Poznać przyczynę choroby

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

irena
zaufany użytkownik

Poznać przyczynę choroby

Post autor: irena »

Gdy mnie zdiagnozowano jak osobę ze schizofrenią paranoidalną pozatanowiła poznać przyczynę choroby. Widziałam, że zaczęło się wszystko od włoskiej fabryki Imola w 2006 r., ale dlaczego tak właśnie potoczył się mój obłęd nie potrafiłam sobie odpowiedzieć. Widziałam grę o mnie i zwariowałam. Żeby sobie wszystko uporządkować w 2008 r. spisałam wszystkie swoje przeżycia. W 2009 r. odchodząc z pracy powiedziałam, że dojdę skad się bierze schizofrenia paranoidalna. Odstawiała leki i przez rok "podróżowałam" po innym świecie. Teraz z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że moja schizofrenia to rozmowa z innym swiatem, ale przede wszystkim to "gra w pokera" z Włochami. Przez cały ten czas nurtowałao mnie pytanie dlaczego to wszystko przeszłam ? Czy to jest przeznaczenie ?
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Re: Poznać przyczynę choroby

Post autor: lawenda »

irena pisze:? Czy to jest przeznaczenie ?
trudno to powiedzieć, ja też zadaję sobie takie pytanie. Czy tak miało być?
Nie można jednak zagłębiać się, tylko przeanalizować, wyciągnąć wnioski i postępować tak, żeby zniwelować powtórkę. Krytycznie podchodzić do tego co było, ale już to pisałam gdzieś indziej.
irena
zaufany użytkownik

Post autor: irena »

Całe nasze życie jest przeznaczeniem. Czasami myslę, że mogłam postrapić inaczej, ale postąpiłam tak własnie i tak się stało. Ja sobie ciągle zadawałam pytanie dlaczego przeszłam obłęd ? Dlaczego w taki właśnie sposób ? I nie znalazłam odpowiedzi, chociaz wiem co było przyczyną, że zwariowałam. Bo dla miłosci do Stefano zwariowałam.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Choroba psychiczna ma solidne podstawy, warunki do jej powstania tworzą się w człowieku przez lata. Zwykle musi zachodzić w otoczeniu człowieka dużo negatywnych sytuacji, które na przestrzeni czasu wywrą wpływ na sposób myślenia, postrzegania siebie, innych, rzeczywistości.

Paranoja, obłęd to życie w świecie oderwanym od rzeczywistości. Za pewne dotyka to ludzi z dużą wyobraźnią ale nie potrafiacych jeszcze uczciwie oddzielić prawdę od fantazji. Jeśli mamy człowieka z wybujałą wyobraźnią, który ma problem z rzetelną oceną prawdy a dodatkowo otoczenie negatywnie wpłynie na jego sposób postrzegania to powstanie z tego: melancholik z ogromną wyobraźnią wypełnioną destrukcyjnymi myślami, które nie będzie potrafił krytycznie ocenić, zanegować, czyli paranoik.

Jaka jest więc recepta na ten stan ? Starać się mocno trzymać ziemii, oceniać krytycznie to co przychodzi do głowy, zwłaszcza jeśli jest negatywne.

Inne pytanie, to czemu to niektórych ludzi spotyka ?
Moim zdaniem, to jakaś karma, czyli kara za coś albo rzecz niezbędna do rozwoju. Być może, musi w naszym umyśle zapanować chaos, by na tych zgliszczach mogło powstać coś nowego, lepszego. Nie wiem, takie jest moje zdanie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Nie w każdej schizofrenii występują destrukcyjne myśli, ale jeśli występują można to wytłumaczyć karmą czyli karą za wcześniejsze błędy. Niektóre schizofrenie należą do pozytywnych i wzbogacających przeżyć.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Znasz takie przypadki, pozytywnej choroby psychicznej ?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Na 100% nie, w moim przypadku opracowałem swoją filozofię więc skorzystałem. Ale degradacja ciała na poziomie komórkowym nie była niczym przyjemnym, nawet bólu nie czułem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Zdrowe znaczy dobre. Zdrowie psychiczne mieści się w jakimś przedziale zachowań i myśli, powiedzmy normie. Wychylenia w obydwie strony nie są dobre.

Czyli przekonanie o nawiedzeniu przez diabła będzie równie nie zdrowe jak przekonanie o nawiedzeniu przez anioła, który szepcze piękne zdania do ucha.

Odczuwanie ciągłego bólu jest nie normalne tak jak nie odczuwanie bólu w ogóle.

