałeś okolicę, park, te dęby ? A może wiesz coś o historii ? Tam był przytułek dla sierot po I Wojnie Światowej kiedy Warszawskie Tow. Psych, kupiło teren i otworzyło szpital. Podobno jeździli do samego cara po zgodę. W tow. było wiele szacownych osób, przykładowo jeden z pawilonów jest im Kierbedziowej, bo ona słała datki na szpital.

W Drewnicy planowany jest nowy szpital, podobno ze środków unijnych, lecz sprawa ciągnie się już chyba dość długo i niczego nie wybudowali. Uważam, że Drewnica to wspaniałe miejsce, tylko trochę wyremontować i kilka nowych etatów dla lekarzy. Przed wojną Drewnica była samowystarczalna żywieniowo, pacjenci pomagali w prowadzeniu gospodarstwa wiejskiego, była trzoda chlewna, były sady, warsztaty. A dziś - jedna ruina.
Gdzieś czytałem jak krótko po wojnie nadzór nad dyrekcją mieli komuniści i pilnowali, żeby pacjenci leczeni byli zgodnie z myślą Stalina i linią partii ! To musiało ciekawie wyglądać - śmiejemy się, ale to dramat !

Pozdrów personel z Drewnicy, jeśli tam pojedziesz. Chyba kilka osób mnie tam zna.
Awatar użytkownika
Piotrmanowy-Nick
zaufany użytkownik

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale chyba dopiero teraz przeczytałem post.

Taak, myśle miejsce jest ciekawe, choć nie zastanawiałem się nad historią i okolicą. Rzeczywiście, historia jest niezła i cieszy mnie że pozytywnie piszesz o persnelu. Dużo nie pamiętam ( i może tez nie chciałem) stamtąd. Duży obiekt. Dęby są zabytkowe? Nic nie widziałem, dopiero się od Ciebie doiedziałem (bardzo ciekawych) informacji.
Przy okazji postaram się pozdrowić.
Teraz w budowie jest już duży nowy obiekt. Oby na plus :).
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Post autor: misiek25 »

Siema, wiecie może jak jest teraz w Drewnicy? głownie chodzi mi o oddział Rehabilitacyjny,tam podobno dużo się pozmieniało, ostatnio byłem w Pruszków-Tworki ,tam tez teraz jest inaczej.Był może ktoś ostatnio w Drewnicy?Pozdrowienia
skorpion :0)
ODPOWIEDZ

Wróć do „placówki służby zdrowia”