ćwiczenia na brzuch

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

ćwiczenia na brzuch

Post autor: Walet Pikowy »

Cześć
Nie wiem czy juz ktoś zakladał taki watek.Otóż od paru dni chciałem zrobić cos z moja kondycja i uprawiac jakis sport nawet w domu.Zawsze bylem szczuply i teraz z wiekiem troszke nabieram wiecej ciala.Tez mój brzuch urósł.Zaczeło mi to przeszkadzac,nie chce sie zrobic grubaskiem z brzuchem.Mam prace na komputerze co sprzyja rosnacej wadze.I teraz wzialem sie za trening brzucha,ktory mi kolegal podsunął
8 minut dziennie na miesnie brzucha ( Brzuch w 8 minut ) na youtube,bardzo mi sie to spodobalo i mam juz 1 trening za soba :) Ja zaczynam od 10 w serii pozniej stopniowo bede zwiekszal .Polecam :wink:
Gehenna
zaufany użytkownik

Re: ćwiczenia na brzuch

Post autor: Gehenna »

polecam siódemkę weidera. w necie jest o tym sporo stron
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Wyglada ciekawie dzieki :)
Gehenna
zaufany użytkownik

słyszałam też, że dobrze ćwiczenia rozpoczynać od dolnych mięśni brzucha (większość osób właśnie te ma najsłabsze) a potem te górne i skośne na przemian. I nie zapomnij o mięśniach pleców.

Weidera 6stkę ( w poprzednim poście pomyliłam się i napisałam 7) poleca wiele osób.
Dla mnie jest ona nudna, lubię różnorodność i dynamikę w ćwiczeniach
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Zauwazylem teraz wpisujac 6,ze to fitness czyli raczej nie dla mnie,a raczej dla kobiet :wink: ten moj zestaw co mi kolega zaproponowal mi sie podoba i chyba go nie zmienie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

A sorry teraz na stronie kulturystyki zobaczylem,ze moga to tez wykonywac faceci, w sumie kiedys moj kumpel wykonywal cwiczenia na rozciaganie,ktore wykonuja kobiety.
Gehenna
zaufany użytkownik

chyba nie ma takich ćwiczeń, które kobiety lub mężczyźni nie mogą wykonywać.
a rozciąganie jest dobre dla wszystkich, podobno na koniec każdego treningu powinno się robić serię ćwiczeń rozciągających (na wszystkie partie mięśni)
Awatar użytkownika
bartek1
zaufany użytkownik

Post autor: bartek1 »

Tup, jeżeli chodzi o brzuszek to ćwiczeniami, które teraz wykonujesz go tylko powiększysz.
Dlaczego? Dlatego, że ćwicząc mięśnie brzucha zwiększą one swoją objętość, a co za tym idzie będziesz się wydawał jeszcze grubszy, ponieważ przez zbyt duży poziom tkanki tłuszczowej nie będzie widać tych mięśni.

Jeżeli już ćwiczysz siłowo to obowiązkowo na jak najwięcej partii mięśniowych, gdyż będzie to większy "piec" do spalania kalorii. Im więcej mięśni rozwiniętych, tym więcej przez nie pobieranych kalorii.

Mimo wszystko najlepsze na redukcję są aeroby (bieganie, rower, skakanka itd.), lub dla bardziej zaawansowanych trening crossfit o wysokiej intensywności.
Dixisse me aliquando placuit, tacuisse numquam
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Bartek a ile ja tej tkanki tluszczowej mam?waze 72kg na 1,72 wzrostu?to duzo mam tluszczu?to chyba trzeba bedzie zaczac biegac .
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

sorry 70kg
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Jejku, Tup, jesteś szczuplejszy ode mnie :oops: ;)
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Gehenna
zaufany użytkownik

nie wiem czy wg wzrostu i wagi da się wyliczyć ilość tłuszczu. Czasem robią takie pomiary w przychodniach zdrowia albo klubach sportowych.
Nie wiem na czym to dokładnie polega, nigdy się nie załapałam ani też mnie to jakoś nie interesowało szczególnie.

Bartek ma rację z aerobami, jak się ma tłuszcz na brzuchu to nawet jeśli pod spodem zbuduje się mięśnie to ich zza tej tkanki tłuszczowej nie widać.

I ja bym się nie przejmowała, że trzeba ćwiczyć wg przepisu. Znajdź sobie taką formę aktywności, która będzie przynosiła frajdę :)
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Bartek fakt teraz mam lekka nadwage.Brzuch rosl to przez wzdecia,bo mi sie robily od stresu w pracy w koncu biore cos na to i jest lepiej.Poza tym wprowadzam diete czyli jesc do 18 godziny.Moj brzuch az nie ma tyle tkanki tluszczu,mysle,ze jak bede wazyl juz 67 kg,to spokojnie moge robic te cwiczenia i bedzie widac te miesnie.Think mnie tez zawstydzilas :oops: Dzis juz nie jadlem od 18 i wzialem cos na wzdecia,to moj brzuch wyglada normalnie dosyc,chociaz swobodnie sie juz moge schylac i nie boli,bo rano jak do pracy ubieralem buty ledwo co :shock:
Awatar użytkownika
bartek1
zaufany użytkownik

Na internecie są przeliczniki poziomu tkanki tłuszczowej, sprawdź je.

Co do Twojej wagi wydaje mi się ona jak najbardziej w normie. Ja przy prawie identycznym wzroście ważę 80kg i czuje się dobrze z tą wagą.
A co do "kaloryfera" to nie wiem czy się opłaca schodzić do tak niskiego poziomu BF. Bo biorąc leki, utrzymanie tego niskiego poziomu będzie bardzo trudne.
Gehenna
zaufany użytkownik

co to jest BF?
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Gehenna pisze:co to jest BF?
% / poziom tkanki tłuszczowej.
Obrazek

Edit: Tabelka BMI dla ułatwienia obliczeń. ;)
Obrazek
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
bartek1
zaufany użytkownik

Gehenna pisze:co to jest BF?
Bodyfat, czyli poziom tkanki tłuszczowej.
Gehenna
zaufany użytkownik

mało się na tym znam, ale wydaje mi się, że liczenie poziomu tkanki tłuszczowej wg wagi i wzrostu jest bez sensu. Jeśli mamy dwie osoby o tej samej wadze i wzroście, to wcale nie muszą one być "jednakowo szczupłe", mięśnie przecież ważą więcej od tkanki tłuszczowej, prawda? a budowa kości?
Awatar użytkownika
bartek1
zaufany użytkownik

Gehenna pisze:mało się na tym znam, ale wydaje mi się, że liczenie poziomu tkanki tłuszczowej wg wagi i wzrostu jest bez sensu. Jeśli mamy dwie osoby o tej samej wadze i wzroście, to wcale nie muszą one być "jednakowo szczupłe", mięśnie przecież ważą więcej od tkanki tłuszczowej, prawda? a budowa kości?
Poziomu tkanki tłuszczowej nie wylicza się tylko wg. wagi i wzrostu. Przeglądnij wskaźniki bf na internecie :wink:
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

@Gehenna, musiałabyś się wybrać do poradni dietetycznej, w której robią dokładne analizy masy i składu ciała: http://helse.pl/index.php/oferowane-die ... adu-ciala/ [Bioimpedancja elektryczna - BIA]

@Bartek1, dla twojego wieku (przed 18) są przecież inne normy - % bf: http://www.wagi-medyczne.pl/image-zdrow ... dzieci.jpg ;]
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „sport”