Dawkowanie solianu\amisan.

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Dawkowanie solianu\amisan.

Post autor: jojo »

Od ponad czterech miesięcy biorę solian. Brałam go w dawce 2x200 mg, do czasu aż psychiatra pozwolił mi zmniejszyć jego dawkę o połowę.

Nachodzą mnie jednak wątpliwości, czy to nie za mała dawka i nie za szybko...

Bo jeżeli rzeczywiście dominują u mnie objawy negatywne, w tym apatia, brak hobby i wycofanie społeczne, to powinnam brać 300 mg solianu.

Poza tym silny lęk, który czasem odczuwam, może nie być teraz skutkiem ubocznym solianu, tylko mieć inne źródła...

A wiadomo, że solian jest dobry na psychotyczne lęki.

Zastanawiam się więc, czy nie brać 300 mg solianu.

Bo natrętne myśli i napady panicznego lęku mogą teraz nie być zależne od jego dawek. Były częstsze jak brałam 600 i 800 mg solianu, ale teraz co innego może je powodować... W szpitalu wmawiali mi, że solian mi szkodzi... Uważam, że się mylili...

Słyszałam gdzieś, że ponoć trzeba czekać pół roku, nim zredukuje się dawkę danego psychotropu.

Mam do Was dwa pytania:

1. Czy dawka 300 mg będzie optymalna?*

* O ile rzeczywiście dominują u mnie objawy negatywne...

2. Czy mogę brać 200 mg solianu i 100 mg Amisanu, jego odpowiednika? Czy raczej nie mieszać tych leków?

Przedtem walczyłam o zmniejszenie dawki leku, a teraz sama chcę ją zwiększyć, bo dopada mnie lęk...

Z psychiatrą umówiłam się, że jak będzie źle na 200 mg solianu, to zwiększę jego dawkę do 300 mg. Jednak nie chcę czekać aż będzie źle. Dawkę leku zmniejszę stopniowo, aż kiedyś dojdę do podtrzymującej, czyli 200 mg.

Czy to mądra decyzja?

Życie pokaże.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Re: Dawkowanie solianu\amisan.

Post autor: fizia »

Ja probowalam byc na 200mg solianu, ale niestety wywolalo to u mnie nawrot i musialam wrocic do 400mg. 400mg to dawka na ktorej czulam sie najlepiej.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Fizia, dawno temu, nim wpadłam na głupi pomysł odstawienia leków, brałam 200 mg solianu i dobrze funkcjonowałam na nim, przez około dwa lata.

Wówczas dawka 400 mg, na raz, była dla mnie nie do zniesienia. Teraz ją brałam podzieloną na połowę.

Podjęłam już decyzję, od wczoraj biorę 300 mg solianu.

Jak będzie źle, wrócę do 400 mg.

Czy mogę brać Amisan i solian razem? :mrgreen:
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Jedno mnie zastanawia, w dawkowaniu solianu\ Amisan...

Jeśli chodzi o solian, to największą jego dawką, jaką można wziąć bez podziału, jest 400 mg. Analogicznie z Amisan, ona wynosi 300 mg.

Wiecie dlaczego tak jest? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

jojo pisze:Fizia, dawno temu, nim wpadłam na głupi pomysł odstawienia leków, brałam 200 mg solianu i dobrze funkcjonowałam na nim, przez około dwa lata.
Przepraszam najmocniej! Ale czy Ty sobie robisz z ludzi zarty, czy tez wdala sie skleroza?
Przeciez wiekszosc starych bywalcow pamieta, iz najmniejsza dawke jaka bralas byla 50mg, a przez 2 lata zazywalas "setke"! Jak ja nie cierpie hipokryzji :? I na tej setce nie mialas zadnych ale to zadnych objawow chorobowych :!: , az sobie wymyslilas calkowite odstawianie lekow, przed czym Cie zreszta ostrzegalem.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

No, lepiej uważać, bo Anton to nasz stróż porządku solianowego ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze: Przepraszam najmocniej! Ale czy Ty sobie robisz z ludzi zarty, czy tez wdala sie skleroza?

Anton, z nikogo nie żartuję, wdała się skleroza. :oops: Po prostu już zapomniałam, że sama zmniejszałam sobie dawki solianu. :oops:

Anton, czemu największa niepodzielna dawka solianu wynosi 400, a analogiczna Amisan- 300? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Jak to 400 jest nie podzielne? U mnie podluzna pastylka 4setki Solianu jest przedzielona kreseczka, bardzo latwo ja przelamac na 2 dwusetki. Tak samo 200mg Amisanu jest przedzielone kreseczka, tabletka okragla, bardzo wygodnie lamie sie na dwie seteczki.
Ostatnio zmieniony pn cze 24, 2013 10:17 pm przez Antonio Kontrabas, łącznie zmieniany 1 raz.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Jojo chyba miała na myśli, że według ulotek amisan nie powinna brać więcej niż 300 w jednej dawce, a solianu 400mg. :mrgreen:
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Aaaha thx, nie pokapowalem :D
Nie wiem, tu sie nie wypowiem - jak dla mnie to sa olbrzymie dawki, o wiele za duze. Maltretowalbym swojego lekarza do skutku, az by mi zmniejszyl do rozsadnych dawek.
Po dlugotrwalym zazywaniu dawki wiekszej niz 200mg na dobe, bardziej niz pewne sa zaburzenia hormonalne - zanik miesiaczki u kobiet, oraz poczatki ginekomastii u mezczyzn. Wiadomo, powiecie mozna z tym zyc, ale po co, skoro specyfik ten jast tak cholernie skuteczny nawet w malej dawce!
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Anton, mi psychiatra pozwolił brać 200 mg solianu, bo ponoć kiedyś brałam taką jego dawkę i było dobrze. :roll:

Sama zapomniałam, że wpierw ją zmniejszyłam do 100, a potem do 50 mg. :oops:

Jednak jak dopadł mnie lęk, pomyślałam że będę brać 300 mg Amisan, a do 200 zejdę za jakiś czas.

Moimi skutkami ubocznymi solianu są natrętne myśli i napady panicznego lęku.

Na Amisan czuję lekki niepokój, chociaż wiem, że lęk też mnie może jeszcze dopaść.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Oo skoro lekarz pozwolil, to bym sie nawet chwili nie zastanawial nad zmniejszeniem! Jak sie pojawia lęki lub bedzie zle zaraz zjesz dodatkowe pol i po sprawie, czego sie bac. Wiadomo trzeba dmuchac na gorace, ale faszerowac sie grubymi dawkami z mysla, ze to pomoze wydaje mi sie bledem w przypadku tego leku.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Pamietaj tez koniecznie aby lek zazywac osobno od jedzenia :!: 1 godzine przed lub 1,5 h po - to takie minimum do przestrzegania.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

AntonPawlowicz pisze:oraz poczatki ginekomastii u mezczyzn.
co to Antonie? Bede to mial? :(
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Na malych dawkach nie wystepuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”