Jakie skutki uboczne ma solian ?
Moderator: moderatorzy
Jakie skutki uboczne ma solian ?
Pytanie do tych co biorą lub brali solian jakie dawki bierzecie/braliście i jakie skutki uboczne zauważyliście u siebie w tym czasie ? Ja biorę od niedawna solian i nie znalazłem podobnego tematu w dziale więc pytam.
Re: Jakie skutki uboczne ma solian ?
Kiedy brałam solian w dawkach 600 i 800 mg, miałam natrętne myśli i napady panicznego lęku.
Teraz biorę jego 400 mg i jestem apatyczna (ale to może skutek zmiany leku) i okres mi się spóźnia...
Jak kiedyś brałam 200 mg solianu, nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale wówczas od dawna byłam w remisji, a teraz dochodzę do siebie po niedawnym (sprzed pięciu miesięcy) pobycie w szpitalu.
Po prostu nie mogę brać większych dawek solianu, bo on mi szkodzi...
Teraz biorę jego 400 mg i jestem apatyczna (ale to może skutek zmiany leku) i okres mi się spóźnia...
Jak kiedyś brałam 200 mg solianu, nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale wówczas od dawna byłam w remisji, a teraz dochodzę do siebie po niedawnym (sprzed pięciu miesięcy) pobycie w szpitalu.
Po prostu nie mogę brać większych dawek solianu, bo on mi szkodzi...
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Przeczytałem sobie właśnie skutki uboczne solianu z ulotki żeby sprawdzić czy jakieś występują u mnie i w sumie dwa do siebie dopasowałem: zwiększona produkcja śliny i lekki zaparcia. Czy ktoś z was miał podobnie ? Ja biorę teraz 150 mg ale może zmniejszę na 100 mg.
Jedynym skutkiem ubocznym jaki obserwuje u siebie przy braniu Solianu to płytki sen a czasami nawet bezsenność. Poza tym wszystko OK.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Ja mam wręcz odwrotnie, śpię twardo choć budzę się kilka razy w ciągu nocy a śpię po około 9 - 10 godzin.
- zielonawitolda
- bywalec
- Kontakt:
ja po solianie dostałam mlekotoku. 

always look on the bright side of life
- Roland89
- zaufany użytkownik
skąd ? jak ?
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Jak zatem widzisz, masz większe szanse na to, że wystąpią u Ciebie m.in. bezsenność, niepokój, pobudzenie. Jeżeli jednak uwzględnimy indywidualne różnice pomiędzy Tobą, a innym pacjentami Twoje pytanie wydaję się być bezzasadne. Każdy może zareagować inaczej, a wszytko sprowadza się do prawdopodobieństwa. Zatem prawdopodobnie jeżeli przyjmujesz małą dawkę leku wystąpi u Ciebie pobudzenie, jeśli wysoką, prawdopodobnie ociężałość umysłowa. Farmakoterapia to terapia nadzwyczaj eksperymentalna w fazie open betaMożliwe skutki uboczne: Często: bezsenność, niepokój, pobudzenie, objawy pozapiramidowe (np. drżenie i sztywność mięśni, hipokinezja, zwiększenie wydzielania śliny, akatyzja), przejściowe zwiększenie stężenia prolaktyny, ustępujące po odstawieniu leku (mlekotok, zatrzymanie miesiączki, ginekomastia, ból sutków, zaburzenia szczytowania, impotencja), zwiększenie masy ciała. Rzadko: senność w ciągu dnia, objawy ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, nudności, wymioty, suchość błony śluzowej jamy ustnej).

Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
Rozumiem co masz na myśli ale oprócz ulotki chcę też polegać na bezpośredniej opinii osób które biorą solian. Ulotkę sam już wcześniej przeczytałem ale byłem jeszcze po prostu ciekaw wypowiedzi osób które biorą solian żeby zweryfikować to co jest napisane na ulotce. Jeśli prawdą jest jak piszesz, że farmakoterapia jest eksperymentalna to tym bardziej ciekawią mnie wypowiedzi i doświadczenia osób biorących solian a nie tylko sama ulotka zwłaszcza że nie wiem na jakiej podstawie ją napisano.
Na podstawie obserwacji klinicznych. Pacjentom przebywającym w szpitalach podano lek i zanotowano działania niepożądane.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Co nie oznacza, że u wszystkich mogą się one pojawiać. Dodatkowo u niektórych może pojawiać się działanie niespecyficzne leku i tu warto podzielić się włąsnymi obserwacjami.Faur pisze:Na podstawie obserwacji klinicznych. Pacjentom przebywającym w szpitalach podano lek i zanotowano działania niepożądane.
U mnie solian powodował depresję, choć to podobno lek także o działaniu antydepresyjnym.
Pozdrawiam.m.
Dobrze, tylko że nasze własne doświadczenia nie rzutują na to jaki skutek uboczny wystąpi u innej osoby. W ulotce nie informują także o wszystkich efektach niepożądanych, ale można poszukać na własną rękę. Najlepiej na stronie producenta danego leku, tam jest wszystko dokładnie opisane. Dlatego też o skutkach ubocznych piszę się w kategoriach częstotliwości ich występowania.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
Faur ja podzielam zdanie moi. Warto podzielić się własnymi obserwacjami i między innymi dlatego założyłem ten wątek. Poza tym odpisujesz, że ulotka powstała
a wcześniej że farmakoterapia to terapia eksperymentalna więc co miałeś tu na myśli ? Moje zdanie jest takie i miałem na myśli, że ulotka nie jest wyrocznią jeśli chodzi o skutki uboczne (myślałem, że się z tym zgadzasz) i dlatego chciałem poznać opinie innym ludzi.Na podstawie obserwacji klinicznych. Pacjentom przebywającym w szpitalach podano lek i zanotowano działania niepożądane.
- zielonawitolda
- bywalec
- Kontakt:
no normalnie, z piersiRoland89 pisze:skąd ? jak ?

always look on the bright side of life
- Roland89
- zaufany użytkownik
Teraz rozumiem
Może miałaś niedobór lub deficyt któregoś z minerałów ??
Bardzo Cie przepraszam .

Może miałaś niedobór lub deficyt któregoś z minerałów ??
Bardzo Cie przepraszam .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
Weźmy na przykład Abilify. Został zarejestrowany w 2002 roku, czyli mógł zostać przyjmowany najdłużej około 11 lat. Zatem psychiatrzy nie wiedzą dokładnie jakie będą długotrwałe skutki uboczne przyjmowania leku. Natomiast ulotka zawiera tylko wybrane działania niepożądane występujące w krótkim odstępie czasu od przyjęcia leku i też nie wszystkie, tylko te najczęstsze. Nie oznacza to jednak, że nie znamy wszystkich efektów ubocznych, które pojawiły się tuż po rozpoczęciu terapii.
Wiedza na temat tego, jakie objawy niepożądane wystąpiły u innych osób nie pozwoli Ci przewidzieć, jakie z nich wystąpią u Ciebie. To musisz już sprawdzić na sobie, tylko tak się dowiesz.
Wiedza na temat tego, jakie objawy niepożądane wystąpiły u innych osób nie pozwoli Ci przewidzieć, jakie z nich wystąpią u Ciebie. To musisz już sprawdzić na sobie, tylko tak się dowiesz.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
- Roland89
- zaufany użytkownik
a wszystko kosztem szczurków ...
Lepsze to, niż testowanie na ludziach.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
Nie dla szczurów.Faur pisze:Lepsze to, niż testowanie na ludziach.
Cóż, ja uważam się za człowieka.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski