Nowy lepszy Solian - AMISAN

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Nowy lepszy Solian - AMISAN

Post autor: Antonio Kontrabas »

Niby ten sam lek, no bo jak inaczej, przeciez ta sama substancja czynna - amisulpryd. Jednak sa to dwa rozne leki, wbrew wszystkiemu co sie mowi. Ciezko stwierdzic dlaczego, moze zalezy to od sposobu wyodrebniania substancji czynnej. Sa produkowane przez rozne kraje. Solian jest francuski, Amisan jest produkowany w Holandii i jest tez nowszy na rynku. Solian jest znacznie silniejszy, to znaczy dziala duzo mocniej antypsychotycznie. Jest nadal najskuteczniejszym lekiem na swiecie na schizofrenie. Jednak ma tez wyrazniejsze skutki uboczne. Duzo mocniej sie po nim tyje - zahamowany zostaje metabolizm, zwiekszone jest przyswajanie weglowodanow i dosyc silnie jest gromadzona woda w tkance podskornej calego organizmu. Amisan jest rowniez dosyc mocno skuteczny, jednak jest duzo lzejszy dla organizmu w przyjeciu, bardziej przypomina starszego brata Sulpiryda. Nie ma po nim wilczego apetytu wieczorami, ogolnie mozna nad glodem panowac, a nawet moze powodowac utrate masy ciala - jest o tym akurat wspomniane w ulotce. Jest to nadal bardzo dobry lek, ale wyraznie mniej skuteczny, ale i majacy mniejsze skutki uboczne. W malej dawce ma tez wieksze dzialanie antydepresyjne i aktywizujace. Nigdy nie prowadzi do depresji, co zdarza sie przy wiekszych dawkach Solianu. Co do lękow, moze tez byc czlowiek zazywajacy Amisan troche bardziej na nie narazony, choc tu reguly nie ma.
Z ciekawostek jeszcze nadmienie z innej beczki, iz ostanie badania dowodza wieksza skutecznosc amisulprydu w malych dawkach, nawet od Prozacu, ktory jest powoli wycofywany za przykladem USA z coraz wiekszej ilosci krajow zachodnich (bardzo duzy procent samobojstw po odstawieniu).
Na zakonczenie dodam, iz moje informacje pochodza z ustnego przekazu lekarza badajcego w/w specyfik, ja tylko chialem sie z Wami podzielic ta drobna informacja.
Z zamiennikow Solianu jeszcze jest Candela i 2 inne lecz nie sa one warte uwagi. W drodze sa kolejne 3.
Ostatnio zmieniony pn kwie 28, 2014 6:11 pm przez Antonio Kontrabas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Re: Solian, a Amisan

Post autor: Petruccio »

AntonPawlowicz pisze:Na zakonczenie dodam, iz moje informacje pochodza z ustnego przekazu lekarza badajcego w/w specyfik
Nigdy nie wiadomo, czy dany lekarz nie jest kupiony przez przemysł famaceutyczny, a obecnie (prawie) wszystkie badania naukowe są sponsorowane przez ten właśnie. Więc byłbym ostrożny co do obiektywizmu wszelkich badań naukowych dotyczących środków farmakologicznych.
Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Petruccio pisze:Nigdy nie wiadomo, czy dany lekarz nie jest kupiony przez przemysł farmaceutyczny, a obecnie (prawie) wszystkie badania naukowe są sponsorowane przez ten właśnie. Więc byłbym ostrożny co do obiektywizmu wszelkich badań naukowych dotyczących środków farmakologicznych.
To właśnie miałam napisać. :) Poza tym każdy z tych leków zawiera Amisulpryd i od 86r. nie został on "ulepszony". Nowsze nie znaczy od razu lepsze, przykład: najczęściej stosowany na psychozy Risperidon, na który większość osób narzekała był nowszy o ~10 lat od wyżej wymienionych neuroleptyków.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

http://www.promed.pl/wp-content/uploads ... 200_PL.pdf - 197,5mg laktozy jednowodnej
http://www.promed.pl/wp-content/uploads ... 400_PL.pdf - 200mg laktozy jednowodnej
100mg Solianu zawiera 69.6mg i tyle się różnią, no chyba że teraz jeszcze coś dorzucają jako dodatek. ;]

20% lekarstw na receptę zawiera laktozę. Blisko 70% dorosłych wykazuje w pewnym stopniu nietolerancję laktozy. http://pml.strefa.pl/ePUBLI/152/14.pdf

