Solian jak najniższa skuteczna dobowa dawka leku

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

Solian jak najniższa skuteczna dobowa dawka leku

Post autor: zyprexa78 »

Witam
Mam pytanie jak w temacie. Jaką zażywacie najniższą skuteczną dawkę dzienną Solianu. Po której czujecie się dobrze a nie macie nawrotów. Ja obecnie biorę 100mg dziennie a chciałbym obniżyć do 50 mg dziennie oczywiście po konsultacji z lekarzem. Czy bierze ktoś niższą dawkę Solianu niż 100mg dziennie?
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: Solian jak najniższa skuteczna dobowa dawka leku

Post autor: Wspaniale »

Poczytaj, co już ludzie napisali choćby tutaj: viewforum.php?f=43 Chyba Anton, wielki piewca Solianu, bierze bardzo małą dawkę tego leku. Sam dawno temu go przyjmowałem i nie mam dobrego zdania.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

zyprexa78, ja biorę 200 mg amisan/solianu, nie mam omamów słuchowych, ani urojeń. Mam chyba objawy negatywne, ale równie dobrze może to być zwykła chandra, albo obniżony nastrój.

Kiedyś też brałam 100 mg solianu, ale dopiero po kilku latach utrzymującej się remisji.

Potem dawkę zmniejszyłam do 50 mg. Było dobrze.

Niestety później pomyślałam, że mnie źle zdiagnozowano i odstawiłam amisan na ponad rok. Wpierw było dobrze. Potem miałam nawrót i wylądowałam dwa razy pod rząd w szpitalu.

W każdym razie uważam, że 100 mg, to bardzo mała dawka. Skoro psychiatra się na nią zgodził, to widocznie jesteś w remisji.

Dalsze zmniejszanie dawki może Cię zachęcić do odstawienia leków... :mrgreen:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

Jojo ja też miałem nawrót po odstawieniu leku ale to było za zgodą lekarza który uznał że można spróbować odstawić. Żyłem sobie bez leków rok i dwa miesiące czułem się świetnie no ale niestety choroba wróciła. Także wiem że będę musiał brać teraz leki do końca życia tak powiedział lekarz ale marzy mi się dawka minimalna np 50 mg albo nawet 25 mg na dobę :)
pozdr.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

50 mg dziala wylacznie antydepresyjnie, dzialanie przeciwpsychotyczne jest wylaczone przy tak niskiej dawce.
100mg zazywam juz kilka ladnych lat. Probowalem zejsc na 50mg, wytrzymalem moze miesiac, czy cos kolo tego. Zaczalem sie czuc zle, mialem podkrazone oczy, wdaly sie lęki i omamy, mozg zwyczajnie nie wydalal, zrezygnowalem z tego pomyslu wiec. Trzymam sie juz tej mojej dawki i dalem spokoj z kombinowaniem, bo niby po co, skoro i tak to jest bardzo mala dawka i mi pomaga. Ludzie biora po 1200 mg i jakos zyja, nawet dobrze :)
Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:50 mg dziala wylacznie antydepresyjnie, dzialanie przeciwpsychotyczne jest wylaczone przy tak niskiej dawce.
100mg zazywam juz kilka ladnych lat. Probowalem zejsc na 50mg, wytrzymalem moze miesiac, czy cos kolo tego. Zaczalem sie czuc zle, mialem podkrazone oczy, wdaly sie lęki i omamy, mozg zwyczajnie nie wydalal, zrezygnowalem z tego pomyslu wiec. Trzymam sie juz tej mojej dawki i dalem spokoj z kombinowaniem, bo niby po co, skoro i tak to jest bardzo mala dawka i mi pomaga. Ludzie biora po 1200 mg i jakos zyja, nawet dobrze :)
Anton jedyna nadzieja w tym że doczekamy jakiś najnowszych leków na schizofrenie które nie będą stępiały i nie będą obniżały libido bo mi to najbardziej przeszkadza. Podobno nad czymś tam pracują nad nowym lekiem który będzie aktywizował do działania a zarazem leczył ale jest na razie w fazie testów klinicznych może wejdzie w 2015 roku no i nie wiadomo czy będzie w Polsce refundowany.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Eee, ja tam jestem bardzo zadowolony z mojego obecnego leku. Nawet nie sadze bym chcial zmieniac go na cos nowego niesprawdzonego, po czym by mi jeszcze wyrosly wlosy na jezyku :lol: Tym bardziej, ze nie odczuwam zadnych skutkow ubocznych, nic z tego o czym wspominasz.
Swoja droga juz jakis czas temu wymienilem Solian na jego nowsza ulepszona wersje, powszechnie nazywana po prostu zamiennikiem - Amisan :D
Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: Swoja droga juz jakis czas temu wymienilem Solian na jego nowsza ulepszona wersje, powszechnie nazywana po prostu zamiennikiem - Amisan :D
Przy następnej wizycie u mojego lekarza też zagadam go żeby przepisał mi Amisan czytałem na tym forum że jest odrobinę lepszy bo ma mniejsze skutki uboczne.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Jest duuzo lepszy!
Ale po co ma Ci przepisywac? - kupisz go na recepte do Solianu! To jest oficjalny zamiennik :)
Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:Jest duuzo lepszy!
Ale po co ma Ci przepisywac? - kupisz go na recepte do Solianu! To jest oficjalny zamiennik :)
Ok dzięki za info Anton :)
Galard
bywalec

Post autor: Galard »

Najmniejsza dawka Solianu jaką brałem regularnie do 100 mg rano. Efekt był taki, że stopniowo staczałem się w coraz większą psychozę. U mnie sytuacja jest stabilna przy 200 mg. Lekarz cały czas mnie piłuje żebym brał więcej. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”