Zdrowie to ten złoty środek, ten przedział pomiędzy skrajnościami.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Przyczyn jest bardzo duzo, wydaje mi sie ze samemu to ciezko poznac przyczyne choroby, moze jakis psycholog jakby sie zaglebil, przeanalizowal cale zycie od narodzin az po zachorowanie to mzoe by sie udalo poznac przyczyne schizofrenii.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Przyczyny są różne ale mają jedno wspólne, każda z nich jest destrukcyjna.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Przyczyną każdej choroby jest grzech. Prosta zasada przyczyna-skutek. Nie wierzycie mi? To weźcie wszystkie swoje choroby, dolegliwości i uświadomcie sobie swoje grzechy. I wyjdzie wam, że na każdą chorobę odpowiada jakiś grzech. To mówiła już św. Hildergarda z Bingen. To wynika też z Biblia. Jest to też logiczne.
Też trzeba powiedzieć, że te choroby są nieprzypadkowe, jest wyraźna logika w tym np. grzeszysz umysłem, chorujesz umysłowo. Grzeszysz seksualnie, chorujesz na choroby sfery seksualnej. Sączysz kwas w stosunku do ludzi, masz zgagę. Popełniasz obrzydliwy grzech ciałem, twoje ciało staje się obrzydliwe itd.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Jeśli nawet jest to kara boska, to nie znaczy, że trzeba jej się całkowicie poddawać. Można i należy działać w celu uśmieżenia dolegliwości, można liczyć na pomoc innych.
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aux03ster03 »

rozmawialem z ksiedzem o chorobie przyczyna to nie bog
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

aux03ster03 pisze:rozmawialem z ksiedzem o chorobie przyczyna to nie bog
Księża wiedza o BOGU tyle, co politycy o uczciwości.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Grzebałem dość głęboko w strukturach świata w czasie psychozy i nie wiem gdzie tkwi przyczyna.
Ta choroba bazuje w dużym stopniu na obrazach z minionych epok.

Np. zamiana przez Mojżesza laski w węża oznaczała wprowadzenie dwóch walczących węży - dwóch nici DNA do struktury przyszłych pokoleń. Musiałem mieć jakiegoś żyda w rodzinie inaczej nie miałbym dostępu do tej grupy obrazów.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Nektar, polecam mocno trzymać się ziemi i panować nad wyobraźnią.
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aux03ster03 »

nektar_leszczyny pisze:Nie w każdej schizofrenii występują destrukcyjne myśli, ale jeśli występują można to wytłumaczyć karmą czyli karą za wcześniejsze błędy. Niektóre schizofrenie należą do pozytywnych i wzbogacających przeżyć.
znowu glupota zanda choroba nie jest kara
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:Nektar, polecam mocno trzymać się ziemi i panować nad wyobraźnią.
Wiem, że to tylko iluzja odpowiedzi na pytanie o przyczyny.
fheng
zaufany użytkownik

Post autor: fheng »

44 pisze:Przyczyną każdej choroby jest grzech. Prosta zasada przyczyna-skutek. Nie wierzycie mi? To weźcie wszystkie swoje choroby, dolegliwości i uświadomcie sobie swoje grzechy. I wyjdzie wam, że na każdą chorobę odpowiada jakiś grzech. To mówiła już św. Hildergarda z Bingen. To wynika też z Biblia. Jest to też logiczne.
Też trzeba powiedzieć, że te choroby są nieprzypadkowe, jest wyraźna logika w tym np. grzeszysz umysłem, chorujesz umysłowo. Grzeszysz seksualnie, chorujesz na choroby sfery seksualnej. Sączysz kwas w stosunku do ludzi, masz zgagę. Popełniasz obrzydliwy grzech ciałem, twoje ciało staje się obrzydliwe itd.
Znam ludzi podlych, którzy mają się świetnie. Takich co uprawiają seks z wieloma partnerami I nie chorują na nic. I takich di rany przyłoż co miewają zgage:-D bo mają zwyczajnie refluks-a nie żadne tam grzechy!
Ci co chorują na raka pewnie zabili kiedyś raka który jest pod ochroną? ;-)
a złodziejom jakoś nie usychaja ręce!
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

fheng pisze:
44 pisze:Przyczyną każdej choroby jest grzech. Prosta zasada przyczyna-skutek. Nie wierzycie mi? To weźcie wszystkie swoje choroby, dolegliwości i uświadomcie sobie swoje grzechy. I wyjdzie wam, że na każdą chorobę odpowiada jakiś grzech. To mówiła już św. Hildergarda z Bingen. To wynika też z Biblia. Jest to też logiczne.
Znam ludzi podlych, którzy mają się świetnie. Takich co uprawiają seks z wieloma partnerami I nie chorują na nic. I takich di rany przyłoż co miewają zgage:-D bo mają zwyczajnie refluks-a nie żadne tam grzechy!
Ci co chorują na raka pewnie zabili kiedyś raka który jest pod ochroną? ;-)
a złodziejom jakoś nie usychaja ręce!
Bo JAHWE w pierwszej kolejności karze tych co miłuje. Ale poczekaj, a na każdego przyjdzie kolej. Chociaż na niektórych dopiero piekło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”