Amisulpride jest antagonistą 5-HT7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2821721/ [2009]
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Schizo pisze:20% lekarstw na receptę zawiera laktozę. Blisko 70% dorosłych wykazuje w pewnym stopniu nietolerancję laktozy.
Wietrzysz w tym spisek producentów laktozy? Na tej samej zasadzie, jak dużo bardziej niezdrowy jest aspartam od cukru, badania zaś mówiące o tym zostały głęboko zepchnięte, bo ktoś (totalitaryzm amerykański) na tym zarabia?
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie obchodzi mnie to, mleka i tak nie piję bo nie lubię, słodzik jest zbyt słodki a ja i tak mało cukrze. :lol: Tak na poważnie, z tym aspartamem to pewnie mit. Czy ktoś nie toleruje laktozy jest łatwo sprawdzić - napić się mleka i poczekać czy pojawią się jakieś dolegliwości ze str. układu pokarmowego.

allein
zaufany użytkownik
Status: wolny

Post autor: allein »

I do tego aspartam jest reklamowany jako specyfik, który tuczy mniej niż cukier, a jak wiadomo odchudzają się rzesze i otyłość jest chorobą XXI wieku...
"Trzy gwiazdy są na niebie. Trzy gwiazdy życia mego schronienie mi dają. To Wy..."
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że jak brałam końskie dawki Amisan, czyli 600 mg to znośnie się czułam, mimo że go brałam nieregularnie. Jak brałam te same dawki solianu to czułam się tak fatalnie że znów wylądowałam w szpitalu.

Biorę teraz Amisan, bo psychiatra poinformował mnie, że cena solianu wzrosła.

Anton, czy wolno mieszać 200 mg solianu i 100 mg Amisan, czy to jest niewskazane? :mrgreen:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Ale po co? To sa dwa rozne leki, co chcesz w ten sposob osiagnac? Mozna brac jeden dzien jeden, drugi dzien drugi, tylko, ze terapeutycznego efektu sie nie doczekamy ani po jednym, ani po drugim.
Skoro Amisan jest nowszy, lzejszy dla organizmu, prawie nie powoduje wzrostu wagi ciala, w jakim celu zazywac Solian? No chyba, ze na wyjatkowo silna i wciaz nawracajaca psychoze, lub w wypadku gdy Amisan wyda sie zbyt slaby. W chwilach wzmozonego stresu oraz dlugotwalego napiecia, np. w pracy Amisan moze jednak zawiesc. Gdy bardziej zalezy nam na sile i jakosci, mniej na aspektach ubocznych wybieramy Solian. Oczywiscie mowimy o tych samych dawkach obydwu specyfikow.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Anton, chodzi o to, że zostało mi jeszcze sporo tabletek solianu, a nie chciałam ich zmarnować.

Niestety 400 mg solianu nie da się tak podzielić, aby brać jego 300 mg, więc teraz jestem skazana na branie Amisan.

Swoją drogą Amisan lepiej na mnie działa i jest\był skuteczny.

Dopiero po miesiącu poznam czy Amisan dobrze na mnie działa?
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Hehe, czy dziala na Ciebie dobrze poznasz juz po godzinie. Po miesiacu ujawnia pelne dzialanie terapeutyczne. Innymi slowy, po tym okresie powinnas juz miec pelna remisje :D Co do pelnego zdrowienia, to moze to zajac nawet kilka lat.
issa
zarejestrowany użytkownik

Post autor: issa »

czy mogą wypowiedzieć się osoby które biorą amisan odnośnie chudnięcia na nim, czy to prawda że jest możliwe?
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

allein pisze:I do tego aspartam jest reklamowany jako specyfik, który tuczy mniej niż cukier, a jak wiadomo odchudzają się rzesze i otyłość jest chorobą XXI wieku...
Dietetyk Marta Mikuła-Meyer pisze:Zwykle o nadmiarze fenyloalaniny mówi się przy omawianiu choroby genetycznej – fenyloketonurii – w której dochodzi do zaburzeń przemiany tego aminokwasu i jego nagromadzenia w organizmie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że spożywając niektóre produkty spożywcze, doprowadza się do przejściowego wzrostu poziomu fenyloalaniny we krwi oraz jakie skutki ma taki wzrost. Przejściowe zwiększenie fenyloalaniny w surowicy krwi powoduje:

spadek poziomu serotoniny — „hormonu szczęścia” — potrzebnego nie tylko do utrzymania pozytywnego nastroju, ale również do regularnego cyklu miesiączkowego, kontroli apetytu, prawidłowego snu, a u niemowląt do pracy systemu termoregulacji;
pogorszenie pracy układu nerwowego – z tego powodu aminokwas ten jest szczególnie niebezpieczny dla noworodków i płodów;
chwilowe załamanie emocjonalne i stany depresyjne.

Najczęstszym winowajcą przejściowego zwiększenia ilości fenyloalaniny w organizmie człowieka jest słodzik – aspartam – dość powszechnie stosowany przy produkcji żywności: napoi dietetycznych typu „O” kalorii lub light, gum do żucia, produktów dla diabetyków, ale znalazłam również ten związek w wędlinach i przetworach rybnych.

Ze względu na niekorzystny wpływ na organizm spożycia dużych ilości aspartamu powinny wystrzegać się:

kobiety ciężarne,
osoby z nadciśnieniem tętniczym,
chorzy na nowotwór skóry,
chorzy na fenyloketonurię,
dzieci i młodzież,
przyjmujący leki przeciwpsychotyczne.
Jednak niedobór fenyloalaniny również jest szkodliwy, więcej o tym w artykule: http://zasadyzywienia.pl/fenyloalanina.html

Przyjmujący neuroleptyki powinni się wystrzegać zbyt dużych ilości fenyloalaniny (m.in. aspartamu), gdyż obniżają tymi "lekami" poziom dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny, które stanowią trzy ogniwa w łańcuchu przemian aminokwasu fenyloalaniny. [Fizjologia człowieka w zarysie - Władysław Traczyk, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.]

Obrazek
Ja tam biorę l-tyrozynę (już od kilku miesięcy) zamiast "leków przeciwpsychotycznych". :)

leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

AntonPawlowicz pisze:Hehe, czy dziala na Ciebie dobrze poznasz juz po godzinie. Po miesiacu ujawnia pelne dzialanie terapeutyczne. Innymi slowy, po tym okresie powinnas juz miec pelna remisje :D Co do pelnego zdrowienia, to moze to zajac nawet kilka lat.
Ja biorąć rispolept nic nie czułęm przez pierwsze 2 tygodnie dopiero potem zaczął na mnie działać więc się z Tobą nie zgodzę że powinien już działać po godzinie
klenos113
zaufany użytkownik

Post autor: klenos113 »

Czy stosuje ktoś amisan? Czy jest różnica między solianem a amisanem?
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Nie ma żadnej różnicy zamienniki daję się w szpitalach i nikt nie zwraca uwagę czy da solian czy amisan
Awatar użytkownika
zyprexa78
zaufany użytkownik

Post autor: zyprexa78 »

Byłem tydzień temu u swojego psychiatry i zapytałem czy jest różnica między Solianem a lekiem Amisan.
Odpowiedział mi że praktycznie nie ma żadnej różnicy. Jeśli u kogoś się pojawia to wynika ona tylko z powodu substancji uzupełniających dodawanych do substancji czynnej. I tak amisulpryd w Amisanie po prostu gorzej się wchłania do organizmu z powodu innych substancji uzupełniających co daje wrażenie mniejszych skutków ubocznych mniejszego tycia i lepszego samopoczucia gdyż lek tak dobrze się nie wchłania do organizmu jak w przypadku Solianu.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Pierwsza polowa powyższego postu jest faktycznie prawda. Co do drugiej polowy, to chodzi nie tyle o wchłanianie, co o wpływ owej substancji wypelniajacej na organizm oraz jak substancja czynna wspolgra z substanca wypelniajaca. W przypadku Solianu jest to prawdopodobnie laktoza powodujaca szybki wzrost oraz tak samo szybki spadek poziomu insuliny, podobnie jak w przypadku każdego cukru prostego. Jest się po prostu bardzo szybko głodnym po zazyciu. W przypadku Amisanu, leku nowocześniejszego, zadbano o ta kwestie i owa substancja wypelniajaca jest obojetna, co więcej, może nawet powodować hamowanie apetytu, a w dużych ilościach nawet wymioty. Inaczej tez jest wyodrebniana substancja czynna, inny zupełnie jest tam i tu proces chemiczny. Wszystko to razem wzięte powoduje, ze Amisan jest lekkim znacznie lepszym, choć odrobine słabszym.
Mój lekarz się w tym specjalizuje, stad te informacje :)
klenos113
zaufany użytkownik

ale gorsze wchłanianie amisanu i lepsze samopoczucie? Dziwne.
klenos113
zaufany użytkownik

Czy amisan powoduje zmęczenie i senność?
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”