solian czy zeldox ktory z nich lepszy na negatywy

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

solian czy zeldox ktory z nich lepszy na negatywy

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 2:10 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: solian czy zeldox ktory z nich lepszy na negatywy

Post autor: Antonio Kontrabas »

Drugi jest lekiem krytycznym, to znaczy, ze podawany jak wszystko inne zawodzi. Ze wzgledu na jego wysoka toksycznosc, ryzyko zawalu lub nawet zgonu.
Solian jest to chyba najbezpieczniejszy z lekow. Wiadomo w duzych dawkach powoduje dokuczliwe aczkolwiek przemijajace skutki uboczne.
Kazdy neuroleptyk w poczatkowym stadium przyjmowania zamula i usypia, to skutek dostosowywania sie polaczen neurotycznych w mozgu. Po kilku tygodniach lek osiaga efekt terapeutyczny i wtedy zazwyczaj nastepuje podniesienie nastroju oraz slawna aktywizacja, tak przynajmniej jest w przypadku Solianu.
Im mniejsze sa dawki Solianu tym mocniejszy efekt aktywizujacy.
Jeszcze mocniejszym aktywizatorem jest starszy brat Solianu - Sulpiryd. Zreszta bardzo dobry i skuteczny lek.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 2:11 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=z ... 5608,d.Yms

Solian dostaja doswiadczeni pacjenci, ze tak powiem, ktorzy juz potrafia o siebie zawalczyc i wyprosic dla siebie jakis dobry i nowoczesny srodek, a przy tym bez skutkow ubocznych.
Dla nie wtajemniczonych na pierwszu rzut leca haloperidol, rispolept i zalasta. Pozniej jak juz zaden im nie pomaga, pacjent jest lysy, bo wypadly mu wlosy, ma depresje, jest otyly jak beczka, to w ramch akcji charytatywnej oraz szczegolnej dobrej woli moze dostac Abilify. O Solian zazwyczaj ciezko, ale i tak juz jest o niebo lepiej niz kiedys.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

AntonPawlowicz pisze:Solian dostaja doswiadczeni pacjenci, ze tak powiem, ktorzy juz potrafia o siebie zawalczyc i wyprosic dla siebie jakis dobry i nowoczesny srodek, a przy tym bez skutkow ubocznych.
Bosz, Anton, już tak piszesz jakby nie wiem, psychiatrom zależało na tym, aby nie pomagać pacjentom i cieszyć się ich szczęściem i ze swojego powodzenia w doborze leków, tylko jakby próbowali przeciągnąć pacjentów przez szereg leków gorszych od Solianu, aż do w końcu wspaniałego Solianu, nie wiadomo w sumie po co miałaby by być ta droga... Smoleńsk? Spisek lekarzy, Żydów i masonów oraz firm farmaceutycznych? No nie wiem, naprawdę nie wiem... :)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Leki mają różny profil działania. Jedne lepsze na urojenia inne lepsze na stan w miarę stabilny. I wiele zależy od tego, jak kto reaguje na dany środek. Znam to osobiście na przykładzie ketrelu i olanzapiny. Ten pierwszy nei daje rady jak zaczyna się coś dziać.

A ja w ogóle mam taką lekarkę antypsychiatrę, która twierdzi, że leki to ogółem rzecz biorąc syf. :) Wierzy w psychoterapię.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Zeldox źle wpływa na serce i powszechnie o tym wiadomo. Jak ktoś ma dodatkowo problemy z sercem, to ryzykuje bardziej w przypadku zeldoxu czy kwetiapiny niż w przypadku np. olanzapiny. Choć to i tak nie są leki p.psychotyczne z najwyższej grupy ryzyka.
Tu jest wszystko
http://www.azcert.org/medical-pros/drug ... -lists.cfm

ale też nie ma co demonizować. przypadki zgonów to 0,3 % czy ileś tam mało i dotyczy głównie osób już z wcześniejszymi problemami kardiologicznymi.

A po solianie niektórym facetom rosną cycki.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:A po solianie niektórym facetom rosną cycki.
Owszem, a u kobiet zatrzymuje sie miesiaczka, jednak dzieje sie to wylacznie po wysokich dawkach, zazywajac 100 lub 200mg nie ma wogule takiego ryzyka.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
AntonPawlowicz pisze:Solian dostaja doswiadczeni pacjenci, ze tak powiem, ktorzy juz potrafia o siebie zawalczyc i wyprosic dla siebie jakis dobry i nowoczesny srodek, a przy tym bez skutkow ubocznych.
Bosz, Anton, już tak piszesz jakby nie wiem, psychiatrom zależało na tym, aby nie pomagać pacjentom i cieszyć się ich szczęściem i ze swojego powodzenia w doborze leków, tylko jakby próbowali przeciągnąć pacjentów przez szereg leków gorszych od Solianu, aż do w końcu wspaniałego Solianu, nie wiadomo w sumie po co miałaby by być ta droga... Smoleńsk? Spisek lekarzy, Żydów i masonów oraz firm farmaceutycznych? No nie wiem, naprawdę nie wiem... :)
Alez to bardzo proste. Wiekszosc wymienionych przez mnie lekow pierwszego rzutu jest produkowanych w kraju. Przedstawiciele firm farmaceutycznych odwiedzaja lekarzy, zawieraja umowy na podstawie ktorych tamci otrzymuja jakies tam srodki finansowe. Nigdy nie widziales jak wchodza ladne babki bez kolejki z aktowkami :wink: . Dzieje sie tak w kazdym segmencie medycznym, dlatego pewne leki sa zapisywane znacznie czesciej od innych. To normalny proces, stare musza byc wspierane, gdyz pojawiaja sie nowe. Kto bedzie kupowal te stare, jezeli lekarze wedle wlasnego widzimisie zaczna zapisywac wylacznie nowosci? Musze Cie rozczarowac ale nie ma tu miejsca na zadna teorie spiskowa, wylacznie chodzi o kase. Solian jest srodkiem zagranicznym, jest drogi, sporo kosztuje jego refundacja, duzo latwiej dac darmowy haloperidol, ktorego pelne kadzie stoja w magazynach od czasow II WS :lol:
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

Zeldox jest niedostepny w uk Bo duzo ludzi umieralo na serce
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

W wielu krajach jest na liscie lekow zakazanych.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

mamuskaJo pisze:Zeldox jest niedostepny w uk Bo duzo ludzi umieralo na serce
serio?! O.O
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

serio tak mi psychiatra powiedzial. A tu jest lista wszytkich dotepnych lekow.
http://www.rcpsych.ac.uk/expertadvice/t ... ation.aspx
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”